Image default
Οικονομία

Αυξήσεις: Η γκρίζα ζώνη των 800 – 1.000 ευρώ – Τι χάνει ο «μέσος» συνταξιούχος

Αυξήσεις: Η γκρίζα ζώνη των 800 - 1.000 ευρώ - Τι χάνει ο «μέσος» συνταξιούχος
Η κατηγορία συνταξιούχων που βγαίνει πολλαπλά χαμένη.

Μπορεί η κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι για όλους έχει… αναπροσαρμογές, ωστόσο είναι μια κατηγορία συνταξιούχων που όχι μόνο δεν θα πάρει ούτε λεπτό αύξηση, αλλά βγαίνει πολλαπλά χαμένη…

Πρόκειται για τους παλαιούς (προ του 2017) συνταξιούχους οι οποίοι λαμβάνουν αποδοχές 800 έως 1.000 ευρώ το μήνα. Και αναφερόμαστε εδώ σε μια πολυπληθή κατηγορία μεταξύ των 2.630.000 ασφαλισμένων, αν αναλογιστεί κανείς ότι η μέση σύνταξη κυμαίνεται στα 950 ευρώ.

Παράλληλα, το γεγονός ότι η κυβερνητική-εισοδηματική πολιτική… προσπέρασε αυτή την εισοδηματική κατηγορία, σημαίνει ότι εξαιρέθηκαν πολλές γυναίκες που βγήκαν στη σύνταξη με ανήλικο, χήρες, καθώς και συνταξιούχοι αναπηρίας…

Η εν λόγω κατηγορία δεν θα λάβει καμία αναπροσαρμογή για τους κάτωθι λόγους:

1. Ως παλιοί συνταξιούχοι έχουν «προσωπική διαφορά» και με τον επαναϋπολογισμό των συντάξεών τους από 1/1/2019 και την εφαρμογή των νέων-μειωμένων ποσοστών αναπλήρωσης επί της ανταποδοτικής σύνταξης του νόμου Κατρούγκαλου, βγαίνει τελικά ότι παίρνουν περισσότερα όσα δικαιούνται…

2. Ως συνταξιούχοι την περίοδο 2010-16 έχουν υποστεί ουκ ολίγες (ονομαστικές) περικοπές στις αποδοχές τους.

3. Δεν τους έχουν αποδοθεί τα αναδρομικά της περιόδου 2015-16, καίτοι αρχικά είχαν δικαιωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Πρόκειται για 800 ευρώ ανά ασφαλισμένο αυτής της κατηγορίας (επίδομα αδείας 200 ευρώ για το καλοκαίρι του 2015, Δώρο

Χριστουγέννων της ίδιας χρονιάς 400 ευρώ και Δώρο Πάσχα 200 ευρώ για το 2016), συν τις διαφορές επί της επικουρικής σύνταξης.

4. Με βάση το ύψος των αποδοχών η συντριπτική πλειονότητα είχε, συνήθως, έως 30 ή 32 έτη ασφάλισης (π.χ. με 32 έτη στην εμπορική τράπεζα οι παλαιότεροι ελάμβαναν πλήρη σύνταξη). Κατά συνέπεια, δεν έλαβαν ούτε τις τμηματικές αναπροσαρμογές (ανά έτος από το 2020 έως το 2023) που προβλέφθηκαν για όσους είχαν πάνω από 30 έτη ασφάλισης και για τους οποίους αναπροσαρμόστηκε (αυξήθηκε) το ποσοστό αναπλήρωσης (σύνταξης) με βάση τον νόμο 4670/20.

Σε αυτή την κατηγορία είναι πολλοί συνταξιούχοι αναπηρίας, μητέρες με ανήλικο που συνταξιοδοτήθηκαν με 5.500 ένσημα ή 25 έτη ασφάλισης, χήρες που λαμβάνουν την σύνταξη του θανόντος (εν ενεργεία) συζύγου κ.α. Δηλαδή, αποκλείονται των αναπροσαρμογών οι πλέον ευάλωτες οικονομικά και κοινωνικά κατηγορίες.

5. Και οι παλαιοί συνταξιούχοι κάτω των 800 ευρώ και άνω των 1.000 δεν θα πάρουν αύξηση, αλλά: α/οι κάτω των 800 € θα πάρουν το εφάπαξ-χριστουγεννιάτικο βοήθημα των 250 ευρώ και β/ οι άνω των 1.000 € θα έχουν όφελος από την κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης (σ.σ. ολόκληρα… 2 ευρώ το μήνα ανά 100 ευρώ σύνταξης πέραν των 1.000 ευρώ το μήνα!)

6. Είναι η εισοδηματική κατηγορία (800-1.000 ευρώ) που δέχεται καθημερινά τις υψηλότερες μειώσεις στο διαθέσιμο εισόδημα της λόγω ακραίας ακρίβειας. Και αυτό καθώς σε αυτή την κατηγορία δαπανάται ολόκληρο το εισόδημά για τρόφιμα και θέρμανση-μετακινήσεις. Έχουν δηλαδή απώλειες που ξεπερνούν το 30% και 40% (ποσοστό ανατιμήσεων στα συγκεκριμένα αγαθά).

7. Σε περίπτωση που είχαν ένα «κομπόδεμα» στην άκρη για ώρα ανάγκη (π.χ. ένα τμήμα της αποζημίωσης συνταξιοδότησης ή του εφάπαξ), αυτό έχασε το 10% της αξίας του μέσα σε ένα χρόνο (στο 9,9% ο μέσος-επίσημος πληθωρισμός).

Σχετικα αρθρα

Β. Κουτεντάκης (Τράπεζας Πειραιώς): Tο 2023 προσδοκούμε υψηλότερη καθαρή πιστωτική επέκταση

fastpath

To 46% των Γερμανών ανησυχεί για τις καταθέσεις του

admin

Προβλέψεις για συνέχιση της ανόδου των επιτοκίων

fastpath

Κρήτη, Ρόδος, Κέρκυρα: Οι προορισμοί που άνοιξαν πρώτοι τη φετινή σεζόν

admin

Καλάθι του νονού: Σε ισχύ από σήμερα μέχρι τα μέσα Απριλίου

admin

Άρχισε η καταβολή των μπόνους παραγωγικότητας στο Δημόσιο

admin

Γιατί ο ΟΔΔΗΧ επέλεξε να βγει στις αγορές εν μέσω… καταιγίδας

fastpath

Άρθρο 142 ευρωβουλευτών για τη δίκαιη φορολόγηση των υπερπλουσίων

admin

ΙΟΒΕ: «Βασίλισσα» η Γερμανία στις επενδύσεις στην Ελλάδα

fastpath

Γ. Κοντόπουλος: Στον δρόμο προς τις ανεπτυγμένες αγορές το Χρηματιστήριο Αθηνών

fastpath

Τραπεζικός κλάδος: Παραμένει ισχυρός -Καμπανάκι για αύξηση επιτοκίων και κόκκινα δάνεια

admin

ΕΦΚΑ: Καταβάλλονται 54,5 εκατ. ευρώ για 26.000 επικουρικές συντάξεις που εκδόθηκαν τον Φεβρουάριο

admin