Image default
Ευρώπη

Σε συναγερμό η Γαλλία για ενδεχόμενες διακοπές ρεύματος τον χειμώνα

Οι ανησυχίες για τους κινδύνους διακοπής ρεύματος κατά τη διάρκεια του χειμώνα κρατούν τη γαλλική κυβέρνηση σε κατάσταση συναγερμού, με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και άλλους υπουργούς να αντεπιτίθενται στους επικριτές για τα «αδέξια» και «φοβικά» σχόλιά τους, επιμένοντας ότι η χώρα «θα αντέξει».

Η κυβέρνηση έχει εντείνει τα επικοινωνιακά της σχέδια τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με τους κινδύνους ξαφνικών διακοπών της ηλεκτρικής ενέργειας αυτόν τον χειμώνα, εάν η ζήτηση είναι πολύ υψηλή. Η EURACTIV Γαλλίας ήταν η πρώτη που αναφέρθηκε στο θέμα αυτό τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με επιστολή που απευθύνεται σε όλες τις αρμόδιες αρχές από την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν και είδε η EURACTIV Γαλλίας, οι κυβερνητικές υπηρεσίες κλήθηκαν να προετοιμάσουν τοπικά σχέδια έκτακτης ανάγκης.

Οι διακοπές ρεύματος θα περιορίζονται σε συγκεκριμένες τοποθεσίες και δεν θα διαρκούν περισσότερο από δύο ώρες κάθε φορά, με τριήμερη προειδοποίηση, γράφει η επιστολή.

Οι ευάλωτες ομάδες και τα ιδρύματα υψηλού κινδύνου, όπως τα νοσοκομεία και οι υπηρεσίες A&E, δεν θα πρέπει να επηρεαστούν, αν και τα σχολεία μπορεί να χρειαστεί να κλείσουν για ώρες κάθε φορά, επιβεβαίωσε την Τρίτη ο υπουργός Παιδείας Παπ Εντιαγέ.

«Ενεργειακή ανευθυνότητα»

Ωστόσο, η αντίθεση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση λέει ότι θα διαχειριστεί τη διανομή ενέργειας κατά τη διάρκεια του χειμώνα έχει δυναμώσει.

«Οι πολίτες πληρώνουν το τίμημα της απροετοιμασίας της κυβέρνησης», δήλωσε ο κομμουνιστής βουλευτής Σεμπαστιέν Ζιμέλ στην Εθνοσυνέλευση την Τρίτη, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «ενεργειακή ανευθυνότητα».

Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων την Τρίτη, ο Μακρόν προσπάθησε επίσης να κατευνάσει την οργή, ζητώντας από τις δημόσιες αρχές και τους πολιτικούς ηγέτες «να μην κυβερνούν με το φόβο».

Κάλεσε την κυβέρνηση και τους φορείς ενέργειας να «κάνουν τη δουλειά τους» και δήλωσε ότι βασίζεται στους πολίτες να λάβουν μέτρα για τη μείωση της προσωπικής τους κατανάλωσης ενέργειας.

«Έχουμε ένα σπουδαίο ενεργειακό μοντέλο. Θα τα καταφέρουμε να περάσουμε αυτόν τον χειμώνα παρά τον πόλεμο», είπε.

Η Μπορν στράφηκε επίσης κατά των επικριτών της, αρνούμενη τις κατηγορίες περί απροετοιμασίας.

Είπε ότι τα νοσοκομεία δεν θα αντιμετωπίσουν καμία έλλειψη ενέργειας, κατηγορώντας τους αρνητές για τα «αδέξια σχόλιά τους». Διευκρίνισε επίσης ότι η κυβέρνηση θα «εξετάσει όλα τα σενάρια, όσο απίθανα και αν είναι» για να αποτρέψει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις περικοπές.

«Η κυβέρνηση το κάνει μεγαλύτερο απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα για να πάρει όλα τα εύσημα αν η χώρα περάσει το χειμώνα χωρίς διακοπές ρεύματος», δήλωσε στη EURACTIV σημαίνων νομοθέτης της αντιπολίτευσης υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η Μπορν έθεσε ως στόχο νωρίτερα φέτος να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας από επιχειρήσεις και ιδιώτες κατά 10%.

Η υπουργός Ενέργειας της, Άγκνες Πανιέ-Ρουνασέρ, δήλωσε στους νομοθέτες την Τρίτη ότι η χρήση ενέργειας έχει ήδη μειωθεί κατά 7% σε όλους τους τομείς, ακόμη και αν συνυπολογιστούν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Η ίδια επέμεινε επίσης ότι η Γαλλία γέμισε γρήγορα «τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου στο μέγιστο» και τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης από την αρχή της κρίσης – ιδίως με τη Γερμανία.

Ποιες χώρες κινδυνεύουν

Η αντιμετώπιση των διακοπών ρεύματος αυτόν τον χειμώνα ήταν το χειρότερο σενάριο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ, οι οποίοι επέμεναν στην υποχρεωτική εξοικονόμηση ενέργειας τόσο για τη βιομηχανία όσο και για τα νοικοκυριά από την αρχή της ενεργειακής κρίσης.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα ο ENTSO-E, η ευρωπαϊκή ένωση για τη συνεργασία των διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ορισμένες χώρες της ΕΕ κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στον εφοδιασμό με ηλεκτρική ενέργεια αυτόν τον χειμώνα.

«Η έκθεση δείχνει υψηλότερο κίνδυνο επάρκειας σε σύγκριση με τους προηγούμενους χειμώνες. Η κύρια πίεση του συστήματος εντοπίζεται στα συστήματα της Ιρλανδίας, της Γαλλίας, της Νότιας Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Μάλτας και της Κύπρου», αναφέρεται στην έκθεση.

Ο ENTSO-E αναφέρει ότι αν και το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένο από το φυσικό αέριο, «οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες μπορεί να ανακουφίσουν αυτή την εξάρτηση του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας».

«Υπάρχουν ορισμένοι πρόσθετοι κίνδυνοι που έχουν εντοπιστεί για τον χειμώνα, οι οποίοι θα μπορούσαν να υλοποιηθούν και να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην κατάσταση επάρκειας, ιδίως εάν συμπέσουν. Χρειάζεται στενή παρακολούθηση των αβεβαιοτήτων σχετικά με τη διαθεσιμότητα των πυρηνικών στη Γαλλία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία, καθώς και της προσφοράς άνθρακα στη Γερμανία και την Πολωνία».

Σχετικα αρθρα

Google: Απέλυσε 28 υπαλλήλους μετά από συμμετοχή σε διαδηλώσεις

admin

Ένας «πράσινος» κεντρικός τραπεζίτης που βλέπει πολύ πιο μακριά

admin

Eurostat : Στο 2,4% ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάρτιο

admin

Κορυφαίες αντιδράσεις εναντίον της καταστολής του ακροδεξιού συνεδρίου στις Βρυξέλλες

admin

Αναδιανομή κρατουμένων σε όλη την ΕΕ ζητούν οι Ευρωσκεπτικιστές της Σουηδίας

admin

Ισπανία: «Δίκαιη κατανομή» των παιδιών μεταναστών μεταξύ των περιφερειών

admin

Πάνω από 500 Πολωνοί υπό παρακολούθηση με Pegasus επί κυβέρνησης PiS

admin

Ευρωβαρόμετρο: Προτεραιότητα στην άμυνα από τους Ευρωπαίους πολίτες

admin

Mozilla: Σοβαρά κενά διαφάνειας στις online πλατφόρμες ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Βρετανία: Επιβραδύνθηκε τον Μάρτιο ο πληθωρισμός, αλλά λιγότερο από το αναμενόμενο

admin

Λαγκάρντ: Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου

admin

Ρεκόρ εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου δια θαλάσσης

admin