Image default
Ευρώπη

Νότια Κορέα και Πολωνία φλερτάρουν όλο και περισσότερο

Το έτος 2022 σημειώθηκε σημαντική ενίσχυση των δεσμών μεταξύ της Νότιας Κορέας και της Πολωνίας, χάρη σε σημαντικές συμφωνίες για όπλα και σε μια κορεατική εταιρεία που ανέλαβε να κατασκευάσει πυρηνικό εργοστάσιο στην Πολωνία – με μια δόση «διπλωματίας του κίμτσι».

Η Πολωνία και η Νότια Κορέα μοιάζουν σε πολλά σημεία. Και οι δύο ήταν σχετικά καθυστερημένες ως προς τη δημοκρατία στις αρχές της δεκαετίας του 1990, και οι δύο προήδρευαν ενός ιδιαίτερα συντηρητικού εκλογικού σώματος. Τώρα, το 2022 φαίνεται να είναι η χρονιά που οι δύο χώρες εδραιώνουν τους δεσμούς τους.

Όχι μόνο η Βαρσοβία παρήγγειλε 1.000 άρματα μάχης Κ2 και περίπου 600 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα, καθώς και 48 ελαφρά μαχητικά αεροσκάφη από νοτιοκορεάτες κατασκευαστές – αντί για ευρωπαίους συμμάχους – στο πλαίσιο μιας συμφωνίας εξοπλισμών ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι επενδύσεις κορεατικών εταιρειών στην Πολωνία αυξήθηκαν ποτέ. Η Korea Hydro & Nuclear Power έχει αναλάβει την κατασκευή τεσσάρων πυρηνικών αντιδραστήρων στην ευρωπαϊκή χώρα.

Το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών αυξάνεται επίσης σταθερά, πλησιάζοντας σχεδόν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε εισαγωγές και εξαγωγές το 2021, αντίστοιχα, με τη Νότια Κορέα να έχει περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ υψηλότερες εξαγωγές προς την Πολωνία από τις εισαγωγές.

«Πρόκειται για το αποκορύφωμα της πολυετούς συνεργασίας και της εμπιστοσύνης που οικοδομήθηκε επί πολλά χρόνια», εξήγησε το γραφείο του Πολωνού πρωθυπουργού.

«Η Πολωνία υπήρξε ένας πολύ σημαντικός επενδυτικός εταίρος», δήλωσε στη EURACTIV ο Κορεάτης υπουργός Εμπορίου Dukgeun Ahn.

«Πολυάριθμες κορεατικές εταιρείες πραγματοποίησαν επενδύσεις στην Πολωνία επειδή είναι ένα πολύ σημαντικό μέλος της ΕΕ και διαθέτει καλό εργατικό δυναμικό και σχετικά καλή πρόσβαση σε άλλους σημαντικούς ευρωπαϊκούς εταίρους».

Το 2013, η Νότια Κορέα και η Πολωνία συμφώνησαν για μια στρατηγική εταιρική σχέση, αναβαθμίζοντας τη συμφωνία «μελλοντικού προσανατολισμού» που ίσχυε από το 2004. Τότε, ο Πολωνός πρόεδρος Bronislaw Komorowski ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέφθηκε τη νέα πρόεδρο της Κορέας Park Geun-hye.

Τα ιστορικά κοινά σημεία των δύο χωρών που αφορούν την ταχεία επίτευξη της δημοκρατίας και της οικονομικής ανάπτυξης θα πρέπει να προωθήσουν τη συνεργασία τους, δήλωσε η Geun-hye το 2013. Και οι δύο χώρες υπέφεραν από τους επιθετικούς γείτονές τους και αγωνίστηκαν για την ανεξαρτησία τους. Και μέχρι σήμερα, τόσο η Πολωνία όσο και η Νότια Κορέα κυβερνώνται από συντηρητικές κυβερνήσεις και η διαπλοκή τους έχει αυξηθεί – κατ’ εντολή της Σεούλ.

«Η πρόσφατα ορατή ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της Πολωνίας και της Νότιας Κορέας είναι αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, μιας στρατηγικής απόφασης της Κορέας, που ακολουθήθηκε με εξαιρετική συνέπεια», τονίζει η Małgorzata Bonikowska, πρόεδρος της δεξαμενής σκέψης Centre for International Relations.

Αντί να έρθουν πιο κοντά στα παραδοσιακά βαρίδια της Ευρώπης, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στη Σεούλ φαίνεται να θέλουν η Βαρσοβία να γίνει η πύλη της προς τη Δύση, ή τουλάχιστον προς την περιφερειακή αγορά της Κεντρικής Ευρώπης.

Ο υπουργός Dukgeun Ahn επιβεβαίωσε ότι πολλές κορεατικές εταιρείες πηγαίνουν τώρα στην Τσεχική Δημοκρατία, τη Σλοβακία, «και σε άλλα μέρη».

«Η Κορέα ποντάρει στην Πολωνία εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία- μας αναγνωρίζει ως τον πιο σημαντικό εταίρο στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης», προσθέτει.

Ποιος καλύτερος τρόπος για να δείξει τη σοβαρότητά της από τη «διπλωματία του κίμτσι»; Το κίμτσι, το πικάντικο λάχανο τουρσί, είναι το εθνικό πιάτο της Κορέας και ένα από τα βασικά πολιτιστικά της εξαγώγιμα προϊόντα, δίπλα στην κορεατική ποπ μουσική και σε ταινίες όπως το βραβευμένο με Όσκαρ Παράσιτα.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προωθήσουμε την υπεροχή και τη νομιμότητα του κίμτσι στην Ευρώπη», εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της Daesang, του μεγαλύτερου παραγωγού κίμτσι στην Κορέα, μετά την ανακοίνωση ότι το πρώτο εργοστάσιό της θα κατασκευαστεί στην Πολωνία.

Η «διπλωματία του κίμτσι» αποτελεί μέρος της εξωτερικής πολιτικής της Κορέας. Το εθνικό πιάτο τρώγεται από βασιλείς, αστέρες και απλούς ανθρώπους, συνήθως την εθνική ημέρα του κίμτσι στις 22 Νοεμβρίου.

Αύξηση των ξένων επενδύσεων

Παρά τη γεωγραφική απόσταση, η Κορέα είναι ένας από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Πολωνία. Οι συνολικές επενδύσεις από τη Νότια Κορέα ξεπέρασαν τις περισσότερες χώρες εκτός ΕΕ, ενώ οι ΗΠΑ κατέκτησαν την πρώτη θέση. Το 2021, οι άμεσες ξένες επενδύσεις της Κορέας ανήλθαν σε περίπου 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Όλο και περισσότεροι μεγάλοι Κορεάτες επενδυτές, όπως η Samsung ή η LG, αποφασίζουν να πραγματοποιήσουν τεράστιες επενδύσεις στη χώρα μας», δήλωσε η Bonikowska στη EURACTIV.

Οι μεγάλοι βιομηχανικοί όμιλοι κυριαρχούν εδώ και καιρό στην οικονομία της Νότιας Κορέας, οι λεγόμενοι chaebols, που μεταφράζονται ως «πλούσιες οικογένειες». Όπου πάνε αυτοί, άλλες εταιρείες τείνουν να ακολουθούν.

«Ένας μεγάλος αριθμός κορεατικών chaebols είναι παρόντες στην Πολωνία», δήλωσε ο διευθυντής των επιχειρήσεων της Πολωνίας στην Κορέα στους συμμετέχοντες ενός επιχειρηματικού φόρουμ στη Σεούλ τον Μάιο του 2022.

Η μερίδα του λέοντος των επενδύσεων κατευθύνεται προς τις βιομηχανίες καταναλωτικών ηλεκτρονικών και αυτοκινήτων.

Ίσως το πιο ορατό ήταν ωστόσο η απόφαση να ανατεθεί η σύμβαση για την κατασκευή τεσσάρων αντιδραστήρων ισχύος 1.400 MW ο καθένας στην Πολωνία – μια ώθηση για τον νέο Κορεάτη πρόεδρο, τον συντηρητικό Γιουν Σουκ Γεόλ, ο οποίος θέλει να ενισχύσει την πυρηνική βιομηχανία της χώρας του.

Στοιχήματα αντιστάθμισης κινδύνου

Για τη Βαρσοβία, η Σεούλ είναι ένας ευπρόσδεκτος σύμμαχος, καθώς η Πολωνία συνεχίζει να διαμάχεται με μεγάλο μέρος της Ευρώπης για θέματα που αφορούν το κράτος δικαίου και τα κονδύλια της ΕΕ. Ερωτηθείς σχετικά με τις αγορές όπλων από χώρες εκτός ΕΕ, ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος PiS ξεκαθάρισε τη στάση του.

«Είμαστε έτοιμοι να αγοράσουμε σε άλλες χώρες, αρκεί οι χώρες αυτές να θελήσουν να σταματήσουν τον πόλεμο μαζί μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε στις 11 Νοεμβρίου.

Ίσως, η Βαρσοβία επιδιώκει να σηματοδοτήσει ότι είναι πρόθυμη να κοιτάξει πέρα από την ΕΕ για περισσότερα από όπλα. Σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού, «είναι δυνατή η περαιτέρω επέκταση της συνεργασίας με τη Δημοκρατία της Κορέας».

Εξάλλου, οι σχέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών συχνά βαρύνονται από την ιστορία αιώνων. Μεταξύ των δύο νέων καλύτερων φίλων, δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα. «Δεν έχουμε ιστορικό παρελθόν, δεν έχουμε προβλήματα να λύσουμε, δεν προσπαθούμε να ανταγωνιστούμε», σημειώνει η Bonikowska, ειδική στις διεθνείς σχέσεις.

*Ο Janos Allenbach-Ammann συνέβαλε στο ρεπορτάζ.

Σχετικα αρθρα

Γερμανός ακροδεξιός ενώπιον της δικαιοσύνης για ναζιστικά σύμβολα

admin

Στενότερη συνεργασία Ιταλίας-Τυνησίας για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης

admin

Google: Απέλυσε 28 υπαλλήλους μετά από συμμετοχή σε διαδηλώσεις

admin

Ένας «πράσινος» κεντρικός τραπεζίτης που βλέπει πολύ πιο μακριά

admin

Eurostat : Στο 2,4% ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάρτιο

admin

Κορυφαίες αντιδράσεις εναντίον της καταστολής του ακροδεξιού συνεδρίου στις Βρυξέλλες

admin

Αναδιανομή κρατουμένων σε όλη την ΕΕ ζητούν οι Ευρωσκεπτικιστές της Σουηδίας

admin

Ισπανία: «Δίκαιη κατανομή» των παιδιών μεταναστών μεταξύ των περιφερειών

admin

Πάνω από 500 Πολωνοί υπό παρακολούθηση με Pegasus επί κυβέρνησης PiS

admin

Ευρωβαρόμετρο: Προτεραιότητα στην άμυνα από τους Ευρωπαίους πολίτες

admin

Mozilla: Σοβαρά κενά διαφάνειας στις online πλατφόρμες ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Βρετανία: Επιβραδύνθηκε τον Μάρτιο ο πληθωρισμός, αλλά λιγότερο από το αναμενόμενο

admin