Image default
Must Read Οικονομία Πρώτο Θέμα Τράπεζες

Γιατί οι τράπεζες “στεγνώνουν” την αγορά από ρευστό-Το αγκάθι των κόκκινων δανείων

Μετά από διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ και μια κλιμακούμενη ενεργειακή κρίση, οι ελληνικές τράπεζες έχουν γίνει πολύ φειδωλές στον δανεισμό νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα τα νέα δάνεια να ειναι συνολικού ύψους μικρότερου από τις δόσεις και τα δάνεια που εισπράττονται.

Μόνον στις συναλλαγές  με το Δημόσιο και τους κρατικούς φορείς οι τράπεζες φάνηκαν “γενναιόδωρες”, χορηγώντας τον Οκτώβριο 259 εκατ. ευρώ περισσότερα απ’ όσα πήραν.

Αυτό συνέβη τον Οκτώβριο, όταν οι νέες χορηγήσεις ήταν κατά 898 εκατ. ευρώ μικρότερες από τα εισπραχθέντα ποσά – όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ.

Λόγω του αρνητικού ισοζυγίου χορηγήσεων-εισπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα (νοικοκυριά και επιχειρήσεις), επιβραδύνθηκε αισθητά ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της συνολικής χρηματοδότησης, ο οποίος διαμορφώθηκε σε 6,2% τον Οκτώβριο, από 7,2% τον προηγούμενο μήνα.

Στις επιχειρήσεις οι τράπεζες όχι μόνο δεν έδωσαν πρόσθετη ρευστότητα, αλλά τους αφαίρεσαν τον Οκτώβριο 665 εκατ. ευρώ. Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ των εισπράξεων του Οκτωβρίου από λήξεις και δόσεις και των νέων χορηγήσεων που δόθηκαν τον ίδιο.μήνα.

Το ίδιο έγινε με ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις: Τα νέα δάνεια που πήραν συνολικά ως κατηγορία δανειοληπτών ήταν  κατά 80 εκατ. ευρώ λιγότερα απ όσα πλήρωσαν στις τράπεζες για δόσεις και λήξεις δανείων.

Κόκκινα δάνεια 

Σε κόντρα Σταϊκούρα – τραπεζιτών με τελικό… διαιτητή τον πρωθυπουργό εξελίσσεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να βρει τον τρόπο για να μειωθεί η πίεση στα νοικοκυριά χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος από τις αυξήσεις επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια. 

Το υπουργείο Οικονομικών επιμένει στο ισπανικό μοντέλο, όπου το κόστος των ελαφρύνσεων επωμίζονται οι τράπεζες και απαλλάσσεται ο κρατικός προϋπολογισμός, ενώ οι τράπεζες, σύμφωνα με πληροφορίες, αντιπροτείνουν ένα νέο πρόγραμμα «Γέφυρα» για την κάλυψη των αυξήσεων επιτοκίων από το κράτος.

Στη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών και οι εκπρόσωποι των τραπεζών, έγινε σαφές ότι τους χωρίζει τεράστια απόσταση, παρά το γεγονός ότι οι τραπεζίτες επιφυλάχθηκαν να μελετήσουν τις προτάσεις Σταϊκούρα και να επανέλθουν αργότερα με δικές τους.

 Ο κ. Σταϊκούρας πρότεινε στους τραπεζίτες να εξετάσουν το ισπανικό μοντέλο, έχοντας κατά νου ότι ήδη η κυβέρνηση βρίσκεται υπό την πίεση των ευρωπαϊκών Θεσμών να περιορίσει τις πάσης φύσεως έκτακτες επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης σε ενεργειακές επιδοτήσεις, ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Νέα «Γέφυρα»

Μέτρα όπως αυτά που συμφωνήθηκαν στην Ισπανία αποτελούν «κόκκινο πανί» για τις ελληνικές τράπεζες, που λένε ότι ακόμη και αν συμφωνηθεί επιμήκυνση δανείων, ώστε να μειωθεί για μια περίοδο το επιτόκιο και η μηνιαία δόση, μεγάλος αριθμός δανείων θα πρέπει να αναταξινομηθούν στην κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων και να σχηματίσουν οι τράπεζες προβλέψεις για επισφάλειες, οι οποίες θα επιβαρύνουν την κερδοφορία και τα κεφάλαιά τους.

Αυτό θα συμβεί επειδή ήδη πολλά από τα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες εξυπηρετούνται μετά από ρύθμιση και μια ακόμη ρύθμιση θα οδηγήσει αυτόματα στον χαρακτηρισμό τους ως «μη εξυπηρετούμενα» (δάνεια τρίτου σταδίου).

Σε κάθε περίπτωση, τα κόστη που θα κληθούν να αναλάβουν οι τράπεζες θα έχουν συνέπεια τη μείωση των εσόδων και της κερδοφορίας τους σε μια κρίσιμη περίοδο μετάβασης σε κερδοφόρες χρήσεις και θα μειώσουν τον εσωτερικό σχηματισμό κεφαλαίου, που είναι απαραίτητος ιδιαίτερα για τις ελληνικές τράπεζες, λόγω της χαμηλής ποιότητας των κεφαλαίων τους, που αποτελούνται κατά τα 2/3 από αναβαλλόμενη φορολογία.

Οι τράπεζες αναμένεται να υποστηρίξουν, στις αντιπροτάσεις που θα καταθέσουν στο υπουργείο Οικονομικών, ως καταλληλότερη λύση ένα νέο πρόγραμμα τύπου «Γέφυρα» (εφαρμόσθηκε στη διάρκεια της πανδημίας), μέσω του οποίου το Δημόσιο θα επιδοτήσει για μια περίοδο 9 – 12 μηνών τις αυξήσεις δόσεων σε στεγαστικά κυμαινόμενου επιτοκίου για νοικοκυριά χαμηλής και μέσης εισοδηματικής τάξης. Όπως εκτιμούν οι τράπεζες, το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου δεν θα είναι απαγορευτικά υψηλό.

Σήμερα τα υπόλοιπα στεγαστικών δανείων είναι περίπου 30 δισ., εκ των οποίων περίπου τα δύο τρίτα είναι κυμαινόμενου επιτοκίου (πάνω από 20 δισ.), Αυτά που τελικά θα επιδοτηθούν, εάν εφαρμοσθούν διάφοροι «κόφτες» θα είναι αρκετά λιγότερα. Υπολογίζεται ότι η συνολική δαπάνη για επιδοτήσεις που θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν θα ξεπεράσει τα 200 – 300 εκατ. ευρώ, ποσό αρκετά υψηλό μεν, αλλά όχι και απαγορευτικό.

Υπ.Οικονομιας

Σε εντατικοποίηση των επαφών με εκπροσώπους του χρηματοπιστωτικού τομέα έχει προχωρήσει το Υπουργείο Οικονομικών. Σκοπός είναι να βρεθεί κοινός τόπος στις παρεμβάσεις τις οποίες οφείλει να αναλάβει σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία το τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να συνεισφέρει το σημαντικό μερίδιο που του αναλογεί, στην προσπάθεια στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς και μετάβασης προς μια οικονομία πιο δυναμική, παραγωγική και εξωστρεφή.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας πραγματοποίησε σήμερα νέα συνάντηση με τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών, με εκπροσώπους της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Θάνου Πετραλιά, της Ειδικής Γραμματέως Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κας Μαριαλένας Αθανασοπούλου και του Προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων κ. Μιχάλη Αργυρού.

Ως απόρροια αυτής της συστηματικής, κοινής προσπάθειας, μέχρι στιγμής, έχουμε πετύχει:

1ον. Επιτάχυνση – τους τελευταίους μήνες – ρυθμίσεων μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών του Ν.4738/2020, στο πλαίσιο διαχείρισης του υψηλού, συσσωρευμένου την τελευταία δεκαετία, ιδιωτικού χρέους.

Μέχρι στιγμής, έχουν υλοποιηθεί 2.221 ρυθμίσεις οφειλών, συνολικού ύψους 406 εκατ. ευρώ.

Εξ αυτών, περίπου το 65% πραγματοποιήθηκε κατά το τελευταίο τρίμηνο. Μόνο τον τελευταίο μήνα πραγματοποιήθηκαν 500 νέες ρυθμίσεις, και το τελευταίο δεκαήμερο περίπου 200 νέες.

2ον. Μείωση των επιτοκίων στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού.

3ον. Καθολική έγκριση των ρυθμίσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού σε δανειολήπτες ελβετικού φράγκου.

Ωστόσο, οι νέες προκλήσεις που ορθώνονται μπροστά μας, λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της αύξησης του κόστους χρήματος εξαιτίας της συσταλτικής νομισματικής πολιτικής, είναι μεγάλες, πιέζοντας τα διαθέσιμα εισοδήματα των πολιτών.

Η Κυβέρνηση, με τις πολιτικές που εφαρμόζει, στηρίζει ουσιαστικά αυτά τα εισοδήματα.

Ζητά από το χρηματοπιστωτικό σύστημα να συμβάλει ενεργά.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη σημερινή, νέα συνάντηση συζητήθηκαν τα εξής:

1ον. Κατάθεση πρότασης των τραπεζών για πρόγραμμα στήριξης ενήμερων ευάλωτων δανειοληπτών, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς κανόνες, χωρίς δημοσιονομικό κόστος.

Η Κυβέρνηση ζητά αυτή να κατατεθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες.

2ον. Κατάθεση προτάσεων των τραπεζών με σκοπό την αύξηση της εγκρισιμότητας των αιτήσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού που αφορούν τους ενήμερους δανειολήπτες τους.

Οι σχετικές προτάσεις εκτιμάται ότι θα υποβληθούν μέχρι τέλους του έτους.

3ον. Αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και μείωση των αυξημένων επιτοκίων χορηγήσεων ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Τα πιστωτικά ιδρύματα αναμένεται να κινηθούν, διακριτά και ανεξάρτητα, προς αυτή την κατεύθυνση το προσεχές διάστημα.

Η Ελληνική Κυβέρνηση ζητά αυτό να γίνει άμεσα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τη μεγάλη αύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου των τραπεζών το τελευταίο διάστημα.

4ον. Επαναξιολόγηση του κόστους προμηθειών των τραπεζών στις απλές τραπεζικές συναλλαγές.

Η Ελληνική Κυβέρνηση παρουσίασε λίστα σχετικών προμηθειών, η οποία θα αξιολογηθεί από το κάθε τραπεζικό ίδρυμα, διακριτά και ανεξάρτητα.

Τέλος, η Ελληνική Κυβέρνηση ξεκαθάρισε στις διοικήσεις των τραπεζών ότι, για την ίδια, δεν υφίσταται ζήτημα απόδοσης bonus στα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη για το 2022.

Θα ακολουθήσει και άλλη συνάντηση σε περίπου δύο εβδομάδες.

Σχετικα αρθρα

Χρηματιστήριο: Με αξιόλογο τζίρο μια «αιρετική» άνοδος έφερε τον ΓΔ σε νέο υψηλό τελευταίων 8 ετών

admin

Χρηματιστήριο: Επτά συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου

admin

ΣΕΒΕ: Με μεγάλη επιτυχία η παρουσίαση του σήματος «Macedonia the Great» στο Ευρωκοινοβούλιο

admin

Η Navios Partners παρέλαβε νεότευκτο bulk carrier

admin

Προς αναθεώρηση – εξπρές του Ταμείου Ανάκαμψης έως τον Απρίλιο: Επιπλέον επιδοτήσεις 769 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

fastpath

ΑΑΔΕ: Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο των νέων ελεγκτικών δομών

admin

Οικονόμου:Τους 400.000 έφτασαν οι δικαιούχοι της ψηφιακής κάρτας του προγράμματος «Τουρισμός για όλους»- Κληρώθηκαν 125.000 νέοι δικαιούχοι

admin

Η «σκιά» της ύφεσης παραμένει πάνω από την Ευρωζώνη – Από την ενεργειακή κρίση, στην ΕΚΤ και τη «διαφορετική» Κίνα

fastpath

Λιμάνια: Το σχέδιο αξιοποίησης για Αλεξανδρούπολη – «Κληρώνει» για Βόλο, αναμονή για Ηράκλειο

fastpath

Στα «ψιλά γράμματα» της Λαγκάρντ η χρηματοδότηση του «Πράσινου Βιομηχανικού Σχεδίου» της Κομισιόν

admin

Αθήνα: 105 επιχειρήσεις, πάνω από 2.500 θέσεις εργασίας στις «Ημέρες Καριέρας ΔΥΠΑ»

admin

Γ. Μασούτης: Σημαντική ενίσχυση του ρόλου των Επιμελητηρίων

admin