Image default
Οικονομία

Αέριο: Κορυφώνονται οι πιέσεις για «σκληρότερο» πλαφόν – Νέο προσχέδιο από Ελλάδα και 4 κράτη

Γράφουν και σβήνουν το προσχέδιο για το προτεινόμενο πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου ο «σχηματισμός» των χωρών που ζητούν πιο σφικτά ανώτατα όρια, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Οι χώρες της ΕΕ θα εξετάσουν σήμερα τις αντιπροτάσεις της Ελλάδας και άλλων κρατών – μελών που ζητούν αυστηρότερο πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, με την ενεργειακή κρίση να βαθαίνει και την ακρίβεια να παραμένει στα ύψη ενώ και οι καιρικές συνθήκες επιδεινώνονται.

Υπενθυμίζεται πως η πρόταση της Κομισιόν δεν άρεσε σε αρκετές χώρες καθώς αποτιμούν το ανώτατο όριο τιμών που ορίζουν οι Βρυξέλλες ως ιδιαιτέρως υψηλό, με το Reuters να παρουσιάσει ένα νέο προσχέδιο των προαναφερθέντων χωρών που βρίσκεται υπό επεξεργασία, έπειτα και από το χθεσινό δημοσίευμα του - με τα τρία σημεία – κλειδιά.

Η αναθεωρημένη πρόταση θα επεκτείνει επίσης το πλαφόν για να καλύψει όχι μόνο τη σύμβαση του πρώτου μήνα για τις συμφωνίες του φυσικού αερίου, όπως πρότεινε η Κομισιόν, αλλά και συμβάσεις με τρίμηνη διάρκεια.

Ειδικότερα, η Ιταλία, η Πολωνία, η Ελλάδα, το Βέλγιο και η Σλοβενία πρότειναν δύο επιλογές:

  1. είτε ένα πολύ χαμηλότερο σταθερό πλαφόν 160 ευρώ/MWh
  2. ένα «δυναμικό ανώτατο όριο τιμής» με διακυμάνσεις και προστιμή στην διατίμηση, ως απάντηση στα υφιστάμενα επίπεδα αναφοράς για τις τιμές του LNG

Οι διαπραγματεύσεις των «27» θα ξεκινήσουν το βράδυ της Παρασκευής και καλούνται να καταλήξουν σε συμφωνία έως τις 13 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, χώρες, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, προειδοποιούν ότι η συγκράτηση των τιμών θα μπορούσε να καταστήσει δυσκολότερο για την Ευρώπη να προμηθευτεί τις απαραίτητες ροές φυσικού αερίου από τις παγκόσμιες αγορές.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην ΕΕ εκτινάχθηκαν φέτος καθώς η Ρωσία μείωσε τις παραδόσεις της μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ωθώντας τις κυβερνήσεις της Γηραιάς Ηπείρου να ξοδέψουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ για να θωρακίσουν τις οικονομίες τους από την αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Ωστόσο, ενώ οι χώρες της ΕΕ έχουν ήδη συμφωνήσει μια σειρά έκτακτων ενεργειακών μέτρων για να προετοιμαστούν για το χειμώνα, οι συζητήσεις για το πλαφόν στις τιμές του φυσικού παραμένει μεγάλο «αγκάθι» τροφοδοτώντας ισχυρές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους ΥΠΕΝ που αδυνατούν να σχηματίσουν ένα αρραγές μέτωπο για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Σχετικα αρθρα

Παράγωγα: Μείωση των επιφυλάξεων μέσω των ΣΜΕ του FTSE25

admin

Καύσιμα: Μικρή πτώση στις τιμές – Παραμένει ο φόβος της επιβράδυνσης της οικονομίας

fastpath

Παράταση ασφαλιστικής ικανότητας για ένα έτος για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

admin

Eurobank: Ο πληθωρισμός εξανέμισε την ονομαστική αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος το γ’ τρίμηνο 2022

admin

Ηλεκτρονικές απάτες: Έντονη αντίδραση της ΕΚΠΟΙΖΩ για τις αλλαγές στο ν/σχ που αφορούν τις Τράπεζες

admin

Salesforce: Έρευνα για τις τάσεις των ψηφιακών καταναλωτών το 2023

admin

ΙΟΒΕ: Σε τροχιά βελτίωσης το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα

admin

Τουρισμός για όλους: 125 χιλιάδες νέοι δικαιούχοι προστίθενται στο πρόγραμμα

admin

ΤΑΙΠΕΔ: Στην κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και AD Holdings τα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ

admin

Τουρισμός: Οι Ιρλανδοί «ψηφίζουν» Ελλάδα

admin

ΙΟΒΕ: Βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Ιανουάριο- Στις 104,9 μονάδες

admin

Ασφαλιστική αγορά: Άνοδος της παραγωγής στο 11μηνο – Πτώση στα έσοδα από επενδύσεις

fastpath