Image default
Οικονομία

Μάχη με έντονο παρασκήνιο για τον «κόφτη» στο φυσικό αέριο

Το αυτονόητο θα ήταν οι χώρες να προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο για να «φρενάρουν» την τιμή του φυσικού αερίου κι εν συνεχεία να την κρατήσουν σε διαχειρίσιμα επίπεδα.  

Εδώ και μήνες, όμως, παρακολουθούμε ένα απίστευτο γαϊτανάκι δηλώσεων, Συμβουλίων, Συνόδων, χωρίς αποτέλεσμα, τουλάχιστον ως προς τις τιμές, γιατί κατά τα άλλα οι πλούσιες χώρες του Βορρά γέμισαν τις αποθήκες τους και μιλάνε, πλέον, εκ του ασφαλούς. Για πόσο όμως;  

Το νέο επεισόδιο του σήριαλ για το πλαφόν, που δεν είναι ακριβώς πλαφόν αλλά “κόφτης”, είναι μια ακόμα επανάληψη των όσων προηγήθηκαν, αλλά το εξοργιστικό είναι ότι μοιάζει πολύ πιθανό το θέμα να ξαναγυρίσει στους Αρχηγούς Κρατών, που μαζεύονται στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα, στις 15 του μήνα. Με τα έως τώρα δεδομένα, η έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Ενέργειας στις 13 Δεκεμβρίου, δεν αποκλείεται να έχει την κατάληξη της προηγούμενης, δηλαδή μεγαλοπρεπές ναυάγιο, καθώς το μπλοκ των Βόρειων εξακολουθεί να απορρίπτει τα όποια σχέδια για την ενεργοποίηση ενός Διορθωτικού Μηχανισμού.  

Το σχέδιο της τσεχικής προεδρίας απέχει σαφώς από τα προσδοκώμενα, ωστόσο έχει δύο απτές βελτιώσεις: (1) κατεβάζει τον “κόφτη” στα 220 ευρώ από τα 275 ευρώ του σχεδίου της Κομισιόν, χωρίς να προβλέπει ως προαπαιτούμενο και τη διαφορά των 35 ευρώ από το “καλάθι” τιμών του LNG (2) η ενεργοποίηση γίνεται με τη συμπλήρωση 5 ημερών και όχι 2 εβδομάδων από το ράλι του TTF.  

Οι χώρες που θέλουν το Διορθωτικό Μηχανισμό συμφωνούν, με μικρές διαφοροποιήσεις μεταξύ τους, ότι η νέα πρόταση κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά απαιτούνται περαιτέρω βελτιώσεις και στους όρους ενεργοποίησης, ενώ σίγουρα τα 220 ευρώ θεωρούνται πολύ υψηλό όριο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο και Πολωνία συγκεντρώνουν δίπλα τους μια πολύ ισχυρή συμμαχία- μαζί και οι χώρες της Ιβηρικής- που προειδοποιούν ότι δεν θα διστάσουν να ζητήσουν ψήφιση του Μηχανισμού με ενισχυμένη πλειοψηφία.  

Το μπλοκ του Βορρά παραμένει αμετακίνητο, παρά την… υπόσχεση των Γερμανών ότι θα δουν καλόπιστα το σχέδιο για το Μηχανισμό. Ολλανδοί, Αυστριακοί, Εσθονοί, Ούγγροι, Ιρλανδοί συνθέτουν την ηγετική ομάδα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η Γερμανία θα επιδιώξει να παραπέμψει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής.  

Όσο για τη Γαλλία, που θα μπορούσε να γείρει την πλάστιγγα, προσπαθεί επί του παρόντος να ισορροπήσει πάνω στις δύο βάρκες, προφανώς κυριευμένη από το άγχος των διακοπών ρεύματος που απειλούν τη χώρα.  

pinakas.jpg

Κι όλα αυτά την ώρα που η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου συμπαρασύρει τις χονδρικές τιμές του ρεύματος σε όλη την Ευρώπη, της Ελλάδας μη εξαιρουμένης.  

Ο Νοέμβριος ήταν ένας καλός μήνας, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι η μέση τιμή χονδρικής διαμορφώθηκε στα 228 ευρώ, δηλαδή χαμηλότερα όχι μόνο από τον Οκτώβριο αλλά κι από τον περσινό Νοέμβριο, επιτρέποντας την επιδότηση των λογαριασμών με μικρότερο κόστος για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και χωρίς τη συμβολή του Προϋπολογισμού.  

Ο Δεκέμβριος δεν μπήκε καλά και σε αυτές τις πρώτες 7 ημέρες η μέση τιμή αγγίζει τα 340 ευρώ. Θέμα άμεσης επιβάρυνσης στις τελικές τιμές προφανώς δεν τίθεται, ωστόσο είναι προφανές ότι αν οι χονδρικές τιμές δεν υποχωρήσουν τους επόμενους μήνες, θα ενταθεί η πίεση από το Eurogroup- όπως αποτυπώνεται στο ανακοινωθέν του- για επανακαθορισμό της επιδοματικής πολιτικής στο ρεύμα. Το μοντέλο που προκρίνει ειδικά για τις υπερχρεωμένες χώρες, είναι η στόχευση των επιδοτήσεων σε χαμηλές καταναλώσεις, άρα σε ευάλωτα νοικοκυριά, καθώς και σε βιώσιμες επιχειρήσεις, αφήνοντας τους υπόλοιπους στο έλεος των εμπορικών τιμών.  

Σχετικα αρθρα

Η «σκιά» της ύφεσης παραμένει πάνω από την Ευρωζώνη – Από την ενεργειακή κρίση, στην ΕΚΤ και τη «διαφορετική» Κίνα

fastpath

Λιμάνια: Το σχέδιο αξιοποίησης για Αλεξανδρούπολη – «Κληρώνει» για Βόλο, αναμονή για Ηράκλειο

fastpath

Στα «ψιλά γράμματα» της Λαγκάρντ η χρηματοδότηση του «Πράσινου Βιομηχανικού Σχεδίου» της Κομισιόν

admin

Αθήνα: 105 επιχειρήσεις, πάνω από 2.500 θέσεις εργασίας στις «Ημέρες Καριέρας ΔΥΠΑ»

admin

Γ. Μασούτης: Σημαντική ενίσχυση του ρόλου των Επιμελητηρίων

admin

Eurobank: Σε πλειστηριασμό εργατικές κατοικίες για 28.000 Ε

admin

Σταϊκούρας: Περισσότεροι από 3.320 έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους προς το δημόσιο και τους χρηματοδοτικούς φορείς

admin

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού παίρνει το «όπλο» της -«Βροχή» καταγγελιών για καρτέλ και νόθεση ανταγωνισμού

fastpath

Γεμάτη τουρίστες η Αθήνα αλλά χωρίς γεμάτα ξενοδοχεία

admin

Ανείσπρακτα ενοίκια: Πώς γλιτώνουν τη φορολογική παγίδα οι ιδιοκτήτες ακινήτων

admin

Ποιες περιοχές εντάσσονται στο σύστημα αντικειμενικών

admin

Ανεβάζει ταχύτητες ο εξωδικαστικός μηχανισμός

admin