Image default
Ευρώπη

Γ.Γ. ΟΗΕ: Υπερασπιζόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους

Αναδεικνύοντας τη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με αφορμή τη σημερινή Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επισημαίνει πως αποτελούν το θεμέλιο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και τον ακρογωνιαίο λίθο ειρηνικών, χωρίς αποκλεισμούς, δίκαιων, ισότιμων και ευημερουσών κοινωνιών».

Στο μήνυμά του τονίζει ότι υπερασπιζόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους, προσθέτοντας ότι «είναι μια δύναμη ενότητας και μια κραυγή συσπείρωσης» και «αντικατοπτρίζουν το πιο θεμελιώδες πράγμα που μοιραζόμαστε – την κοινή μας ανθρωπότητα».

Επίσης, θεωρεί αναγκαίο η 75η επέτειος της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το επόμενο έτος, να αποτελέσει ευκαιρία για δράση. Μάλιστα, προτρέπει τα κράτη-μέλη, την κοινωνία των πολιτών, τον ιδιωτικό τομέα και άλλους να θέσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στο επίκεντρο των προσπαθειών για την αντιστροφή των σημερινών επιζήμιων τάσεων.

«Η πείνα και η φτώχεια αυξάνονται, μια προσβολή στα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων. Ο χώρος της κοινωνίας των πολιτών συρρικνώνεται. H ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και η ασφάλεια των δημοσιογράφων βρίσκονται σε επικίνδυνη μείωση σχεδόν σε κάθε περιοχή του κόσμου. Η εμπιστοσύνη στους θεσμούς εξανεμίζεται, ιδίως μεταξύ των νέων ανθρώπων. Η πανδημία COVID-19 έχει οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία και οι διακρίσεις οργιάζουν» αναφέρει .

Παράλληλα, διαπιστώνει ότι νέες προκλήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα αναδύονται από την τριπλή πλανητική κρίση της κλιματικής αλλαγής, της απώλειας της βιοποικιλότητας και της ρύπανσης. Προσέθεσε πως μόλις τώρα «αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε την απειλή που συνιστούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα ορισμένες νέες τεχνολογίες».

Σχετικα αρθρα

Fed: «Χαρακτηριστική περίπτωση κακοδιαχείρισης» η πτώχευση της SVB

admin

Η Κομισιόν αντιμέτωπη με το περίσσευμα εμβολίων κορονοϊού

admin

Ολλανδική βοήθεια 50 εκατ. ευρώ για το νερό σε αναπτυσσόμενες χώρες

admin

Ικανοποίηση στην Τσεχία για τη συμφωνία ΕΕ στα ηλεκτρονικά καύσιμα

admin

BioNTech: Προβλέπει 5 δισ. έσοδα από το εμβόλιο του κορωνοϊού- Από 17 δισ. το 2022

admin

Γερμανία: Απρόσμενη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, σε υψηλά ενός έτους

admin

Σαουδική Αραβία και Κίνα όλο και πιο κοντά

admin

Ντε Γκίντος: Εχει τελειώσει, μεσοπρόθεσμα, η περίοδος των αρνητικών επιτοκίων

admin

Ενώνουν τις δυνάμεις τους πράσινα κόμματα από έξι κράτη των Βαλκανίων

admin

ΕΚΤ: Επιβραδύνεται η αύξηση των εταιρικών δανείων στη ευρωζώνη

admin

Φυσικό αέριο: Η επίδραση του καιρού κινεί ανοδικά τις τιμές

admin

Στο μισό η αξία του Twitter από τότε που το ανέλαβε ο Έλον Μασκ

admin