Image default
Οικονομία

Σκωτσέζικο ντους οι τιμές των αγροτικών προϊόντων

Η παράταση της συμφωνίας για τα ουκρανικά αποσυμπίεσε το “καζάνι” των τιμών που ήταν έτοιμο να σκάσει, ωστόσο ακόμα κι έτσι, οι τιμές παραμένουν υψηλότερες κατά 14% από πέρσι.  

Κι αν η “ανάγνωση” των τάσεων για το σιτάρι ή το καλαμπόκι μοιάζει σχετικά εύκολη, αν λάβει κανείς υπόψιν μόνο τις εξελίξεις στην Ουκρανία, τα πράγματα δυσκολεύουν αν μπουν στην εξίσωση και άλλες παράμετροι, όπως οι περιορισμοί στην Κίνα, που ανατρέπουν όλους τους υπολογισμούς για την προσφορά και τη ζήτηση αγροτικών προϊόντων παγκοσμίως. 

Βλέποντας κανείς τη φωτογραφία της στιγμής, διαπιστώνει ότι απώλειες σημείωσαν η τιμή του σιταριού, του καλαμποκιού, της σόγιας, του χυμού και των βοοειδών, ενώ κέρδη κατέγραψαν οι τιμές της ζάχαρης, του βαμβακιού και του ρυζιού. Τουτέστιν, σκωτσέζικο ντους.  

Σύμφωνα με την ειδική ανάλυση της Τράπεζας Πειραιώς, πέρα από τον πόλεμο, η ανησυχία των επενδυτών βρίσκεται στις καιρικές συνθήκες, με το φαινόμενο La Niña να εμφανίζει αυξημένες πιθανότητες (76%) διατήρησης στο βόρειο ημισφαίριο την περίοδο του χειμώνα (Δεκ-Φεβ 2022/23), πλήττοντας τις καλλιέργειες. Για το σιτάρι, η πτωτική πίεση δύναται να συνεχιστεί ως απότοκο της πρόσφατης επέκτασης συμφωνίας με τη Ρωσία για τα ουκρανικά σιτηρά, όπως και για το καλαμπόκι και τη σόγια, καθώς η χειροτέρευση της επιδημιολογικής εικόνας στην Κίνα, στο μέτωπο της πανδημίας, περιορίζει σημαντικά τις αποστολές και τη ζήτησή τους.  

2022-11-29_08_59_28-window.jpg

Ειδικά όσον αφορά στο σιτάρι, που συγκεντρώνει τα φώτα της δημοσιότητας για ευνόητους λόγους, η τιμή του υποχώρησε κατά περίπου 11%, απέχει από το ρεκόρ των 453 ευρώ, αλλά το θρίλερ δεν έχει ακόμα happy end. Αν και η πρόσφατη επέκταση της συμφωνίας με τη Ρωσία για τις ουκρανικές εξαγωγές και τα λιπάσματα συνέβαλαν σε σημαντική αποκλιμάκωση της τιμή του, οι αναλυτές εκτιμούν ότι πιθανά να συνεχίσει η πτωτική πίεση, κάτι το οποίο έχει αποτυπωθεί στην ενίσχυση των short θέσεων σε υψηλό 2ετίας. 

Στον αντίποδα, οι παγκόσμιες προοπτικές για την αγορά του ρυζιού το 2022/23 αφορούν μικρότερη παραγωγή, κατανάλωση, εμπόριο και αποθέματα. Όλα τα παραπάνω λειτουργούν θετικά στην τιμή του ρυζιού. Εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο ότι πιθανά η τιμή του ρυζιού να μη μειωθεί, δεδομένης της υφιστάμενης μειωμένης παραγωγής, κυρίως από την Ινδία (-6% σε σχέση με το 2021), καθώς και της ανυπαρξίας νέων καλλιεργειών από άλλες χώρες. Επί του παρόντος, η τιμή του “παίζει” στα 343 ευρώ/τόνος και δεν είναι μακριά από το υψηλό 10ετίας των 359 ευρώ.  

2022-11-29_08_58_58-window.jpg

Πτωτικά κινείται το καλαμπόκι, αν και η τιμή του παραμένει αυξημένη (περίπου 26%) σε σχέση με πέρσι και σχεδόν διπλάσια από τα επίπεδα της τριετίας. Όπως επισημαίνει η μελέτη, οι πρόσφατες εξελίξεις στην Κίνα, όσον αφορά την πανδημία, περιορίζοντας τις αποστολές καλαμποκιού, καθώς και η ευαισθησία του στη μεταβλητότητα της τιμής του αργού (παραγωγή αιθανόλης), δύναται να περιορίσουν περαιτέρω την τιμή του, σύμφωνα με τους αναλυτές, κάτι το οποίο έχει αποτυπωθεί στη μείωση των θέσεων αγοράς σε χαμηλό 3 μηνών.  

Αντιθέτως, η μειωμένη παραγωγή και τα αποθέματα μπορούν να συνεχίσουν να ευνοούν την τιμή της ζάχαρης, με τις θέσεις αγοράς να βρίσκονται σε υψηλό 6 μηνών και συγκεκριμένα στα 423 ευρώ ανά τόνο. Ο Διεθνής Οργανισμός Ζάχαρης, στις προβλέψεις του για το 2023, αναμένει πλεόνασμα 6,18 εκατ. τόνων (από έλλειμμα 1,6 εκατ. τόνων φέτος), προερχόμενο από ενισχυμένη παραγωγή για Ινδία και Βραζιλία και μένει να φανεί αν αυτοί οι παράγοντες θα πιέσουν την τιμή της… 

Σχετικα αρθρα

Καλά νέα από την απασχόληση στη Γερμανία – Συνεχίστηκε τον Φεβρουάριο η αύξηση των εργαζομένων

admin

Βρετανία: Σε ύφεση η οικονομία και στο δ’ τρίμηνο του 2023

admin

«Ημέρα Καριέρας στον Τουρισμό» το Σάββατο στο ΣΕΦ: «Παράθυρο» εργασίας για πάνω από 3.000 θέσεις

admin

Κίνα: Ετήσια αύξηση 73,5% κατέγραψε ο αριθμός των τουριστών το 2023 στη Σαγκάη

admin

Γερμανία: Απροσδόκητη μείωση για τις λιανικές πωλήσεις τον Φεβρουάριο

admin

Πέθανε ο νομπελίστας Ντάνιελ Κάνεμαν, πρωτοπόρος στη μελέτη των αποφάσεων στην οικονομία

admin

Έφοδοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε εταιρείες πληροφορικής και τεχνολογίας

admin

Ευρωπαϊκή Ένωση: Μετά την Ρωσία και την Κίνα, αντιμετωπίζει επίσης απειλή από τις Ηνωμένες Πολιτείες

admin

Πράσινα τιμολόγια: Σε μικρές ανατιμήσεις τον Απρίλιο οδηγεί η χονδρεμπορική – Βαρόμετρο οι εκπτώσεις

admin

Κατασκευές: Οι προοπτικές, το ανεκτέλεστο «μαμούθ», ο παράγοντας «χρηματοδότηση» – Ποιες είναι οι προκλήσεις

admin

Αυξάνεται η συμμετοχή των κατασκευών στο ΑΕΠ

admin

Έρχονται ειδικοί «Ράμπο» για όλα τα ακίνητα – Τι θα «σκανάρουν»

admin