Λίγο πριν κλείσει το 2022, η Ελλάδα μπαίνει και πάλι στο κυνήγι της επενδυτικής βαθμίδας. Αυτή πιθανότατα θα έρθει προς τα τέλη του 2023. Ο Scope Ratings επιβεβαίωσε την αξιολόγηση BB+ (ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα), αλλά και αναθεώρησε τις προοπτικές σε θετικές από σταθερές. Είναι ο πρώτος οίκος αξιολόγησης που αναθεωρεί σε θετικό το outlook του αξιόχρεου – κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να έρθει η πολυπόθητη αναβάθμιση σε investment grade μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
Στην ανακοίνωσή του για την αναβάθμιση των προοπτικών o οίκος επικαλείται μεταξύ άλλων τη στήριξη στην οικονομία από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, τη σταθερή μείωση του δημοσίου χρέους, αλλά και την αισθητή ελάφρυνση του βάρους των κόκκινων δανείων.
Η απόφαση ειδικότερα στηρίζεται στα ακόλουθα:
- Ισχυρότερη των προβλέψεων μείωση του δημοσίου χρέους (χάρη και στον υψηλό πληθωρισμό), υψηλότερη ανάπτυξη, χαμηλό μέσο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, προσδοκία για πρωτογενή πλεονάσματα το 2023.
- Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν περιορίσει αισθητά το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων (κόκκινων) δανείων και έχουν ενισχύσει ουσιαστικά τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος
- Κινητοποίηση επενδύσεων και τόνωση της ανάκαμψης με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας