Image default
Ευρώπη

Η Γερμανία θα διευκολύνει την εισροή μεταναστών και προσφύγων

Ο νόμος περί μετανάστευσης και πολιτογράφησης αναθεωρείται προκειμένου να μετατραπεί η χώρα σε «μεταναστευτική» κοινωνία και να προσελκύσει περισσότερους ειδικευμένους εργαζόμενους από τρίτα κράτη, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Ο γερμανικός συνασπισμός έχει ήδη περιγράψει τα σχέδιά του να δρομολογήσει μια αλλαγή παραδείγματος στη μεταναστευτική πολιτική και αναφέρθηκε στη συμφωνία συνασπισμού στη Γερμανία ως «μεταναστευτική χώρα». Ενώ ο αριθμός των μεταναστών με υψηλά προσόντα αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια, αυξήθηκε και ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας στην ομοσπονδιακή δημοκρατία.

«Γι’ αυτό πρέπει να παρέχουμε καλύτερες ευκαιρίες εκπαίδευσης και κατάρτισης εδώ στη Γερμανία. Και ταυτόχρονα, χρειαζόμαστε επίσης εξειδικευμένους εργαζόμενους από το εξωτερικό», δήλωσε τη Δευτέρα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να εισαγάγει ένα νέο «σύστημα μορίων» που θα έχει ως πρότυπο το καναδικό σύστημα μετανάστευσης. Το σύστημα θα επιτρέπει σε άτομα με «καλές δυνατότητες» να μεταναστεύουν στη Γερμανία ακόμη και χωρίς να έχουν προηγουμένως προσφορά εργασίας. Την Τετάρτη, το υπουργικό συμβούλιο του Σολτς πρόκειται να εγκρίνει έγγραφο θέσεων για το θέμα αυτό.

Η Γερμανία σχεδιάζει επίσης να διευκολύνει την απόκτηση της γερμανικής υπηκοότητας. Τα παιδιά που γεννιούνται στη Γερμανία και των οποίων οι γονείς ζουν στη χώρα για τουλάχιστον πέντε χρόνια θα λαμβάνουν αυτόματα την υπηκοότητα. Επιπλέον, η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιτρέψει την πολλαπλή υπηκοότητα και θα μειώσει το χρόνο παραμονής που απαιτείται για την υποβολή αίτησης για την υπηκοότητα.

«Όποιος ζει και εργάζεται μόνιμα εδώ θα πρέπει επίσης να μπορεί να ψηφίζει και να εκλέγεται. Θα πρέπει να είναι μέρος της χώρας μας με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που το συνοδεύουν, και εντελώς ανεξάρτητα από την καταγωγή, το χρώμα του δέρματος ή τη θρησκευτική ομολογία», τόνισε ο Σολτς.

Τα τελευταία χρόνια, η δημογραφική κατάσταση της Γερμανίας έχει βελτιωθεί σημαντικά λόγω της αυξημένης μετανάστευσης. Ενώ η γερμανική εθνική στατιστική υπηρεσία εκτιμούσε το 2014 ότι ο πληθυσμός της Γερμανίας θα συρρικνωθεί κατά 4 έως 7 εκατομμύρια κατοίκους έως το 2040, οι τρέχουσες προβλέψεις εκτιμούν ότι ο πληθυσμός θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό ο ίδιος.

Σχετικα αρθρα

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Η Κίνα πλημμυρίζει τον κόσμο με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

admin

H γερμανική κυβέρνηση πληρώνει εκατομμύρια ευρώ για να διαφημίζεται στην Google

admin

Γιατί θολώνει το όνειρο για μεγάλες μειώσεις στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων

admin

HSBC: Άνω των προσδοκιών τα κέρδη α’ τριμήνου – Αποχωρεί αιφινιδιαστικά ο Noel Quinn

admin

Καπιταλιστικά ρήγματα στην κομμουνιστική Κούβα

admin

Πού επενδύει το «χρυσό» 0,001%, του κόσμου;

admin

Γεν: Ενισχύεται σημαντικά μετά από παρεμβάσεις της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας

admin

Τελικό «πράσινο φως των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στο Σύμφωνο Σταθερότητας

admin

Φόρους 800 εκατομμύρια ευρώ πλήρωσαν δυτικές τράπεζες που παραμένουν στη Ρωσία

admin

Γερμανία: Δικάζονται οι ύποπτοι για την υπόθεση Reichsbuerger με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας

admin

Πυρά κατά Μακρόν λόγω πρότασης για «ανοιχτή συζήτηση» για την πυρηνική αποτροπή

admin