Image default
EUROBANK

Εξερεύνηση στην Ινδία ετοιμάζει η Eurobank

Στην Ανατολή και, ειδικότερα, στην ινδική χερσόνησο στρέφει το βλέμμα η διοίκηση της Eurobank προκειμένου να διερευνήσει τις δυνατότητες εισόδου σε μια τεράστια αγορά με ραγδαία ανάπτυξη και σημαντικό συσσωρευμένο πλούτο.

Πηγές της τράπεζας αναφέρουν ότι η Ινδία αποτελεί αγορά “μεγάλου ενδιαφέροντος” για την επέκτασή της στο εξωτερικό και ήδη τα στελέχη της εξετάζουν μαζί με οικονομικούς παράγοντες της χώρας πιθανές γωνίες εισόδου στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά.

Το σενάριο που κατ’ αρχάς εξετάζεται είναι η παροχή υπηρεσιών wealth management σε εύπορους Ινδούς, εξάγοντας έτσι μια σημαντική τεχνογνωσία την οποία η τράπεζα αναπτύσσει επιμελώς και αδιαλείπτως πολλά χρόνια, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Λουξεμβούργο, την Κύπρο και αλλού.

Μάλιστα, ότι σενάριο που θεωρείται επικρατέστερο σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι οι υπηρεσίες να παρέχονται μέσω συνεργατικού σχήματος με τοπικό χρηματοπιστωτικό όμιλο. Τα στελέχη της Eurobank βλέπουν τεράστιες ευκαιρίες κερδοφορίας από τις επενδύσεις στην ινδική οικονομία η οποία αναπτύσσεται με ρυθμούς άνω του 6% ετησίως.

Στο ερώτημα εάν υπάρχει περιθώριο εισόδου νέου παικτών στον συγκεκριμένο τομέα, απαντούν θετικά, εξηγώντας ότι αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης η προσέλκυση επενδύσεων και η είσοδος ξένων ομίλων στην αναδυόμενη οικονομία. Για τον λόγο αυτό, κυβερνητικά στελέχη προσκαλούν κορυφαίες εταιρείες του εξωτερικού προκειμένου να παρουσιάσουν τις δυνατότητες που προσφέρει η χώρα τους για επενδύσεις.

Σε μια τέτοια αποστολή συμμετείχαν πρόσφατα κορυφαία στελέχη της Eurobank, δηλώνοντας ενθουσιασμό για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ινδίας -η οποία, σύμφωνα με τις S&P Global και Morgan Stanley, αναμένεται να κατακτήσει τη θέση της τρίτης μεγαλύτερης παγκόσμιας οικονομίας εκτοπίζοντας την Ιαπωνία και τη Γερμανία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της S&P’s, η ινδική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμούς άνω του 6% έως το 2030, ενώ η Morgan Stanley “βλέπει” διπλασιασμό του ΑΕΠ έως το 2031.

“Η Ινδία πληροί τις προϋποθέσεις για μια οικονομική έκρηξη με όχημα τις ξένες επενδύσεις στη μεταποίηση, την ενεργειακή μετάβαση και τις προηγμένες ψηφιακές υποδομές που ήδη διαθέτει”, αναφέρουν οι αναλυτές της Morgan Stanley σύμφωνα με το CNBC. “Αυτοί είναι οι παράγοντες που θα χαρίσουν στην Ινδία τη θέση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας και χρηματιστηριακής αγοράς πριν το τέλος της δεκαετίας”, εκτιμούν.

Πηγή κερδών το εξωτερικό για τη Eurobank

Απαλλαγμένη από τους μνημονιακούς περιορισμούς για αποεπένδυση από το εξωτερικό, η Eurobank διατήρησε την παρουσία της σε κερδοφόρες αγορές των Βαλκανίων και αλλού, εξασφαλίζοντας μια σταθερή πηγή εσόδων σε δύσκολες εποχές για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Αυτός είναι και ο λόγος που συνεχίσει δυναμικά την επέκτασή της στο εξωτερικό, με πρόσφατη κίνηση την εξαγορά της BNP Paribas Personal Finance Bulgaria η οποία δραστηριοποιείται στην καταναλωτική πίστη στη γείτονα χώρα.

Εκτός από τη Βουλγαρία, κατέχει σημαντική παρουσία στην Κύπρο. Τον Νοέμβριο, επέκτεινε τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικής Τράπεζας στο 26%, κατακτώντας τη θέση του πλειοψηφούντος μετόχου. Η Ελληνική Τράπεζα δραστηριοποιείται στην τραπεζική ιδιωτών και επιχειρήσεων και στη διεθνή τραπεζική και η Eurobank σκοπεύει ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία της σε όλες τις βασικές αγορές στις οποίες διατηρεί στρατηγικό ενδιαφέρον.

Παράλληλα, η συστημική τράπεζα ελέγχει ποσοστό 70% στην Direktna Bank στη Σερβία. Τα αποτελέσματα 9μήνου δικαιώνουν την εξωστρεφή στρατηγική της Eurobank, με τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων από το εξωτερικό της τάξεως 197 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 44,6% σε ετήσια βάση.

Σχετικα αρθρα

Eurobank: Σε πλειστηριασμό εργατικές κατοικίες για 28.000 Ε

admin

Eurobank: Στις κορυφαίες τράπεζες παγκοσμίως για τις πρακτικές ESG

admin

Eurobank: Ο πληθωρισμός εξανέμισε την ονομαστική αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος το γ’ τρίμηνο 2022

admin

Eurobank Equities: Παραμένει θετικό το story των ελληνικών τραπεζών – Ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος των εκλογών – Οι νέες τιμές-στόχοι

admin

Στο 7,125% το τελικό επιτόκιο για το ομόλογο της Eurobank – Αντλεί €500 εκατ. ευρώ, ισχυρή η ζήτηση

admin

Eurobank: Μεικτά τα μηνύματα για την πορεία της οικονομίας το 4ο τρίμηνο 2022

admin

Eurobank: Ανάγκη αύξησης της συμμετοχής του πληθυσμού στο εργατικό δυναμικό

admin

Eurobank: Μελέτη “Το Αναδυόμενο Μοντέλο Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας”

admin

Eξαγορά της BNP Paribas Personal Finance Bulgaria από την Postbank

admin

Eurobank & egg: Σταθερά δίπλα στην καινοτόμο επιχειρηματικότητα

admin

Eurobank: Ελαφρά ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Νοέμβριο, στις 101,4 μονάδες

admin

Eurobank: Στα 70 εκατ. ευρώ το τίμημα για το επιπλέον 13,4% στην Ελληνική Τράπεζα

admin