Image default
Πρώτο Θέμα

Στα 700 δις € το ενεργειακό κόστος για την Ευρώπη – Η θέση της Ελλάδας

Toν λογαριασμό καλείται να πληρώσει η Ευρώπη για το αυξημένο ενεργειακό κόστος, το οποίο ξεπερνάει τα 700 δις ευρώ στα κράτη-μέλη της.

Σύμφωνα με το think tank Bruegel οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δεσμεύσει περίπου 600 δις ευρώ από τον Σεπτέμβριο του 2021 και σε αυτά προστίθενται οι κυβερνητικές παροχές σε Βρετανία και Νορβηγία επιπλέον 15ο δις ευρώ. Αυτό είναι το ποσό σύμφωνα με το think tank που θα πρέπει να καλύψουν οι κυβερνήσεις ώστε να εξασφαλίσουν την ενεργειακό ανεφοδιασμό των χωρών τους.

«Οι συζητήσεις για το πλαφόν στο φυσικό αέριο έρχονται πριν τα Χριστούγεννα, σε θερμοκρασίες «ασυνήθιστα κρύες», σχολιάζει στην έκθεσή του το Bruegel, υπογραμμίζοντας ότι αυξάνονται οι πιέσεις για να ληφθεί μία τελική απόφαση.

Ταμείο ενεργειακής κρίσης

Το Bruegel εισηγείται τη δημιουργία ενός Ταμείου για την ενεργειακή κρίση.  «Καθώς οι ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας αναμένεται να παραμείνουν υψηλότερες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οι ανησυχίες για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα θα αυξηθούν και οι κυβερνήσεις θα υπόκεινται σε νέα πίεση να γίνουν πιο στοχευμένες στην υποστήριξη που προσφέρουν σε οικογένειες και επιχειρήσεις», δήλωσε η Simone Tagliapietra, συν-συγγραφέας της έρευνας.

Στην Ιταλία, η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι διέθεσε τα δύο τρίτα του προϋπολογισμού των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ για το επόμενο έτος για να προσφέρει ανακούφιση σε οικογένειες και επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν υψηλές τιμές ενέργειας.

Τα ποσά που ξοδεύουν οι χώρες της Ευρώπης για την υποστήριξη των νοικοκυριών.

Αυτό προστίθεται στα περίπου 75 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν ήδη δαπανηθεί για τη οικονομία, με τα περισσότερα από αυτά να στοχεύουν σε μέτρα ανακούφισης. Αυτά περιλαμβάνουν φορολογικές ελαφρύνσεις για εταιρείες και οικογένειες και φορολογικές περικοπές που αποσκοπούν στη μείωση των τιμών της αντλίας για τη βενζίνη.

Διχασμός για πλαφόν σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Οι υπουργοί Ενέργειας πρόκειται να πραγματοποιήσουν την τελευταία από μια σειρά έκτακτων συναντήσεων αυτόν τον μήνα σε μια προσπάθεια να υπογράψουν ένα πακέτο μέτρων για τον περιορισμό των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου.

Η τελευταία συνάντηση έβαλε το πακέτο στον «πάγο», καθώς πολλές χώρες αντέδρασαν στην πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στα 275 ευρώ για το φυσικό αέριο.

Ταυτόχρονα, οι χώρες παλεύουν με ανώτατο όριο τιμών στις εξαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία, το οποίο στοχεύει να διατηρήσει τις ροές που προέρχονται από τη Μόσχα περιορίζοντας ταυτόχρονα τα έσοδά της.

Σχετικα αρθρα

Πολύ νωρίς  για  παγκόσμια αισιοδοξία-KENNETH ROGOFF

admin

ΙΟΒΕ: Σε υψηλό δέκα μηνών ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα

admin

Alpha Bank:Πληθωρισμός και κινήσεις των δομικών του στοιχείων στην Ελλάδα

admin

Αύριο οι ανακοινώσεις του πανευρωπαϊκού stress test των τραπεζών

fastpath

Η μεγάλη προσπάθεια του Abramovich να σώσει την Ουκρανία, τη φήμη του και την περιουσία του

admin

Fitch: Αναβάθμισε την Ελλάδα σε ΒΒ+, μια μόλις βαθμίδα κάτω από την επενδυτική!

admin

Ιανουάριος τεσσάρων ψηφίων και μεγάλων συγκινήσεων στο Χρηματιστήριο

admin

Το δολάριο δεν χάνει τον θρόνο του

admin

Χρηματιστήριο: 1.004 μονάδες ο ΓΔ – Το υψηλότερο κλείσιμο από το 2014

admin

Bloomberg: Η ΕΕ έχει νομικό έρεισμα για να χρησιμοποιήσει τα δεσμευμένα assets της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας

admin

Η Ευρώπη κερδίζει τον ενεργειακό πόλεμο απέναντι στη Ρωσία

admin

Μητσοτάκης για Τσίπρα: Καλοδεχούμενη η πρόταση δυσπιστίας, μήνες τον προκαλούσα να το κάνει

admin