Image default
Επιχειρήσεις

Ο «προθάλαμος» του Χρηματιστηρίου και ο στόχος του developed markets

Ο «προθάλαμος» του Χρηματιστηρίου και ο στόχος του developed markets

Σε τροχιά ανάπτυξης βρίσκεται το ελληνικό χρηματιστήριο, με εταιρείες να ετοιμάζουν την εισαγωγή τους και στην Κύρια, αλλά και στην Εναλλακτική Αγορά. «Έχουμε στον “προθάλαμο” εταιρείες» επιβεβαίωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΕΧΑΕ), Γιάννος Κοντόπουλος (φωτο), κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με εκπροσώπους των ΜΜΕ, με αφορμή το πρόσφατο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που έλαβε χώρα στο Λονδίνο σε συνεργασία με τη Morgan Stanley.

Ειδική μνεία έγινε για το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), με τις διεργασίες για την εισαγωγή του να βρίσκονται στο 55% σύμφωνα με τον CEO της ΕΧΑΕ. Εξάλλου, στόχος της διοίκησης του Χ.Α. είναι μία ηχηρή εισαγωγή -με το αεροδρόμιο να πληροί τις προϋποθέσεις- η οποία θα ανοίξει το δρόμο και σε άλλες, σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική που ακολουθείται στις χρηματαγορές. Ωστόσο, υπάρχουν και δύο «αγκάθια», το ένα εκ των οποίων έγινε αντιληπτό μέσω σχετικών επισημάνσεων στο πρόσφατο συνέδριο.

Πρόκειται για το γεγονός ότι δεν υπάρχουν εισηγμένες στο Χρηματιστήριο από τους κλάδους του τουρισμού και της ναυτιλίας, στους οποίους βασίζεται παραδοσιακά η ελληνική οικονομία. Ο στόχος της εισαγωγής εταιρειών από τους συγκεκριμένους κλάδους βρίσκεται σε «πρώτη γραμμή», με τον κ. Κοντόπουλο να εξηγεί πως η διοίκηση του Χ.Α. εργάζεται και κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

Το δεύτερο ζήτημα που τέθηκε επί τάπητος κατά τη διάρκεια του briefing ήταν ο αντίκτυπος που έχουν προκαλέσει στην εικόνα της εγχώριας αγοράς περιπτώσεις εταιρειών τύπου Folli Follie. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κοντόπουλος διευκρίνισε πως έχουν γίνει σημαντικά «βήματα» στον τομέα της εταιρικής διακυβέρνησης και πως το Χρηματιστήριο βρίσκεται σε ένα καλό σημείο προετοιμασίας απέναντι σε παρόμοιες καταστάσεις. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι έχουν προχωρήσει τα πράγματα και από πλευράς νομοθετικών διαδικασιών. Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) έχει δρομολογήσεις τις διαδικασίες για τις διαγραφές τέτοιου είδους εταιρειών, με εκπρόσωπο της τράπεζας να στέλνει το εξής μήνυμα: «Δεν το ξεχνάμε, το συνεχίζουμε».

Ένα από τα βασικά «στοιχήματα» για την ΕΧΑΕ αποτελεί και η επιστροφή της ελληνικής κεφαλαιαγοράς στην κατηγορία των developed markets (ανεπτυγμένες αγορές), με τον κ. Κοντόπουλο να επισημαίνει πως γι’ αυτό τον σκοπό υπάρχουν επαφές με τρεις επενδυτικούς οίκους: τον MSCI, τον FTSE και τον S&P. Ως χρονικό περιθώριο για την επίτευξη αυτού του στόχου έχουν προσδιοριστεί τα 1,5 έτη ώστε να γίνει ευρέως γνωστή η ελληνική αγορά ως «ώριμη». Προς αυτή την κατεύθυνση θα δώσει έξτρα ώθηση μία ενδεχόμενη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στο investment grade (επενδυτική βαθμίδα), καθώς «δομικά θα αποτελέσει ένα λιγότερο σημείο τριβής», ανέφερε ο κ. Κοντόπουλος. Η αέναη προσπάθεια και η επαγρύπνηση, με συνεχείς συναντήσεις και ενημερώσεις των θεσμικών επενδυτών και των οίκων αξιολόγησης μπορούν να αποδειχθούν η «συνταγή» της επιτυχίας στο δρόμο προς το «developed markets» που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της διοίκησης του Χρηματιστηρίου.

-

 • ΓΙΑΝΝΟΣ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
 • Χρηματιστήριο Αθηνών
 • ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
 • αεροδρόμιο
 • Τουρισμός
 • ΝΑΥΤΙΛΙΑ
 • ανεπτυγμένες αγορές
 • investment grade

  Σχετικα αρθρα

  ΔΕΗ: Παράταση των διαπραγματεύσεων με την Enel

  admin

  Δήμας: Κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης η δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας

  admin

  Κυριακάτικη αργία: Προς πλήρη κατάργηση με νομοσχέδιο από το υπ. Ανάπτυξης

  admin

  Starbucks: Η μειωμένη ζήτηση και ο Covid στην Κίνα επισκίασαν κέρδη και έσοδα

  admin

  Intracom: Πρόθεση εισόδου της Intracom Properties στο Χ.Α. μέσω της «Κλουκίνας – Λάππας»

  admin

  ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Δωρεάν διάθεση 1,2 εκατ. νέων μετοχών- Οι δικαιούχοι

  admin

  Τέρνα Ενεργειακή: Δωρεάν διάθεση 1.200.000 νέων μετοχών σε διοικητικά στελέχη

  admin

  MIG: Με ποσοστό άνω του 5% και ο Αναστάσιος Στάμου με τη ΡΟΛΟΠΑΚ

  admin

  Μηδενίστηκε το ποσοστό της Rinoa Ltd στην Attica Bank

  admin

  Η Cityzen διευρύνει τη συνεργασία της με τη Lidl (pics)

  admin

  Ομολογιακό δάνειο 75,1 εκατ. ευρώ από τη Λάμψα

  admin

  Λάμψα: Κάλυψη ομολογιακού δανείου 75 εκατ. ευρώ από ΕΤΕ-Αlpha Bank-Eurobank

  admin