Image default
Τοις Μετρητοίς

Γενικός – FTSE 25: Διμηνιαία κέρδη έως +20%

Μέσα σε δύο μήνες ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου εν μέσω καταιγιστικής  παρασκηνιακής μουρμούρας  έχει καταφέρει να παρουσιάσει ένα άλλο πρόσωπο από αυτό που περίμεναν οι περισσότεροι πτωτικοί καλοθελητές τραβώντας υψηλότερα τον πήχη της αγοράς κατά ένα  +17,5%.  Έτσι ο δείκτης στην ανοδική του πορεία έχει βρεθεί στη διαγραμματική ανάλυση να διαλύει τη μακροπρόθεσμη γραμμή αντίστασης “Q” στις 875 μονάδες και να περνάει με τη δεύτερη φορά πάνω από τη ζώνη ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, που εκτείνεται ανάμεσα στις 905 με 900 μονάδες. Η περιοχή αυτή αν «προσεχθεί» λίγο παραπάνω από τους ρυθμιστές της αγοράς μπορεί να δημιουργήσει ένα πολύ δυναμικό βατήρα ανόδου που μπορεί να υποχρεώσει τους πωλητές να οπισθοχωρήσουν ατάκτως  ανοίγοντας το έδαφος για το σημαίνων σημείο των 950 μονάδων. Ένα σκαλοπάτι που για τους περισσότερους αναλυτές θεωρείται ως το πρώτο βήμα για την κατάκτηση του ψυχολογικού ορίου των 1000 μονάδων.

Βέβαια για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει πρώτα ο Γενικός Δείκτης να αποδείξει ότι δεν έχει τη διάθεση να αποτυπώσει ημερήσια κλεισίματα κάτω κυρίως από τις 888 μονάδες. Όσο αυτή η συνθήκη δε καταστρατηγείται οι αγοραστές θα έχουν τα σκήπτρα της κίνησης στα χέρια τους.

Ο τεχνικός ταλαντωτής Σχετικής Ισχύος (RSI) εμφανίζεται μετά την ανοδική διάσπαση της καθοδικής γραμμής “W” να έχει ανοδικό περιθώριο έως τις 60 μονάδες αφού πρώτα  πραγματοποιήσει και τα ανάλογα σκαμπανεβάσματα. Μεγάλη απόσταση έχει από το επίπεδο εκείνο που θα χαρακτήριζε την αγορά και το Γενικό Δείκτη ως υπεραγορασμένη.

Ως χορηγούς τώρα της επόμενης ανοδικής κίνησης που μπορούν να σηκώσουν το δείκτη στα χέρια τους και να τον φέρουν στο κατώφλι των 950 μονάδων θα  χαρακτηρίζαμε 7+1 μετοχές. Οι  τέσσερις τραπεζικοί οίκοι, Eurobank. Εθνική, Alpha και Πειραιώς που φαίνονται πλέον  να εισέρχονται σε  άλλα, ανώτερα επίπεδα διακύμανσης και οι μετοχές της Τέρνα Ενεργειακής, του Μυτιληναίου και  της Motor Oil.  Όμως το κρυφό χαρτί που μπορεί να αποδειχθεί στην πορεία  ιδιαίτερα ισχυρό είναι αυτό του ΟΤΕ, όπου έχει μείνει αρκετά πίσω και έχει ένα αρκετά μεγάλο περιθώριο ανόδου.  Δίπλα στα φαβορί υπάρχουν και τα δύο ανοδικά αουτσάιντερ αυτά της Coca Cola HBC και της ΔΕΗ.

Προχωράμε στο δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ Athex Large Cap, όπου στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα έχει καταγράψει άνοδο της τάξεως του +20% παρασύροντας στο διάβα του τόσο τον πολλά βαρύ απλό κινητό μέσο των 200 ημερών, στις 2135 μονάδες, όσο και την αντίσταση της διπλής τοπικής κορυφής στις 2200 μονάδες.

Εδώ όμως στο εβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών ελλοχεύει ένας πιθανός ανοδικός αιφνιδιασμός, καθώς πάνω από τη σαθρή αντίσταση των 2240 μονάδων δεν υπάρχει τίποτα έως την επόμενη αντίσταση των 2320 μονάδων.

Μιλάμε για ένα ανοδικό κενό της τάξεως του +4%, που ο δείκτης μπορεί να το τρέξει ακόμα και μέσα σε μία μέρα. Αυτό όμως, που δεν πρέπει να χαθεί για να έχουμε στο «φως» το υπάρχον ανοδικό σενάριο είναι το δίχτυ ασφαλείας που απλώνεται από τις 2190 έως τις 2170 μονάδες.

www.chartwar.gr

Σχετικα αρθρα

Profile: Διόγκωσε περαιτέρω το ανεκτέλεστο έργων και τη κερδοφορία της

admin

Performance Technologies: Έντονη ανάπτυξη σε έσοδα και κερδοφορία

admin

Εκωφαντικό deal ύψους 2 δισ. ευρώ ανάμεσα στη ΔΕΗ και τη MYTILINEOS Energy & Metals

admin

Γενικός Δείκτης: Το κβαντικό μηχάνημα και ο εντυπωσιακός σχηματισμός

admin

Η μετοχή που δεν κάνει το χατίρι στους υποτιμητές

admin

Σε περιπέτειες το Ελληνικό Χρηματιστήριο λόγω Μέσης Ανατολής

admin

Ευρωσύμβουλοι: Ο τεχνολογικός όμιλος που ετοιμάζει ισχυρό deal

admin

Fourlis Group: Έτοιμος να υλοποιήσει στο μέγιστο το αναπτυξιακό του πλάνο

admin

Η ΔΕΗ μετατρέπεται σε ηγετικό παίκτη καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

admin

“Φθηνότερη” τράπεζα στην Ευρώπη η Alpha Bank

admin

Όταν οι ΑΕΕΑΠ πωλούνται σε τιμή ευκαιρίας

admin

Πιθανό καμπανάκι το έντονο κατέβασμα της Wall Street

admin