Image default
Must Read Πρώτο Θέμα

Τεκτονικές αλλαγές στις τηλεπικοινωνίες-Τρίτη και προς… αποχώρηση η Vodafone

Σε ένα ραγδαία εξελισσόμενο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον ήταν αναμενόμενο ότι και στον πολλά υποσχόμενο κλάδο των τηλεπικοινωνιών θα συνέβαιναν τεκτονικές αλλαγές οι οποίες αναμένεται στους επόμενους μήνες να επηρεάσουν έντονα και τη χώρα μας. 

Ρόλο-κλειδί όπως ήταν αναμενόμενο στις εξελίξεις παίζει η πτώση της Vodafone τόσο σε ελληνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Η πρόσφατη αποπομπή του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου στο Λονδίνο έδωσε τον τόνο και έβγαλε στην επιφάνεια τα μεγάλα προβλήματα που έχει ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός.Πώς όμως αυτές οι εξελίξεις θα επηρεάσουν την ελληνική αγορά;

Στην ελληνική αγορά η Vodafone έχει ένα επιπλέον πρόβλημα που σε λίγο καιρό θα ακούει σε ένα μόνο όνομα, αυτό της Nova. Η πάλαι ποτέ Wind μετά την εξαγορά της και το launching του ενιαίου ονόματος Nova για όλες τις υπηρεσίες του ομίλου που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες, αποτελεί πλέον αναμφίβολα το δεύτερο πόλο στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά. 

Το γεγονός αυτό έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται και στις πωλήσεις σταθερών και κινητών συνδέσεων όπου η Nova καταλαμβάνει πλέον τη δεύτερη θέση στην ελληνική αγορά με τις προσφορές που πρόσφατα έκανε η εταιρεία να έχουν παίξει το ρόλο τους. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε και την απάντηση που έδωσε η επικεφαλής του ομίλου United Victoriya Boklag στην πρόσφατη ενημέρωση των δημοσιογράφων για την τιμολόγηση της εταιρίας στο νέο δίκτυο fiber που ΘΑ δημιουργήσει: “Δεν μπορώ να σας αποκαλύψω την τιμολογιακή μας πολιτική γιατί είμαστε σε πόλεμο…”

Ταυτόχρονα η μητρική Vodafone έχει προειδοποιήσει για αυξήσεις τιμών και περικοπές θέσεων εργασίας σε ολη την Ευρωπη καθώς η εταιρεία τηλεπικοινωνιών ξεκίνησε ένα σχέδιο μείωσης του κόστους της ύψους 1 δισ. ευρώ (879 εκατ. £) για να αντιμετωπίσει τους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας και τον πληθωρισμό.

Ανέφερε ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να δεχτούν υψηλότερους λογαριασμούς, καθώς δεν μπορεί να καλύψει όλες τις αυξήσεις του κόστους μέσω ενός νέου πολυετούς σχεδίου περικοπών. Επίσης, μείωσε τις ετήσιες κατευθυντήριες γραμμές για τα κέρδη υπό το φως της ετήσιας αύξησης του ενεργειακού κόστους κατά 300 εκατ. ευρώ σε ολόκληρη την επιχείρηση.

«Υπάρχει σημαντικός αντίκτυπος στην ενέργεια και τον πληθωρισμό [κόστος] όπως φαίνεται από τη μείωση της καθοδήγησής μας. Η τιμή είναι βασικό συστατικό αυτού που κάνουμε, όπως κάθε άλλος τομέας. Μιλάμε για 1 ή 2 £ το μήνα σε κάθε λογαριασμό. Μπορείτε να κάνετε συγκρίσεις με στεγαστικά δάνεια ή με το γέμισμα μιας δεξαμενής καυσίμου για ένα αυτοκίνητο και θα έλεγα ότι αυτό που προσφέρουμε είναι τεράστια αξία.” δήλωσε.

Ο Read είπε ότι η εταιρεία αύξησε τις τιμές σε 11 από τις 12 ευρωπαϊκές αγορές της, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου οι λογαριασμοί των πελατών θα αυξάνονται ετησίως με τον ρυθμό πληθωρισμού, όπως μετράται από τον δείκτη τιμών καταναλωτή τον Ιανουάριο, συν 3,9%.

Ο Read είπε ότι η άλλη μορφή αυξήσεων των λογαριασμών είναι γνωστή ως “re-pricing”, σύμφωνα με την οποία οι πελάτες χρεώνονται περισσότερο σε αντάλλαγμα για προσφορές για πρόσθετα δεδομένα ή υπηρεσίες.

Είναι προφανές ότι αυτές οι εξελίξεις από μόνες τους φέρνουν στο τραπέζι το σενάριο αποχώρησης της Vodafone με την πώληση των εγχώριων δραστηριοτήτων της. Το σενάριο αυτό όπως είναι αναμενόμενο εχει προκαλέσει συναγερμό στα επιτελεία των δύο άλλων παρόχων κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα με όλα τα σενάρια να βρίσκονται στο τραπέζι.

Σε κάθε περίπτωση μία εταιρεία που βρίσκεται στην παραπάνω θέση είναι πρακτικώς απίθανο να προβεί σε νέες επενδύσεις εκσυγχρονισμού του δικτύου της όπως ας πούμε την παροχή fiber to the home στους συνδρομητές της σε μεγάλη κλίμακα  και το γερασμένο δίκτυο της συνεχώς θα δημιουργεί προβλήματα στους συνδρομητές.  

Πρόσφατα εκ νεου για πολλοστή φορα μικρά προβλήματα παρουσιάστηκαν το πρωί της Τρίτης 8 Νοεμβρίου στο δίκτυο της Vodafone. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κυρίως υπήρξαν προβλήματα τόσο στην τηλεφωνία όσο και στο δίκτυο του ίντερνετ. Τα προβλήματα παρουσιάστηκαν κυρίως στη σταθερή τηλεφωνία και τις συνδέσεις του διαδικτύου.

Αλλά και στα εργασιακά δεν φαίνεται τα πράγματα είναι καλύτερα. Στην επιθεώρηση εργασίας της Αγίας Παρασκευής, εκκρεμεί η καταγγελία που έχει καταθέσει το σωματείο για τις ατομικές τροποποιητικές συμβάσεις, για την μονιμοποίηση της τηλεργασίας, που έχει φέρει η εργοδοσία στην Vodafone.

Η καταγγελία αφορά:

– Στην επιβολή του stand by μέσω των τροποποιητικών συμβάσεων σε μια σειρά από τμήματα και ειδικότητες που πριν δεν το είχαν.

– Στην μετακύληση του κόστους, της ασφάλειας προσωπικών δεδομένων, του εργονομικού σχεδιασμού, από την ευθύνη του εργοδότη, στον εργαζόμενο.

– Την αξιοποίηση ηλεκτρονικών μεθόδων αξιολόγησης και παρακολούθησης (κάμερες στα σπίτια, κ.τλ.).

– Στη μη δυνατότητα ανάκλησης από πλευράς εργαζόμενων, της αλλαγής του τόπου εργασίας.

– Στην εκβιαστική επιβολή της συγκεκριμένης και μόνο σύμβασης κατά την πρόσληψη για τους νέους εργαζόμενους, χωρίς δυνατότητα επιλογής.

«Στους ατομικούς εκβιασμούς απαντάμε διεκδικώντας Ενιαία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στην Vodafone» τονίζει το Σωματείο.

Το Σωματείο Εργαζόμενων στην Vodafone – 360 Connect και Λοιπές Θυγατρικές προώθησε την ανοιχτή επιστολή των εργαζομένων της SoHo LCM προς όλους τους εργαζόμενους της Vodafone.

«Οι συνάδελφοι αντιδρούν στην βλαπτική μεταβολή που θέλει να φέρει η εταιρεία στο ωράριο εργασίας τους, βάζοντάς τους και απογευματινή εργασία και ρήτρα για το bonus. Το Σωματείο μας στηρίζει τις πρωτοβουλίες και χαιρετίζει την κίνηση των συναδέλφων. Δίνουμε μαζί τους τη μάχη να μην περάσει ούτε αυτή, ούτε καμία άλλη αλλαγή. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να εκφράσουν την στήριξή τους» υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων στην επιστολή του Σωματείου.

Όλες οι παραπάνω εξελίξεις βέβαια βρίσκονται στο μικροσκόπιο, όπως είναι αναμενόμενο, του κορυφαίου έλληνα μάνατζερ κ.Μιχάλη Τσαμάζ που μεθοδικά και σιωπηρά σχεδιάζει τα επόμενα βήματα του leader της ελληνικής τηλεπικοινωνιακής αγοράς, της Cosmote. 

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές κόκκινος συναγερμός έχει ηχήσει στο τμήμα μάρκετινγκ της εταιρείας με πολλές ευχάριστες εκπλήξεις να περιμένουν τους καταναλωτές, ενώ δεν είναι καθόλου τυχαίο που σε πολλές γειτονιές της Αθήνας η κυκλοφορία πλέον είναι δύσκολη στα στενά καθώς πολλαπλά συνεργεία της Cosmote συνεχώς σκαβουν…

Ι.Α.Φ

Σχετικα αρθρα

Χρηματιστήριο: Επτά συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου

admin

Eurobank: Σε πλειστηριασμό εργατικές κατοικίες για 28.000 Ε

admin

ΕΚΤ: Νέα αύξηση επιτοκίων – Έπεται και συνέχεια…

admin

Πολύ νωρίς  για  παγκόσμια αισιοδοξία-KENNETH ROGOFF

admin

ΙΟΒΕ: Σε υψηλό δέκα μηνών ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα

admin

Alpha Bank:Πληθωρισμός και κινήσεις των δομικών του στοιχείων στην Ελλάδα

admin

Αύριο οι ανακοινώσεις του πανευρωπαϊκού stress test των τραπεζών

fastpath

Η μεγάλη προσπάθεια του Abramovich να σώσει την Ουκρανία, τη φήμη του και την περιουσία του

admin

Fitch: Αναβάθμισε την Ελλάδα σε ΒΒ+, μια μόλις βαθμίδα κάτω από την επενδυτική!

admin

Ιανουάριος τεσσάρων ψηφίων και μεγάλων συγκινήσεων στο Χρηματιστήριο

admin

Το δολάριο δεν χάνει τον θρόνο του

admin

Χρηματιστήριο: 1.004 μονάδες ο ΓΔ – Το υψηλότερο κλείσιμο από το 2014

admin