Image default
Επιχειρήσεις

Εξοικονομώ: Πότε θα «τρέξουν» τα νέα προγράμματα – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Έως το τέλος του μήνα και το αργότερο έως τις αρχές του 2023, αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Επιχειρώ» συνολικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων για τους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών, καθώς και για τον κλάδο του Τουρισμού. Το ίδιο ισχύει και για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για Νέους», το οποίο αφορά σε νέους ηλικίας 18 έως 39 ετών. Φυσικά, στον αέρα βρίσκονται ήδη και τρέχουν και τα υπόλοιπα προγράμματα εξοικονόμησης, όπως είναι το «Εξοικονομώ 2021», προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ και δικαιούχους 87.578 νοικοκυριά, αλλά και το «ΗΛΕΚΤΡΑ», η μεγαλύτερη δράση για την εξοικονόμηση ενέργειας στα δημόσια κτίρια, το οποίο έχει συνολικό προϋπολογισμό 640 εκατ. ευρώ.

Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα του «Εξοικονομώ-Επιχειρώ»

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Επιχειρώ» απευθύνεται σε πολύ μικρές επιχειρήσεις (οι οποίες απασχολούν λιγότερους από 10 εργαζομένους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ), σε μικρές επιχειρήσεις (οι οποίες απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζομένους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ) και σε μεσαίες επιχειρήσεις (οι οποίες απασχολούν λιγότερους από 250 εργαζομένους και των οποίων ο κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ).

Ειδκότερα, το ύψος της ενίσχυσης διαφοροποιείται ανάλογα με τον κλάδο με τους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών να μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για ενίσχυση έργων συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης έως 100.000 ευρώ, ενώ για τον κλάδο του Τουρισμού ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης από 50.000 ευρώ έως και 500.000 ευρώ (η δυναμικότητα της μονάδας θα πρέπει να είναι έως 100 κλίνες).

Το πρόγραμμα θα καλύπτει ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων, ενεργειακή αναβάθμιση παραγωγικών διαδικασιών, συστήματα ανάκτησης θερμότητας στο πλαίσιο παραγωγικών διαδικασιών, εγκατάσταση «έξυπνων» ενεργειακών συστημάτων, ηλεκτρικά οχήματα διανομής κλπ. Δικαίωμα για επιδότηση θα έχουν μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις όπως είναι φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, μικροβιοτέχνες αλλά και μεγαλύτεροι καταναλωτές ενώ στόχος είναι η υλοποίηση των συγκεκριμένων επενδύσεων να ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025 (με δυνατότητα παράτασης).

Για κάθε έργο που θα λάβει επιδότηση θα πρέπει να επιτυγχάνεται μείωση εκπεμπόμενων ρύπων (CO2) τουλάχιστον κατά 35%, εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας τουλάχιστον κατά 35% και αναβάθμιση της ενεργειακής κατηγορίας βάσει ΠΕΑ τουλάχιστον κατά τρεις ενεργειακές τάξεις σε σχέση με την υπάρχουσα κατάταξη (ή υποχρεωτικά Β’ κλάση όταν πρόκειται για ριζική ανακαίνιση).

Εκτός από το «Εξοικονομώ-Επιχειρώ», οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα έχουν μελλοντικά στη διάθεσή τους και άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα στη διάθεσή τους όπως είναι το ειδικό πρόγραμμα για φωτοβολταϊκά μέσω του REPowerEU.

Ποιους αφορά το «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για Νέους»

Το «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για Νέους», το οποίο θα αρχίσει επίσης να τρέχει στο επόμενο διάστημα προβλέπει επιδοτήσεις μέχρι 90% για παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης και 30% για εργασίες ανακαίνισης. Δικαίωμα συμμετοχής στο έχουν φυσικά πρόσωπα 18 έως 39 ετών, δηλαδή άτομα που έχουν γεννηθεί από 01/01/1984 έως και 31/12/2005 με εμπράγματο δικαίωμα σε επιλέξιμη κατοικία (μονοκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία).

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με αυτή τουλάχιστον τη μορφή, το οποίο ωστόσο, θα μπορούσε να συναντήσει εμπόδια στην εφαρμογή του λόγω πρακτικών ζητημάτων. Σύμφωνα με το ΤΕΕ Ανατολικής Κρήτης, στον οδηγό του προγράμματος υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις οι οποίες προσκρούουν σε νομικά ή οικονομικά ζητήματα. Συγκεκριμένα, όσον αφορά στην κυριότητα ακινήτων, προβλέπεται ότι δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν μόνο όσοι έχουν πλήρη κυριότητα στο ακίνητο ή κατέχουν την επικαρπία. «Στην ελληνική κοινωνία όμως το συνηθισμένο είναι οι γονείς να κρατούν την επικαρπία και τα τέκνα τους την ψιλή κυριότητα με αποτέλεσμα να εξαιρείται πληθώρα δυνητικών δικαιούχων», όπως αναφέρει το ΤΕΕ. Μια άλλη παράμετρος που δεν λαμβάνει υπόψη το πρόγραμμα είναι η έλλειψη προσεισμικού ελέγχου στα υπαγόμενα στο πρόγραμμα κτίρια, κάτι το οποίο το ΤΕΕ προτείνει να ζητείται και να επιδοτείται.

Ομοίως, προτείνεται η αύξηση προϋπολογισμού λόγω των αυξήσεων στις τιμές των οικοδομικών υλικών ενώ μια άλλη παράμετρος η οποία έχει πραγματικό κόστος και η οποία δεν επιδοτείται αλλά ζητείται συνήθως είναι ο ηλεκτρολογικός έλεγχος της εγκατάστασης οποίος και θα πρέπει να επιδοτείται ειδικά για το κομμάτι του «ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΩ». Τέλος, ως προς τα εισοδηματικά κριτήρια, το ΤΕΕ Ανατολικής Κρήτης επισημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει αύξηση των ορίων για συμμετοχής στο πρόγραμμα, το οποίο έχει ως άνω όριο τα 20.000 ευρώ καθώς όταν γίνεται ο έλεγχος του εισοδήματος πολλές φορές λαμβάνεται ως εισόδημα το δηλωθέν και όχι το πραγματικό.

140.000 δικαιούχοι για το «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή»

Περισσότεροι από 80.000 νέοι δικαιούχοι εντάχθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή», που οσονούπω ενισχύεται με άλλα 140 εκατ. ευρώ, δίνοντας την ευκαιρία σε άλλους 140.000 επιλαχόντες να αποσύρουν ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές (ψυγεία, καταψύκτες και κλιματιστικά), αντικαθιστώντας τες με πιο αποδοτικές ενεργειακά και πιο φιλικές στο περιβάλλον.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η δεύτερη φάση θα τρέξει από την επόμενη εβδομάδα αφού κλείσει ο πρώτος κύκλος, μετά και την ένταξη των νέων δικαιούχων. Συνολικά οι ωφελούμενοι της α’ φάσης ξεπερνούν τις 230.000 (από τις 151.410 που εντάχθηκαν αρχικά στο πρόγραμμα).

Αυτό οφείλεται στο πλεόνασμα που δημιουργήθηκε, από το οποίο και εκδόθηκαν επιταγές για άλλους 80-81 χιλιάδες επιλέξιμους στο πρόγραμμα. Υπενθυμίζεται ότι αρχές Νοεμβρίου είχαν ανοίξει voucher για περίπου 20.000 επιλαχόντες και εν συνεχεία εντάχθηκαν επιπλέον 61.429 ωφελούμενοι, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Η χρηματοδότηση για τα για τα voucher των επιπλέον δικαιούχων προέρχονται από τον αρχικό προϋπολογισμό του προγράμματος, ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ. Το πλεόνασμα που δημιουργείται ανάλογα με το ποσό των επιταγών που εξαργυρώνονται τελικά (σ.σ. κάποιοι έκαναν μικρότερης αξίας αγορές)  για την απόκτηση συσκευών στα καταστήματα οδηγεί στην έκδοση νέων επιταγών. Κάθε δικαιούχος επιδοτείται με 135-710 ευρώ, για μία έως τρεις συσκευές (μέχρι 2 κλιματιστικά, 1 ψυγείο και 1 καταψύκτη), αλλά πολλοί δεν εξαντλούν το ποσό που τους αναλογεί, οπότε το υπόλοιπο πιστώνεται εκ νέου στο πρόγραμμα. Έτσι όταν δημιουργείται ένα ικανό απόθεμα ειδοποιούνται νέοι δικαιούχοι. Όταν θα πιστωθούν τα 140 εκατ. ευρώ, οι πόροι της β’ φάσης, που αντιστοιχούν σε άλλους 140.000 δικαιούχους (δηλαδή 370.000 ωφελούμενους συνολικά), η διαδικασία θα τρέξει για 90 ημέρες, σύμφωνα με τον οδηγό του προγράμματος. Οπότε πριν το Πάσχα θα έχουμε τη συνολική εικόνα για το αποτύπωμα της δράσης στην αγορά.

Διαβάστε ακόμη:

Ronaldo vs Messi: Αυτές είναι οι περιουσίες των δύο μεγάλων αστέρων στο real estate

Bitcoin: Πολύ σκληρό για να πεθάνει ή… πεθαίνει;

Η «φλέβα χρυσού» της πληροφορικής: Το ανεκτέλεστο εκατοντάδων εκατ. και τα νέα έργα (pics)

Σχετικα αρθρα

EXAE: €8,21 εκατ. τα καθαρά κέρδη το 2022-Αύξηση τζίρου 4,8%

admin

ΕΧΑΕ: Στα €8,2 εκατ. τα καθαρά κέρδη το 2022 – Αύξηση 4,8% στον κύκλο εργασιών

admin

Το Οικονομικό Ημερολόγιο του Ομίλου Σαράντη για το 2023

admin

Στα δικαστήρια ο Έλον Μασκ για τη διαρροή τμήματος του πηγαίου κώδικα του Twitter

admin

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Δέκατη περίοδος εκτοκισμού ομολογιακού δανείου

admin

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στις 4/4 η καταβολή των τόκων προς τους δικαιούχους του ΚΟΔ 2018

admin

Δήμας: «Η συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο»

admin

Advent Technologies: Υπογράφει συμφωνία τεχνολογικής ανάπτυξης με τη Hyundai Motor Company

admin

Στρατηγική συνεργασία Worldline και Printec: Εστίαση σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εμπόρους

admin

Nammos: Επεκτείνεται στο χώρο της εστίασης με το άνοιγμα των πολυτελών ξενοδοχείων Nammos Hotels & Resorts (pic)

admin

JP Morgan: Ελκυστικά τα ελληνικά ομόλογα-Η Goldman Sachs «στηρίζει» ΧΑ

admin

ΔΕΗ: Ο Ν.Γλύκας αντικαθιστά τον Κ.Χολέβα στην Επιτροπή Ελέγχου

admin