Image default
Πρώτο Θέμα

Στα 700 δις € το ενεργειακό κόστος για την Ευρώπη – Η θέση της Ελλάδας

Toν λογαριασμό καλείται να πληρώσει η Ευρώπη για το αυξημένο ενεργειακό κόστος, το οποίο ξεπερνάει τα 700 δις ευρώ στα κράτη-μέλη της.

Σύμφωνα με το think tank Bruegel οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δεσμεύσει περίπου 600 δις ευρώ από τον Σεπτέμβριο του 2021 και σε αυτά προστίθενται οι κυβερνητικές παροχές σε Βρετανία και Νορβηγία επιπλέον 15ο δις ευρώ. Αυτό είναι το ποσό σύμφωνα με το think tank που θα πρέπει να καλύψουν οι κυβερνήσεις ώστε να εξασφαλίσουν την ενεργειακό ανεφοδιασμό των χωρών τους.

«Οι συζητήσεις για το πλαφόν στο φυσικό αέριο έρχονται πριν τα Χριστούγεννα, σε θερμοκρασίες «ασυνήθιστα κρύες», σχολιάζει στην έκθεσή του το Bruegel, υπογραμμίζοντας ότι αυξάνονται οι πιέσεις για να ληφθεί μία τελική απόφαση.

Ταμείο ενεργειακής κρίσης

Το Bruegel εισηγείται τη δημιουργία ενός Ταμείου για την ενεργειακή κρίση.  «Καθώς οι ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας αναμένεται να παραμείνουν υψηλότερες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οι ανησυχίες για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα θα αυξηθούν και οι κυβερνήσεις θα υπόκεινται σε νέα πίεση να γίνουν πιο στοχευμένες στην υποστήριξη που προσφέρουν σε οικογένειες και επιχειρήσεις», δήλωσε η Simone Tagliapietra, συν-συγγραφέας της έρευνας.

Στην Ιταλία, η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι διέθεσε τα δύο τρίτα του προϋπολογισμού των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ για το επόμενο έτος για να προσφέρει ανακούφιση σε οικογένειες και επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν υψηλές τιμές ενέργειας.

Τα ποσά που ξοδεύουν οι χώρες της Ευρώπης για την υποστήριξη των νοικοκυριών.

Αυτό προστίθεται στα περίπου 75 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν ήδη δαπανηθεί για τη οικονομία, με τα περισσότερα από αυτά να στοχεύουν σε μέτρα ανακούφισης. Αυτά περιλαμβάνουν φορολογικές ελαφρύνσεις για εταιρείες και οικογένειες και φορολογικές περικοπές που αποσκοπούν στη μείωση των τιμών της αντλίας για τη βενζίνη.

Διχασμός για πλαφόν σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Οι υπουργοί Ενέργειας πρόκειται να πραγματοποιήσουν την τελευταία από μια σειρά έκτακτων συναντήσεων αυτόν τον μήνα σε μια προσπάθεια να υπογράψουν ένα πακέτο μέτρων για τον περιορισμό των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου.

Η τελευταία συνάντηση έβαλε το πακέτο στον «πάγο», καθώς πολλές χώρες αντέδρασαν στην πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στα 275 ευρώ για το φυσικό αέριο.

Ταυτόχρονα, οι χώρες παλεύουν με ανώτατο όριο τιμών στις εξαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία, το οποίο στοχεύει να διατηρήσει τις ροές που προέρχονται από τη Μόσχα περιορίζοντας ταυτόχρονα τα έσοδά της.

Σχετικα αρθρα

Δημογραφικό: Παγκόσμια συνταξιοδοτική κρίση από την γήρανση του πληθυσμού

admin

ΕΚΤ: Φειδωλή, αλλά θετική για τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών

admin

ΤτΕ: Μειώθηκαν οι καταθέσεις, αυξήθηκαν τα δάνεια τον Φεβρουάριο

admin

Ευρωπαϊκή Ένωση: Μετά την Ρωσία και την Κίνα, αντιμετωπίζει επίσης απειλή από τις Ηνωμένες Πολιτείες

admin

Κατασκευές: Στα ύψη το ανεκτέλεστο, νέα έργα άνω των 18 δισ. το 2025

admin

Bank of America: Οι 3 λόγοι που υπεραποδίδει η οικονομία της Ελλάδας

admin

S&P: Τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος από την ΕΚΤ, με εκκίνηση τον Ιούνιο, και άλλες τρεις το 2025

admin

Κινδυνεύει η Ευρώπη από τους ισλαμιστές τρομοκράτες;

admin

Στεγαστική κρίση: Ελάχιστα ακίνητα πλέον είναι διαθέσιμα για ενοικίαση

admin

Το αίνιγμα της οικονομίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές

admin

Περί της τρομοκρατικής επίθεσης στην Μόσχα. Cui bono?

admin

Η Ιαπωνία αναδύεται, η Κίνα τελειώνει – Το πρόβλημα των αφηγημάτων

admin