Image default
Οικονομία

Greece Sotheby’s: Σημάδια ωρίμανσης της ελληνικής αγοράς πολυτελών κατοικιών

Αύξηση της αξίας της μέσης συναλλαγής στα 2,9 εκατ. από 2,7 πέρσι, αλλά και σημαντική μείωση των αγοραπωλησιών, συγκριτικά με το 2021 που προδιαθέτει για διόρθωση τιμών, καταγράφει για την αγορά πολυτελών κατοικιών, η Greece Sotheby’s.

Σύμφωνα με το 1o Market Report της προαναφερόμενης εταιρείας real estate, η ελληνική αγορά πολυτελών κινείται προς την επόμενη ημέρα παρουσιάζοντας σημάδια ωριμότητας και ποιοτικών χαρακτηριστικών που απαντώνται σε ανταγωνιστικές αγορές του εξωτερικού, ενώ έπειτα από 3 χρόνια αυξημένων συναλλαγών προκύπτει ανάγκη για νέες αναπτύξεις.

Με αφορμή τα δεδομένα της πρώτης ανάλυσης αγοράς, ο Σάββας Σαββαΐδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των Greece Sotheby’s International Realty, επεσήμανε ότι «το τελευταίο εξάμηνο, και παρά τα ιστορικά υψηλά επίπεδα ενδιαφέροντος για τα ακίνητα πολυτελείας στην Ελλάδα, καταγράφεται σημαντική κάμψη της αποφασιστικότητας των ενδιαφερόμενων αγοραστών να κλείσουν συμφωνίες αγοράς ακινήτων. Η παρατεταμένη αβεβαιότητα της διεθνούς γεωπολιτικής σκηνής σε συνδυασμό με την ανησυχία για τη διάρκεια και το βάθος της οικονομικής κρίσης έχει πλήξει μεταξύ άλλων το κλίμα ευφορίας και θετικής αγοραστικής διάθεσης για ακίνητα πολυτελείας παγκοσμίως. Είναι μια νέα κατάσταση την οποία παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή. Ενδεχομένως να δούμε διόρθωση στις τιμές κάποιων ακινήτων.».

Ο κ. Σαββαΐδης υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι «η ανάλυση των δεδομένων αναδεικνύει ξεκάθαρα τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής αγοράς ακινήτων πολυτελείας» και προσθέτει:

«Η μεγάλη εικόνα είναι ότι ακόμα και έπειτα από ένα «ράλι» τριών ετών η Ελλάδα διαθέτει μόλις το 4% των πολυτελών ακινήτων των βασικών αγορών με τις οποίες ανταγωνιζόμαστε στη Μεσόγειο (Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία Κύπρος, Μονακό). Η δυναμική εξέλιξης αυτού του ποσοστού μπορεί να σηματοδοτήσει ακόμη και διπλασιασμό του στα χρόνια που έρχονται, ειδικά εάν η χώρα συνεχίσει στον δρόμο που ήδη βαδίζει. Κύρια προαπαιτούμενα είναι τα προφανή: προσήλωση στην υλοποίηση επενδυτικών έργων υποδομών (μαρίνες, αεροδρόμια, γήπεδα γκολφ κ.λπ.), ταχεία υλοποίηση νέων διακεκριμένων οικιστικών αναπτύξεων και, φυσικά, βελτίωση του μακροοικονομικού κλίματος διεθνώς».

Σε ό,τι αφορά την προέλευση του ενδιαφέροντος, η ζήτηση από ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Ελλάδα ξεπερνά το 45% της συνολικής ζήτησης, με τη δεκάδα να συμπληρώνεται από  Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ισραήλ, Καναδά, Αυστραλία και Βέλγιο. Δημοφιλέστεροι προορισμοί ήταν Κέρκυρα και Μύκονος (26,3% της συνολικής ζήτησης) τα Νότια Προάστια της Αθήνας, με Πάρο, Ρόδο και Τήνο να ακολουθούν.

Σχετικα αρθρα

Σταμπουλίδης: Πρωτόγνωρο έργο για τα ελληνικά δεδομένα το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ

admin

Καβαλάκης για ΑΙΓΙΣ: Πρόγραμμα – σταθμός για την Πολιτική Προστασία στην Ελλάδα

admin

Ποιοι επένδυσαν στο 30ετές ομόλογο της Ελλάδας

admin

Κομισιόν: Ένα βήμα πριν το Ευρωδικαστήριο η Ελλάδα για παραλείψεις στην νομοθεσία περί «παθητικής δωροδοκίας» και «δημόσιου λειτουργού»

admin

Γαλλοϊταλικός άξονας υπέρ Ντράγκι στο τιμόνι της Κομισιόν – Το σενάριο που «ξαναζεσταίνεται»

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Νέοι κανόνες για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος

admin

Ξεκινούν και πάλι οι εργασίες για το FlyOver Θεσσαλονίκης

admin

Φυσικό αέριο: Γιατί οι traders ανησυχούν για τον επόμενο χειμώνα

admin

EFSA: Υπάρχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα; – Τι έδειξαν τα στοιχεία

admin

Μάχη για την τιμή του οβελία, μειωμένες 30% οι παραγγελίες

admin

Γερμανία: Η κυβέρνηση αναθεωρεί ανοδικά την εκτίμηση για την ανάπτυξη – «Είμαστε σε σημείο καμπής»

admin

Η Κομισιόν ξεκίνησε την πρώτη έρευνα για τις διεθνείς δημόσιες συμβάσεις

admin