Image default
Οικονομία

Καραγιάννης: Έργα 3,5 δισ. ευρώ στην Κρήτη από το υπουργείο Υποδομών

Στο ευρύ πρόγραμμα έργων που υλοποιείται στην Κρήτη από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με κορωνίδα τον ΒΟΑΚ όπου τις επόμενες εβδομάδες στήνονται εργοτάξια, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Γιώργος Καραγιάννης, μιλώντας στην Πολιτική Ακαδημία Επιμόρφωσης Στελεχών που διοργάνωσε η Νέα Δημοκρατία.

«Μόνο από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και μόνο για την Κρήτη δρομολογούμε έργα ύψους σχεδόν 3,5 δισ. ευρώ» ανέφερε ο κ. Καραγιάννης.

Το εμβληματικότερο, όπως είπε, έργο που αρχίζει να υλοποιείται στον νησί είναι ο ΒΟΑΚ, ένα έργο που, σύμφωνα με τον υφυπουργό Υποδομών, «το χρωστάει η ελληνική πολιτεία στην Κρήτη και είχε γίνει ένα γιοφύρι της Άρτας για πάρα πολλά χρόνια». Ένα έργο προϋπολογισμού άνω των 2,2 δισ. ευρώ, «όπου τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσουν να στήνονται τα πρώτα εργοτάξια και τέλη 2023, αρχές του 2024 θα έχουν ανοίξει όλα τα μέτωπα».

Ο κ. Καραγιάννης αναφέρθηκε στα ορόσημα για την κατασκευή του μεγάλου αυτού έργου, σημειώνοντας πως στις αρχές Σεπτεμβρίου, υπογράφηκε η σύμβαση για το έργο που αφορά στη βελτίωση – διαπλάτυνση του υφιστάμενου τμήματος Νεάπολη – Αγ. Νικόλαος στο Λασίθι. Αρχές του 2023 θα ξεκινήσει η κατασκευή για το τμήμα του ΒΟΑΚ από τη Χερσόνησο έως τη Νεάπολη.

Ειδικά για το τμήμα Χανιά – Ηράκλειο, ο υφυπουργός Υποδομών τόνισε ότι «πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο παραχώρησης που ξεκινά στην Ευρώπη και ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν υλοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα. Ήδη την προηγούμενη εβδομάδα εγκρίθηκαν τα τεύχη της β΄ φάσης του διαγωνισμού και δόθηκαν στους συμμετέχοντες ώστε στα τέλη Μαρτίου να έχουμε προσωρινό ανάδοχο στο μεγάλο αυτό έργο».

Σχετικά με τον προγραμματισμό για τα υπόλοιπα τμήματα, ο κ. Καραγιάννης έκανε γνωστό ότι οι μελέτες για το τμήμα της προαίρεσης Κίσσαμος – Χανιά προχωρούν, ώστε εντός του πρώτου τριμήνου του 2023 να υποβληθεί η ΜΠΕ και να ξεκινήσει και η κατασκευή αυτού του κομματιού παράλληλα με το Χανιά-Ηράκλειο, ενώ προχωρά και η ωρίμανση των μελετών του ΒΟΑΚ για το τμήμα Σούδα – Αεροδρόμιο και τα τμήματα ανατολικότερα του Αγίου Νικολάου, μέχρι τη Σητεία.

Ο κ. Καραγιάννης προανήγγειλε «σημαντικές εξελίξεις και για τα δύο τμήματα εντός του 2023, ειδικά τα τμήματα Καλό Χωριό – Γέφυρα Φρουζή και εκείνο της Γέφυρας Φρουζή ως την Παράκαμψη της Παχειάς Άμμου.

Επιπλέον, εκτός των νέων οδικών έργων, υλοποιούνται έργα βελτίωσης της οδικής ασφάλειας, καθώς επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πακέτο έργων με στόχο την αντιμετώπιση κατολισθητικών φαινομένων, πρόσθεσε ο υφυπουργός Υποδομών.

Σε εξέλιξη βρίσκονται και άλλες παρεμβάσεις σε επίπεδο υποδομών. «Τον περασμένο μήνα, προκηρύχθηκε η κατασκευή συμπληρωματικών έργων για τον Ταμιευτήρα Μπραμιανού και αντιπλημμυρικών έργων για τη Γρα Λυγιάς και το Φράγμα Μύρτου, σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον υφυπουργό Υποδομών, εντός της εβδομάδας ξεκινά η φάση της προεπιλογής των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό για το Φράγμα Ταυρωνίτη, που θα επιλύσει ένα αίτημα δεκαετιών για την άρδευση γεωργικών εκτάσεων μεγάλης απόδοσης εξοικονομώντας νερό, ενώ θα συμβάλλει ουσιαστικά και στην αντιπλημμυρική προστασία των παρακείμενων περιοχών.

Σε ό,τι αφορά το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, ο κ. Καραγιάννης έκανε γνωστό ότι οι εργασίες ξεπερνούν το 20% υλοποίησης, ενώ για τα κτιριακά έργα που υλοποιούνται στο νησί προχωρούν οι διαδικασίες για την κατασκευή νέων δικαστικών μεγάρων σε Ηράκλειο και Χανιά  και την ανακατασκευή του δικαστικού μεγάρου Ρεθύμνου.

«Η Ελλάδα τα τελευταία 3 χρόνια έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου. Η Πολιτεία διαμορφώνει μία νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες» υπογράμμισε ο κ. Καραγιάννης.

«Το 2023 θα είναι έτος εκλογών» συνέχισε ο υφυπουργός Υποδομών και επισήμανε ότι «τις τελευταίες δεκαετίες δεν υπήρξε καμία κυβέρνηση που να αντιμετώπισε τόσο σημαντικές – κατά κύριο λόγο – εξωγενείς κρίσεις σε τόσο λίγο χρόνο και με τόσο σημαντική επιτυχία».

Ο κ. Καραγιάννης σημείωσε ότι «οι πολίτες θα κληθούν να επιβραβεύσουν ή να απορρίψουν τις ισχυρές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Θα κληθούν να επιβραβεύσουν το γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση διέθεσε πάνω από 50 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής και οικονομικής κρίσης. Θα κληθούν να επιβραβεύσουν ότι αυτή τη στιγμή υλοποιείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναβάθμισης δημοσίων υποδομών των τελευταίων δεκαετιών, μετά το 2004.

«Με απλά λόγια, θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θα ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους σε έναν πρωθυπουργό, σε μία κυβέρνηση, σε μία παράταξη η οποία, όπως πολλές φορές έχει κάνει και στο παρελθόν, οδηγεί με ασφάλεια τη χώρα μέσα σε πολύ δύσκολους καιρούς» κατέληξε ο υφυπουργός Υποδομών.

Σχετικα αρθρα

«ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.»: Μέσω του RRF και με κονδύλι 25,4 εκατ. ευρώ οι νέες υποδομές σε Αττική, Κρήτη

fastpath

Goldman Sachs: Πώς οι κινήσεις της ΕΚΤ στα επιτόκια «χτυπούν» το ευρωπαϊκό real estate

admin

Η Εφορία παίρνει το «όπλο» της -Προτεραιότητα σε υποθέσεις που «μυρίζουν» μεγάλη φοροδιαφυγή

fastpath

Οι οφειλέτες των Ταμείων που θα έχουν 2η ευκαιρία ρύθμισης

admin

Tα «γεράκια» της ΕΚΤ τρομάζουν τα ομόλογα

fastpath

Γιατί η κα. Μελόνι «ζήτησε» τον κ. Μητσοτάκη στο τηλέφωνο

fastpath

Ανοίγουν χαραμάδα στις Βρυξέλλες για επιπλέον μέτρα στήριξης

admin

Παράγωγα: Με εκτίναξη στη διάθεση για συναλλαγές διατήρηση στα short στοιχήματα

admin

Oι top 5 εταιρείες της ελληνόκτητης ναυτιλίας

admin

Κόκκινα δάνεια: Νέα διαγραφή σε ποσοστό 88% με παρέμβαση της ΕΕΚΕ – ΓΣΕΕ

admin

Ανοικτά από τις 11 το πρωί της Τετάρτης τα καταστήματα στα βόρεια της Αττικής – Πώς θα κινηθούν courier και delivery

admin

Προς νέο γύρο διαπραγματεύσεων οι τράπεζες με το ΥΠΟΙΚ

admin