Image default
Αγορές Πρώτο Θέμα

Η ύφεση έρχεται αλλά οι επενδυτές δεν φοβούνται…

Εάν η οικονομία συρρικνωθεί το επόμενο έτος, κανείς δεν πρέπει να εκπλαγεί. Αντιμετωπίζουμε την πιο ευρέως προβλεπόμενη ύφεση στην ιστορία – και οι επενδυτές δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται.

Η ύφεση στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ήδη ο μέσος όρος των οικονομικών προβλέψεων, ενώ η μέση πρόβλεψη των ΗΠΑ για το επόμενο έτος είναι ανάπτυξη ενος μίζερου 0,2%, σύμφωνα με την Consensus Economics, το τρίτο χαμηλότερο από το 1989.

Η τακτική έρευνα της Wall Street Journal διαπιστώνει ότι οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι υπάρχει 63% πιθανότητα ύφεσης το επόμενο έτος. Και μια έρευνα οικονομολόγων και επενδυτών από την Federal Reserve Bank of Philadelphia δείχνει ότι οι προσδοκίες ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα μειωθεί σε τρία ή τέσσερα τρίμηνα είναι μακράν οι υψηλότερες από τότε που ξεκίνησε το 1968.

Ακριβώς επειδή οι οικονομολόγοι είναι πεπεισμένοι για τις προβλέψεις τους δεν σημαίνει ότι έχουν δίκιο, φυσικά. Από τότε που ξεκίνησε εκείνη η έρευνα της Philly Fed, δεν παρατηρήθηκε ούτε μία ύφεση ένα χρόνο νωρίτερα. Οι οικονομολόγοι έχασαν εντελώς τις υφέσεις του 1990, του 2001 και του 2008.

Είναι πιο πιθανό οι οικονομολόγοι να έχουν δίκιο αυτή τη φορά; Και, αν ναι, σημαίνει αυτό ότι οι τιμές των μετοχών και οι αποδόσεις των ομολόγων πρέπει να είναι υψηλότερες ή χαμηλότερες;

Οι κυνικοί θα μπουν στον πειρασμό να απαντήσουν με ένα «duh» και στους δύο. Προφανώς οι οικονομολόγοι δεν έχουν ακόμα κρυστάλλινη σφαίρα και προφανώς η ύφεση θα σήμαινε χαμηλότερες μετοχές και πιθανώς χαμηλότερες αποδόσεις ομολόγων, όπως πάντα.

Ωστόσο, υπάρχουν λόγοι για αμφιβολίες.

Ξεκινήστε από τους οικονομολόγους. Όπως οι στρατηγοί, έτσι και οι οικονομολόγοι είναι πολύ καλοί στο να πολεμούν τον τελευταίο πόλεμο. Κατασκευάζουν μοντέλα που ενσωματώνουν προηγούμενα προβλήματα και τυφλώνονται συνεχώς από νέα ζητήματα. Αυτή τη φορά, νομίζουν ότι καταλαβαίνουν γιατί το πρόβλημα για την οικονομία είναι καλά κατανοητό: μια κεντρική τράπεζα αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.

«Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι έχουν δει αυτήν την ταινία μερικές φορές τώρα και έχουν εκτιμήσει τη σημασία του ότι οι κεντρικές τράπεζες καθυστερούν [να σφίξουν] και κάνουν πιο δύσκολη την ομαλή προσγείωση», λέει ο Sushil Wadhwani, πρώην υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας και τώρα επικεφαλής επενδύσεων του hedge fund QMA Wadhwani.

Η Fed δεν έχει αυξήσει τα επιτόκια μέχρι στιγμής, τόσο γρήγορα από την επίθεση του προέδρου Paul Volcker στον πληθωρισμό στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Τότε, όχι μόνο μία αλλά δύο υφέσεις ακολούθησαν σύντομα.

Οι οικονομολόγοι και οι επενδυτές έχουν μάθει επίσης να εκτιμούν έναν δείκτη της αγοράς που στο παρελθόν προηγήθηκε της ύφεσης, της ανεστραμμένης καμπύλης αποδόσεων, όταν οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων είναι χαμηλότερες από αυτές που λήγουν σύντομα. Η απόδοση του 10ετούς Treasury είναι τώρα 0,8 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από την απόδοση τριών μηνών, η μεγαλύτερη διαφορά από τον Δεκέμβριο του 2000 σε αυτό που είναι, σύμφωνα με τον Campbell Harvey του Πανεπιστημίου Duke, ο πιο αξιόπιστος δείκτης ύφεσης.

«Ειδικά μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση [του 2008-09] οι άνθρωποι είπαν ότι δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε πια», λέει ο καθηγητής Harvey. «Έτσι αυτή η [ανεστραμμένη καμπύλη] επηρεάζει τις προσδοκίες».

Για να ακούσουμε τους οικονομολόγους να το λένε, τα πράγματα είναι πολύ τραγικά. Τα κακά οικονομικά νέα σημαίνουν ύφεση φυσικά, αλλά και τα καλά νέα. «Απλώς σημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να κάνουν περισσότερα», λέει ο Alex Brazier, αναπληρωτής επικεφαλής του επενδυτικού Ινστιτούτου BlackRock του κολοσσού. «Αν η Fed θέλει να μειώσει τον βασικό πληθωρισμό μέχρι το τέλος [στο στόχο του 2%] χρειάζεται ύφεση».

Οι οικονομολόγοι μπορεί να κάνουν πάλι λάθος. Η σύγκριση με τη δεκαετία του 1970 δεν είναι τέλεια, καθώς το lockdown και το άνοιγμα της πανδημίας προκάλεσαν γρήγορες αλλαγές στην οικονομία. Ομοίως, η καμπύλη αποδόσεων δεν είναι μαγική, με την αντιστροφή να αντανακλά τις προσδοκίες των επενδυτών ότι η Fed θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων ξανά από το επόμενο έτος, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις υποχωρούν. Και δεν συμφωνούν όλοι οι οικονομολόγοι ότι η ύφεση είναι αναπόφευκτη.

«Τα πιο σημαντικά στοιχεία, ειδικά τα δεδομένα της αγοράς, δεν φαίνονται πουθενά κοντά σε ύφεση», λέει ο Jan Hatzius, επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs. Επισημαίνει την ισχυρή αγορά εργασίας που υποστηρίζει τα εισοδήματα των νοικοκυριών, ειδικά καθώς ο μετρικός πληθωρισμός είναι πιθανό να μειωθεί το επόμενο έτος. Η Goldman τοποθετεί τον κίνδυνο ύφεσης στο 35%, πολύ κάτω από το μεσο ορο.

Εάν υπάρχει ύφεση, θα πρέπει να ανησυχούν οι επενδυτές; Ιστορικά, οι υφέσεις συνοδεύτηκαν από απότομες μειώσεις στις τιμές των μετοχών και τις αποδόσεις των ομολόγων. Ωστόσο, από τότε που ο S&P 500 έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο του έτους μέχρι στιγμής πριν από έξι εβδομάδες, οι μετοχές έχουν αυξηθεί 17%, ακόμη και όταν οι αναλυτές της Wall Street ανακοίνωσαν τις προβλέψεις τους για τα κέρδη το επόμενο έτος κατά περίπου 3%.

Οι μετοχές κινούνται αντίστροφα προς τις αποδόσεις των ομολόγων αυτή τη στιγμή, σημάδι ότι οι επενδυτές ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο για τις προοπτικές για τα επιτόκια παρά για τα κέρδη. Εν μέρει αυτό οφείλεται στο ότι η πτώση των προβλεπόμενων κερδών παραμένει συγκρατημένη. (Οι αναλυτές είναι εξίσου κακοί με τους οικονομολόγους στην πρόβλεψη υφέσεων.) Το ράλι οδηγήθηκε από ένα αισιόδοξο σενάριο στο οποίο ο πληθωρισμός μειώνεται χωρίς η Fed να στριμώξει την οικονομία, επιτρέποντας τη μείωση των επιτοκίων στα τέλη του επόμενου έτους.

Μια τέτοια ομαλή προσγείωση είναι δυνατή. Αλλά ακόμη και σε αυτό το σενάριο, οι αισιόδοξοι επενδυτές πρέπει επίσης να πιστέψουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed θα χάσουν γρήγορα τον φόβο τους για τον πληθωρισμό και θα αναγνωρίσουν κάποια στιγμή το επόμενο έτος ότι τα επιτόκια μπορούν να μειωθούν.

Σχετικα αρθρα

Ασιατικές αγορές: Ανοδικές τάσεις μετά τα ρεκόρ στη Wall Street

admin

Δημογραφικό: Παγκόσμια συνταξιοδοτική κρίση από την γήρανση του πληθυσμού

admin

Ρεκόρ απόδοσης για S&P500- Άλμα 10,2% στο τρίμηνο

admin

Νέα ρεκόρ στις ευρωαγορές- Άλμα 6,8% στο τρίμηνο

admin

ΕΚΤ: Φειδωλή, αλλά θετική για τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών

admin

Προς ρεκόρ απόδοσης Q1 ο S&P500- Συνεχίζεται το ράλι

admin

ΤτΕ: Μειώθηκαν οι καταθέσεις, αυξήθηκαν τα δάνεια τον Φεβρουάριο

admin

Κέρδη ξανά στο άνοιγμα των Ευρωαγορών-Επιβεβαιώνεται η ύφεση στην Βρετανία

admin

Σε υψηλό-ρεκόρ οι αυστραλιανές μετοχές- «Ζορίζεται» το γεν

admin

Ευρωπαϊκή Ένωση: Μετά την Ρωσία και την Κίνα, αντιμετωπίζει επίσης απειλή από τις Ηνωμένες Πολιτείες

admin

Wall Street: Νέο ρεκόρ ο S&P 500-Άλμα ο Dow Jones

admin

Ευρωαγορές: Νέο ρεκόρ για τον Stoxx 600-Ράλι 15% η H&M

admin