Image default
Οικονομία

Νέοι 30-44 ετών: Θέλουμε 8ωρο και σύμβαση – Έρευνα του ινστιτούτου της ΓΣΕΕ

Νέοι 30-44 ετών: Θέλουμε 8ωρο και σύμβαση - Έρευνα του ινστιτούτου της ΓΣΕΕ
Ανέκαμψε στο 2008 η… μερική απασχόληση, χάθηκαν οριστικά(;) 4 στις 10 θέσεις εργασίας στη βιομηχανία-Έρευνα του ΙΝΕ/ΓΣΣΕ.

Ένας στους 2 μερικώς εργαζόμενους και… υποαμειβόμενος δεν βγαίνει με το 4ωρο και αναζητεί πλήρη εργασία. Το πρόβλημα αφορά πρωτίστως τους νέους 30-44 ετών που θέλουν να κάνουν οικογένεια ή είναι νέοι γονείς χωρίς ιδιόκτητη κατοικία…

Επιπλέον, μόνο η απασχόληση στις υπηρεσίες επανήλθε φέτος, λόγω τουρισμού, στα επίπεδα του 2008. Στη βιομηχανία-βιοτεχνία φαίνεται ότι χάθηκαν οριστικά οι 4 στις 10 θέσεις εργασίας.

Στα συμπεράσματα αυτά καταλήγει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ) στην ενδιάμεση Έκθεσή του για την Ελληνική Οικονομία.

Αναλύοντας τα φετινά στοιχεία για την ανεργία διαπιστώνει ότι την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου 2022 και ενώ είχε ξεκινήσει η… ενάρετος (για την οικονομία) τουριστική περίοδος «το ποσοστό απασχόλησης ήταν το δεύτερο χαμηλότερο στην ΕΕ, ενώ η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας ήταν κατά 22,1% χαμηλότερη του μέσου όρου της Ευρωζώνης».

Η μεγαλύτερη αύξηση της απασχόλησης εντοπίζεται στον κλάδο της παροχής καταλύματος και εστίασης και ακολούθως στο εμπόριο. Επί της ουσίας ο ιδιωτικός τομέας δημιουργεί θέσεις απασχόλησης σε κλάδους που παράγουν χαμηλή προστιθέμενη αξία, είναι χαμηλής παραγωγικότητας και προσφέρουν χαμηλούς μισθούς.

Στο 2008 μόνο για τον τουρισμό

Η απασχόληση στον τριτογενή τομέα της οικονομίας έχει ανακάμψει στο επίπεδο του 2008, ενώ η απασχόληση στον δευτερογενή τομέα παραμένει κατά 38% χαμηλότερη από το 2008.

Παράλληλα, το δ’ τρίμηνο του 2021 και το α’ τρίμηνο του 2022 υπήρξε σημαντική αύξηση της ημιαπασχόλησης, η οποία περιορίστηκε το β’ τρίμηνο του 2022. Το 50% των υποαπασχολουμένων επιθυμούσε να εργαστεί με πλήρες ωράριο, αλλά δεν μπορούσε να βρει θέση πλήρους απασχόλησης. Ο κύριος όγκος των υποαπασχολούμενων είναι ηλικίας 30-44 ετών και ακολούθως 45-64 ετών.

Μετά τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα το 2022, η Ελλάδα ανήλθε στην 11η θέση από τη 16η στην οποία βρισκόταν το 2021. Η εξέλιξη αυτή είναι θετική, ωστόσο ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι κάτω από το επίπεδο της αξιοπρεπούς διαβίωσης. Η απώλεια αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού είναι διαρκής όσο αυξάνεται το επίπεδο τιμών και επομένως θα πρέπει να υπάρξει νέα και σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού το 2023.

1 στους 4 καλύπτεται από Σύμβαση

Η προστασία των εργαζομένων στην Ελλάδα από συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι αξιοσημείωτα περιορισμένη. Περιορίζεται στο ¼ του εργατικού πληθυσμού. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα πρέπει να αυξήσει το ποσοστό κάλυψης των συλλογικών συμβάσεων κατά 54,2 ποσοστιαίες μονάδες (σ.σ. στο 80% αναφορικά με τον ευρωπαϊκό στόχο).

Σχετικα αρθρα

Β. Κουτεντάκης (Τράπεζας Πειραιώς): Tο 2023 προσδοκούμε υψηλότερη καθαρή πιστωτική επέκταση

fastpath

To 46% των Γερμανών ανησυχεί για τις καταθέσεις του

admin

Προβλέψεις για συνέχιση της ανόδου των επιτοκίων

fastpath

Κρήτη, Ρόδος, Κέρκυρα: Οι προορισμοί που άνοιξαν πρώτοι τη φετινή σεζόν

admin

Καλάθι του νονού: Σε ισχύ από σήμερα μέχρι τα μέσα Απριλίου

admin

Άρχισε η καταβολή των μπόνους παραγωγικότητας στο Δημόσιο

admin

Γιατί ο ΟΔΔΗΧ επέλεξε να βγει στις αγορές εν μέσω… καταιγίδας

fastpath

Άρθρο 142 ευρωβουλευτών για τη δίκαιη φορολόγηση των υπερπλουσίων

admin

ΙΟΒΕ: «Βασίλισσα» η Γερμανία στις επενδύσεις στην Ελλάδα

fastpath

Γ. Κοντόπουλος: Στον δρόμο προς τις ανεπτυγμένες αγορές το Χρηματιστήριο Αθηνών

fastpath

Τραπεζικός κλάδος: Παραμένει ισχυρός -Καμπανάκι για αύξηση επιτοκίων και κόκκινα δάνεια

admin

ΕΦΚΑ: Καταβάλλονται 54,5 εκατ. ευρώ για 26.000 επικουρικές συντάξεις που εκδόθηκαν τον Φεβρουάριο

admin