Image default
Οικονομία

Η απάντηση των τραπεζών στο πρέσινγκ της κυβέρνησης

Την επιδότηση του επιτοκίου των ευάλωτων νοικοκυριών αντιπροτείνουν οι τράπεζες, στην έντονη πολιτική πίεση που δέχονται, για να συγκρατήσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων χορηγήσεων, που προκαλούν οι αναπροσαρμογές των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ.

Η πρόταση προς τους ευάλωτους δανειολήπτες έχει ήδη διαμορφωθεί και αφορά τους δανειολήπτες εκείνους που έφεραν τα κριτήρια και για την ένταξή τους στο πρόγραμμα «Γέφυρα 1». Οι δανειολήπτες αυτοί θα πρέπει να έχουν ρυθμισμένο δάνειο ή προκειμένου να μπουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να ρυθμιστούν μέχρι το τέλος του έτους.

Η επιδότηση θα αφορά αποκλειστικά τις τράπεζες και θα διαρκέσει για έναν χρόνο, από 1ης.1.23 έως το τέλος του επόμενου έτους. Οι τράπεζες θα καλύπτουν χωρίς καμία αλλαγή στη μορφή του δανείου ούτε στα δομικά του χαρακτηριστικά το 50% της αύξησης της δόσης όπως αυτή προέκυψε από το αυξημένο επιτόκιο στο διάστημα του Ιουλίου έως και τις 31.12.22.

Η περίμετρος δεν ξεπερνά τους 30.000 δανειολήπτες καθώς πολλοί δανειολήπτες από εκείνους που είναι ευάλωτοι έχουν σταθερό επιτόκιο και κάποιοι άλλοι δεν πληρώνουν πλέον τόκους αλλά μόνον κεφάλαιο, επομένως σε αυτούς δεν υπάρχει καμία αλλαγή ως προς τη δόση που καταβάλλουν.

Προμήθειες

Παράλληλα, αναγκαστικά στο τραπέζι των συζητήσεων μπαίνει και το ζήτημα των προμηθειών για τις συναλλαγές μέσω τραπεζικού συστήματος που έθεσε η κυβέρνηση. Οι τράπεζες καλούνται να μελετήσουν τι κόστος μπορεί να έχει ένα τέτοιο εγχείρημα και πώς και εάν μπορούν τα χαμένα έσοδα να καλυφθούν από άλλες πηγές.

Επιτόκια καταθέσεων

Από την άλλη πλευρά οι τράπεζες κρατούν μηδενικά τα καταθετικά επιτόκια σε ό,τι αφορά τους λογαριασμούς ταμιευτηρίου, αλλά και σε ό,τι αφορά τις προθεσμίες τα επιτόκια είναι εξαιρετικά μικρά. Τα επιτόκια αυτά οι τράπεζες είχαν πρόθεση ούτως ή άλλως να τα αυξήσουν στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Η εκτίμηση είναι πως το μισό της αύξησης που θα προωθήσει η ΕΚΤ μέσα στον Δεκέμβριο θα περάσει στους καταθέτες είτε εντός του έτους ή το πολύ στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Ωστόσο και αυτή η κίνηση υπολείπεται αισθητά των κερδών που έχουν αποκομίσει οι τράπεζες από τα επιτόκια.

Από την πλευρά τους τραπεζικά στελέχη δικαιολογούν την καθυστέρηση αυτή, στο πλαίσιο της άφθονης ρευστότητας που διαθέτουν οι τράπεζες και ως εκ τούτου το γεγονός αυτό διαμορφώνει χαμηλό κοστολόγιο χρήματος.

-

Σχετικα αρθρα

Έρχονται χιλιάδες ξένοι εργαζόμενοι στον τουρισμό

admin

Ρεύμα: Το φράγμα των 3 δισ. ευρώ έσπασε η ανάκτηση υπερεσόδων από τους παραγωγούς

admin

Οι 3 παγίδες που κρύβουν τα τεκμήρια στις φετινές δηλώσεις (παραδείγματα)

admin

Aνακαλείται η άδεια της Συνεταιριστικής Ολυμπος – Στην ΕΤΕ οι καταθέσεις της τράπεζας

admin

Στεγαστικά δάνεια: «Στο κόκκινο» οι νέες δόσεις

admin

Έκρηξη κερδών για την Capital Product Partners το 2022

admin

Λιμένας Βόλου: Ποιοι είναι οι 8 «μονομάχοι» – Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο ΟΛΘ, η συνεργασία Intrakat – ΤΕΚΑΛ και τα διεθνή σχήματα

fastpath

Εξωδικαστικός: Οφειλές 1,6 – 2 δισ. ευρώ θα ρυθμιστούν το επόμενο 5μηνο – «Κούρεμα» άνω του 30% έγινε στο 40% των ρυθμίσεων

admin

Επιστροφή στην Επενδυτική Βαθμίδα: Οικονομική Μεγέθυνση, Πληθωρισμός και Δημοσιονομική Διαχείριση – Alpha Bank

admin

Δάνεια: Η αύξηση των επιτοκίων φέρνει μεγάλες επιβαρύνσεις στις δόσεις – Παράδειγμα

admin

«Κλείδωσαν» οι όροι του ΣΔΙΤ για το Κέντρο Καινοτομίας

admin

Γιατί οι αγορές «γιορτάζουν», παρά την αύξηση των επιτοκίων

fastpath