Image default
ALPHA BANK

Στο 7,75% το τελικό επιτόκιο για το ομόλογο της Alpha Bank – Αντλεί €450 εκατ., ξεπέρασε τα €875 εκατ. η ζήτηση

Στο 7,75% διαμορφώθηκε το τελικό επιτόκιο της έκδοσης του νέου senior preferred ομολόγου της Alpha Bank, από 8% που είχε τοποθετηθεί αρχικά, ενώ η ζήτηση ξεπέρασε τα 875 εκατ. ευρώ καλύπτοντας περίπου τρεις φορές το (αρχικά) ζητούμενο ποσό των 300 εκατ. ευρώ και οδηγώντας έτσι την τράπεζα να αντλήσει 450 εκατ. ευρώ.

Οι BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs και Morgan Stanley ως joint bookrunners  “έτρεξαν” την έκδοση του νέου τίτλου, ο οποίος είναι τύπου 4,5ΝC3,5, δηλαδή διάρκειας 4,5 ετών με δυνατότητα ανάκλησης στα 3,5 έτη, και αναμένεται να λάβει αξιολόγηση Ba3 από τη Moody’s και B+ από την S&P, ενώ θα εισαχθεί στην αγορά του Λουξεμβούργου. Η τιμολόγηση αναμένεται αργότερα μέσα στην ημέρα.

H έκδοση συγκέντρωσε το ενδιαφέρον άνω των 100 επενδυτών με τα κύρια μέρη της να καλύπτονται κατά 42% από θεσμικούς επενδυτές και υπερεθνικούς οργανισμούς, 41% από διαχειριστές κεφαλαίων και 13% από το wealth management. Τα 2/3 της έκδοσης τοποθετήθηκαν εκτός Ελλάδος.

Η έκδοση της Alpha γίνεται με την παράλληλη προσφορά της τράπεζας για την επαναγορά του ομολόγου ύψους 400 εκατ. ευρώ (ακριβώς το ποσό που τελικά αντλήθηκε από τη σημερινή έκδοση) που λήγει στις 14 Φεβρουαρίου 2024 και έχει ημερομηνία ανάκλησης τον Φεβρουάριο του 2023, με κουπόνι 3%. Το ανώτατο επίπεδο αποδοχής θα ανακοινωθεί μετά την τιμολόγηση των νέων τίτλων και αναμένεται να είναι τουλάχιστον ίσο των κεφαλαίων που θα συγκεντρωθούν από τη νέα έκδοση, σημειώνει η τράπεζα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η βελτίωση των συνθηκών της αγοράς επέτρεψε στις ελληνικές τράπεζες να προχωρήσουν σε εκδόσεις τίτλων υψηλής και μειωμένης εξοφλητικής προτεραιότητας στο πλαίσιο της κάλυψης των στόχων για τις Ελάχιστες Απαιτήσεις Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων – MREL.

Η Alpha Bank έχει ήδη καλύψει τον ενδιάμεσο στόχο MREL, ενώ στο εννεάμηνο είχε διαμορφωθεί στο 20,3%. Ο τελικός στόχος για τις αρχές του 2026 είναι στο 26,87%.

Η έκδοση της Alpha Bank είναι η δεύτερη για τη συστημική τράπεζα αυτό το έτος μετά το τριετές senior preferred τον Οκτώβριο (με επιτόκιο 7,25% και κουπόνι 7%), και ακολουθεί τα senior preferred που εξέδωσαν Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς τον προηγούμενο μήνα και, πιο πρόσφατα, το Tier 2  της Eurobank την περασμένη εβδομάδα.

Αν και οι δύσκολες συνθήκες στην αγορά ομολόγων και η εκτόξευση του κόστους δανεισμού για κράτη και επιχειρήσεις αυτό το έτος και από τη στιγμή που η ΕΚΤ πραγματοποίησε στροφή στη νομισματική της πολιτική προχωρώντας από τον Ιούλιο σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, έχουν οδηγήσει στο “πάγωμα” των εξόδων στις αγορές, τον τελευταίο μήνα έχει σημειωθεί σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων. Και αυτό λόγω των αυξανόμενων προσδοκιών της αγοράς για μείωση του ρυθμού των αυξήσεων των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

Ειδικότερα, η απόδοση και το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έχουν μειωθεί κατά 25% περίπου τον τελευταίο μήνα, και διαμορφώνονται στο 3,85% ( από 5,1%) και σε χαμηλά τεσσάρων μηνών, και στις 196 μ.β από 270 μ.β περίπου τον Οκτώβριο, αντίστοιχα.

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank – UniCredit: Αμοιβαία ικανοποίηση έξι μήνες μετά την σύμπραξη

admin

Β. Ψάλτης – Α. Ορσέλ: Alpha Bank και UniCredit εστιάζουν σε επέκταση στη Ρουμανία – Στο τραπέζι και εξαγορές

admin

Alpha Bank: Νέος κύκλος ενημερωτικών εκδηλώσεων για επιχειρηματίες

admin

Alpha Bank: Ιδιωτική κατανάλωση και προσδοκίες νοικοκυριών – Τάσεις και τρέχουσες εξελίξεις

admin

Στ. Μυτιληναίος (Alpha Bank): “Σταδιακή και με κανόνες η αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης από τις τράπεζες

admin

B. Ράπανος (Alpha Bank): Χρειαζόμαστε ένα πολιτικό πλαίσιο που να προωθεί τις συναινέσεις

admin

Alpha Bank: Ιδιαίτερη η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας το 2023 – Η συμβολή των κλάδων

admin

“Κυκλική Οικονομία στην Πράξη” σε σχολεία όλης της Ελλάδας

admin

Alpha Bank: Πώς οι ενεργειακές κρίσεις επηρέασαν την οικονομία

admin

Alpha Bank: Πώς συνέβαλαν οι κλάδοι στην ελληνική οικονομία το 2023

admin

Alpha Bank: Chief of Corporate Center και General Counsel ο Νίκος Σαλακάς

admin

Alpha Bank: Οι μισθολογικές αυξήσεις καθοριστικός παράγοντας για την πορεία του πληθωρισμού

admin