Image default
Οικονομία

Από το ρεύμα στο… νερό οι αυξήσεις

Από το ρεύμα στο... νερό οι αυξήσεις
Πώς το νερό «στραγγίζει» τα ταμεία των δημοτικών εταιρειών ύδρευσης στη χώρα.

Μια σειρά από «παρενέργειες» που έχουν τη μορφή «ντόμινο» προκαλεί η ενεργειακή κρίση, καθώς οι εξωφρενικές τιμές στο ρεύμα δεν φαίνεται να αφήνουν ανεπηρέαστο και το νερό, η άντληση και η μεταφορά του οποίου γίνονται με διαδικασίες αρκετά ενεργοβόρες.

Πιο αναλυτικά, όπως γράφει η Καθημερινή, σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν πλέον πολλές δημοτικές εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης ανά την Ελλάδα, εξαιτίας της αύξησης του ενεργειακού κόστους. Όπως εκτιμούν, η πρόσθετη επιβάρυνση από τον Αύγουστο του 2021 ξεπερνάει τα 120 εκατ. ευρώ, ενώ αρκετοί δήμοι δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τις οφειλές τους στη ΔΕΗ και πληρώνουν «έναντι» για να μη διακοπεί η παροχή. Το σοβαρότερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι δήμοι που βασίζονται σε γεωτρήσεις ή αντλιοστάσια για τη μεταφορά νερού, καθώς και σε αφαλατώσεις, λόγω των υψηλών ενεργειακών τους απαιτήσεων.

«Πολλοί δήμοι πληρώνουν ‘έναντι’ στη ΔΕΗ»

Η Ένωση Δημοτικών εταιρειών Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ), συλλογικό όργανο των 126 ΔΕΥΑ της χώρας, εξέφρασε χθες, Πέμπτη (1/12) την ανησυχία της για την υποεκτίμηση του προβλήματος από πλευράς της πολιτείας. «Η ενεργειακή κρίση μεγέθυνε ένα πρόβλημα που ούτως ή άλλως υπήρχε, αυτό του εξορθολογισμού των τιμολογίων ενέργειας των ΔΕΥΑ», ανέφερε ο Γιώργος Μαρινάκης, δήμαρχος Ρεθύμνου και πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ. «Μέχρι πριν από δύο χρόνια το κόστος της ενέργειας αντιπροσώπευε το 20% των λειτουργικών εξόδων των ΔΕΥΑ και τώρα έχει ανέβει στο 40%. Τον τελευταίο χρόνο οι αυξήσεις στη χαμηλή τάση έχουν φτάσει το 239% και στη μέση τάση το 406%. Κάθε μήνα που περνάει, το ενεργειακό κόστος αυξάνεται κατά το 8%, ενώ η βοήθεια που έχουμε λάβει είναι ασήμαντη. Πλέον, πολλοί δήμοι πληρώνουν ‘έναντι’ στη ΔΕΗ».

«SOS» από δήμους που εξαρτώνται από αφαλατώσεις

Όπως επισημαίνουν στελέχη της ΕΔΕΥΑ, κατά μέσο όροι οι γεωτρήσεις και τα αντλιοστάσια μεταφοράς του αντιπροσωπεύουν το 75% του ενεργειακού κόστους, ενώ η λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών περίπου το 19%. «Το σοβαρότερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι περιοχές που εξαρτώνται από γεωτρήσεις για την παροχή νερού ή χρησιμοποιούν πολλά αντλιοστάσια. Στη χειρότερη κατάσταση όλων βρίσκονται όσοι εξαρτώνται από αφαλατώσεις, η λειτουργία των οποίων είναι πολύ ενεργοβόρα. Η ΔΕΥΑ Σύρου, για παράδειγμα, βρίσκεται σε απόγνωση. Τον Ιούλιο ο λογαριασμός της ΔΕΗ ήρθε 150.000 ευρώ, τον Οκτώβριο 500.000 ευρώ».

«Χρειαζόμαστε άμεσα επιδότηση»

Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωπο των ΔΕΥΑ, οι επιδοτήσεις που λαμβάνουν σήμερα δεν καλύπτουν, παρά πολύ μικρό μέρος του κόστους της ενέργειας, το οποίο εκτινάχθηκε μετά την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. «Άμεσα χρειαζόμαστε επιδότηση που να καλύπτει την αύξηση του ενεργειακού κόστους και έκτακτη ενίσχυση για να καλυφθούν τα χρέη που έχουν συσσωρευθεί (σ.σ υπολογίζεται ότι τα συνολικά, παλαιά και νέα χρέη των ΔΕΥΑ προς τη ΔΕΗ φθάνουν τα 150 εκατ. ευρώ). Οι εκπρόσωποι της ΕΔΕΥΑ σχολίασαν και τη δρομολογούμενη (από το υπουργείο Περιβάλλοντος) «μεταφορά» της αρμοδιότητας ελέγχου και συντονισμού των ΔΕΥΑ από τη Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων στη ΡΑΕ. «συνήθως οι ρυθμιστικές αρχές παρεμβαίνουν εκεί όπου υπάρχει ανταγωνισμός. Εμείς δεν έχουμε ανταγωνισμό μεταξύ μας, δεν μπορεί ένας πολίτης αν επιλέξει από τον δήμο θα πάρει νερό», ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.

Σχετικα αρθρα

Παράγωγα: Μείωση των επιφυλάξεων μέσω των ΣΜΕ του FTSE25

admin

Καύσιμα: Μικρή πτώση στις τιμές – Παραμένει ο φόβος της επιβράδυνσης της οικονομίας

fastpath

Παράταση ασφαλιστικής ικανότητας για ένα έτος για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

admin

Eurobank: Ο πληθωρισμός εξανέμισε την ονομαστική αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος το γ’ τρίμηνο 2022

admin

Ηλεκτρονικές απάτες: Έντονη αντίδραση της ΕΚΠΟΙΖΩ για τις αλλαγές στο ν/σχ που αφορούν τις Τράπεζες

admin

Salesforce: Έρευνα για τις τάσεις των ψηφιακών καταναλωτών το 2023

admin

ΙΟΒΕ: Σε τροχιά βελτίωσης το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα

admin

Τουρισμός για όλους: 125 χιλιάδες νέοι δικαιούχοι προστίθενται στο πρόγραμμα

admin

ΤΑΙΠΕΔ: Στην κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και AD Holdings τα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ

admin

Τουρισμός: Οι Ιρλανδοί «ψηφίζουν» Ελλάδα

admin

ΙΟΒΕ: Βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Ιανουάριο- Στις 104,9 μονάδες

admin

Ασφαλιστική αγορά: Άνοδος της παραγωγής στο 11μηνο – Πτώση στα έσοδα από επενδύσεις

fastpath