Image default
Οικονομία

Χρ. Σταϊκούρας: “Αυξήσαμε κατά 25% το ΑΕΠ, μειώσαμε 50% το χρέος στηρίζοντας την κοινωνία”

Την αύξηση του ΑΕΠ κατά 45 δισ. ευρώ από το 2018 με μείωση του χρέους κατά 50% του ΑΕΠ με παράλληλη συνεχή στήριξη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις τελευταίες διαδοχικές παγκόσμιες κρίσεις, επισήμανε μεταξύ άλλων ως αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας από το βήμα της Βουλής.

Μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2023, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην επίτευξη έξι στόχων οικονομικής πολιτικής από την αρχή της θητείας της Κυβέρνησης μέχρι και το τέλος του επόμενου χρόνου.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

– Την αύξηση του ΑΕΠ για φέτος κατά 5,6% που είναι διπλάσιο από τον μέσο όρο της ΕΕ και 1,8% το 2023 που θα είναι τριπλάσιο από αυτόν της ΕΕ με βάση τις προβλέψεις της Κομισιόν. Το ΑΕΠ θα περάσει φέτος τα 200 δισ. ευρώ. Μέχρι και το τέλος του 2023 θα έχει αυξηθεί κατά 45 δισ. ή 25% από το 2018, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

– Η Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια επενδύσεων την τριετία 2021-2023 εντός της ΕΕ.

– Οι εξαγωγές έχουν την μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση την τελευταία τριετία

– Στον δείκτη φτώχειας το ποσοστό στις Ελλάδας μειώθηκε κατά 2 έως 4% ανάλογα με την ηλιακή κλίματα την διετία 2021 -2022.

– Το δημόσιο χρέος είχε τη μεγαλύτερη μείωση εντός ΕΕ από το 2020, η οποία έφτασε το 50%, αν και -όπως τόνισε- παραμένει ακόμη σε υψηλά επίπεδα

– Η Ελλάδα κέρδισε σε κύρος και αξιοπιστία καταφέρνοντας να εξέλθει από την ενισχυμένη εποπτεία το περασμένο καλοκαίρι σημειώνοντας όμως ότι ακόμη η Ελλάδα δεν έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι παρά τη γενναία στήριξη των νοικοκυριών, η οποία όπως σημείωσε ήταν αναλογικά υψηλότερη εντός της ΕΕ, υπάρχουν ακόμη σοβαρά προβλήματα όπως είναι ο υψηλός και επίμονος πληθωρισμός και το υψηλό επίπεδο του ιδιωτικού χρέους.

Δημοσιονομικά η Ελλάδα έχει ακόμη πολύ υψηλό χρέος δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα και πρέπει να αντιμετωπίσει μια ολοένα περισσότερο συσταλτική πολιτική .

Καλό πρώτο βήμα από τις τράπεζες

Αναφερόμενος στην πρόταση των τραπεζών για την προστασία 30.000 ευάλωτων ενήμερων δανειοληπτών με ενήμερα εργατικά δάνεια είπε ότι είναι ένα “καλό πρώτο βήμα από τις τράπεζες το οποίο όμως θα πρέπει να έχει και συνέχεια”.

Ο υπουργός τόνισε ότι η πρόταση που παρουσιάστηκε χθες δεν θα έχει δημοσιονομικό κόστος αφού θα επιβαρυνθούν μόνο οι τράπεζες και έγινε αποδεκτή και από τον SSM.

Τόνισε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα δούμε εξελίξεις και σε άλλα θέματα που έχει θέσει το ΥΠΟΙΚ στις συναντήσεις με τις διοικήσεις των τραπεζών. Ανέφερε ειδικότερα την αύξηση των χρεώσεων, τη μείωση των προμηθειών με τις οποίες επιβαρύνονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και την αύξηση της εγκρισιμότητας των αιτήσεων για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό διευθέτησης των οφειλών .

Σχετικα αρθρα

Καλά νέα από την απασχόληση στη Γερμανία – Συνεχίστηκε τον Φεβρουάριο η αύξηση των εργαζομένων

admin

Βρετανία: Σε ύφεση η οικονομία και στο δ’ τρίμηνο του 2023

admin

«Ημέρα Καριέρας στον Τουρισμό» το Σάββατο στο ΣΕΦ: «Παράθυρο» εργασίας για πάνω από 3.000 θέσεις

admin

Κίνα: Ετήσια αύξηση 73,5% κατέγραψε ο αριθμός των τουριστών το 2023 στη Σαγκάη

admin

Γερμανία: Απροσδόκητη μείωση για τις λιανικές πωλήσεις τον Φεβρουάριο

admin

Πέθανε ο νομπελίστας Ντάνιελ Κάνεμαν, πρωτοπόρος στη μελέτη των αποφάσεων στην οικονομία

admin

Έφοδοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε εταιρείες πληροφορικής και τεχνολογίας

admin

Ευρωπαϊκή Ένωση: Μετά την Ρωσία και την Κίνα, αντιμετωπίζει επίσης απειλή από τις Ηνωμένες Πολιτείες

admin

Αυξάνεται η συμμετοχή των κατασκευών στο ΑΕΠ

admin

Έρχονται ειδικοί «Ράμπο» για όλα τα ακίνητα – Τι θα «σκανάρουν»

admin

ΑΑΔΕ: Παρατάση καταβολής οφειλών λόγω της ειδικής διατραπεζικής αργίας

admin

ΑΔΜΗΕ: Συνάντηση εργασίας με τον Διαχειριστή της Αλβανίας

admin