Image default
Αγορές

«Κοκκίνισε» η Wall Street εν όψει Fed

«Κοκκίνισε» η Wall Street εν όψει Fed

«Έρμαιο» στις ορέξεις των πωλητών ήταν σήμερα (5/12) η Wall Street, με τους επενδυτές να ανησυχούν πως τα ικανοποιητικά μακροοικονομικά στοιχεία θα δώσουν «πάτημα» στην κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) να συνεχίσει την επιθετική της πολιτική, με τις ισχυρές αυξήσεις επιτοκίων.

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 1,40% στις 33.947,10 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 κινήθηκε χαμηλότερα κατά 1,79% στις 3.998,70 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq διολίσθησε 1,93% στις 11.239,94 μονάδες.

Σημειώνεται ότι η Federal Reserve είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει στις 13 και 14 Δεκεμβρίου, όπου θα ανακοινώσει μία αύξηση των επιτοκίων της κατά 0,50% (θετικό σενάριο) ή κατά 0,75% (αρνητικό σενάριο).

Στα μάκρο της ημέρας, ο ρυθμός ανάπτυξης του τομέα των υπηρεσιών των ΗΠΑ επιταχύνθηκε απότομα τον Νοέμβριο. Ειδικότερα, ο δείκτης υπηρεσιών του ινστιτούτου ISM ενισχύθηκε στις 56,5 μονάδες τον περασμένο μήνα από 54,4 τον Οκτώβριο. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από το τέλος του 2021 και τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Μάρτιο της περασμένης χρονιάς.

Παράλληλα, οι εργοστασιακές παραγγελίες σημείωσαν άνοδο 1% τον Οκτώβριο μετά από άνοδο 0,3% τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές περίμεναν οι παραγγελίες να ενισχυθούν κατά 0,7%. Σε ετήσια βάση οι παραγγελίες εμφάνισαν άνοδο 12,8% τον Οκτώβριο.

Ισχυρές απώλειες για πετρέλαιο και χρυσό

Νέα «βουτιά» κατέγραψαν τη Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου, στον απόηχο της απόφασης του OPEC+ να μειώσουν την παραγωγή τους κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent υποχώρησαν 2,6% στα 83,39 δολάρια το βαρέλι. Το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησε 3,8% στα 76,93 δολάρια το βαρέλι.

Σε πτωτική τροχιά κινήθηκε και ο χρυσός, ο οποίος έκλεισε κάτω από τα 1.800 δολάρια ανά ουγγιά, καθώς τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία για τον κλάδο υπηρεσιών και τις αυξήσεις μισθών στις ΗΠΑ έδωσαν ώθηση στο δολάριο και τις αποδόσεις των ομολόγων και ταυτόχρονα αποδυνάμωσαν το πολύτιμο μέταλλο.

Ο χρυσός παράδοσης Φεβρουαρίου υποχώρησε 1,6% στα 1.781,30 δολάρια ανά ουγγιά στο Comex. Το ασήμι παράδοσης Μαρτίου έχασε 83 σεντς ή 3,6% στα 22,417 δολάρια ανά ουγγιά και ο χαλκός παράδοσης Μαρτίου έκλεισε με απώλειες 1,4% στα 3,795 δολάρια ανά λίβρα.

  • WALL STREET ΗΠΑ
  • ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • Υπηρεσίες
  • FEDERAL RESERVE
  • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • χρυσός

    Σχετικα αρθρα

    Ευρωαγορές: Ανοδικό ξεκίνημα με το βλέμμα σε Ισραήλ-Ιράν

    admin

    Σε τροχιά ανάκαμψης τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τεχνολογική ώθηση

    admin

    Στο «κόκκινο» η Wall Street με «βαρίδι» τον τεχνολογικό κλάδο

    admin

    Rebound στις ευρωαγορές, παρά τα σχόλια Πάουελ για τα επιτόκια

    admin

    Ανάκαμψη στη Wall Street, καθώς η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων κορυφώνεται

    admin

    Δειλά ανοδική η έναρξη των συναλλαγών στις ευρωαγορές

    admin

    Ασιατικές αγορές: Χλιαρή αντίδραση μετά τις δηλώσεις Πάουελ-Άλμα στην Κίνα

    admin

    Wall Street: Νευρικότητα μετά τις δηλώσεις Πάουελ-Ανέκαμψε ο Dow Jones

    admin

    Ισχυρή πτώση στις ευρωαγορές λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή

    admin

    Μεικτά πρόσημα στη Wall Street- Προσπαθεί να ανακάμψει ο Dow

    admin

    «Κόκκινοι» όλοι οι χρηματιστηριακοί δείκτες- Η εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών

    admin

    Κλυδωνισμοί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στη «σκιά» των εντάσεων μεταξύ Ιράν-Ισραήλ

    admin