Image default
Ευρώπη

Μαζική εξαφάνιση ειδών στον πλανήτη μέχρι το τέλος του αιώνα

Μια ακόμη μελέτη έρχεται να προστεθεί σε πολλές προηγούμενες στις οποίες γίνεται λόγος για μαζική εξαφάνιση ειδών που συμβαίνει ήδη στον πλανήτη με αυξητική μάλιστα τάση εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας που από τη μια πλευρά καταστρέφει ή μολύνει το φυσικό περιβάλλον που ζουν φυτά και ζώα ενώ ταυτόχρονα έχει προκαλέσει το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής που επηρεάζει αρνητικά σχεδόν το σύνολο της χλωρίδας και της πανίδας.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Science Advances» διεθνής ερευνητική ομάδα παρουσιάζει τα αποτελέσματα της μελέτης που πραγματοποίησε στο πλαίσιο της οποίας δημιούργησε σε ένα υπερυπολογιστή μια «εικονική Γη» για να αποκαλυφθούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μέχρι το 2050 θα έχει εξαφανιστεί το 10% της χλωρίδας και της πανίδας του πλανήτη και το ποσοστό αυτό θα φτάσει το 27% στο τέλος του αιώνα. Με απλά λόγια ο 22ος αιώνας θα βρει την Γη χωρίς το ένα τρίτο των φυτών και των ζώων της.

Η υπερεκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών του πλανήτη, η καταστροφή δασών για δημιουργία ορυχείων, εργοστασιακών μονάδων και αγροτικών ή κατοικήσιμων εκτάσεων και φυσικά η κάθε είδους μόλυνση σε στεριά, αέρα και θάλασσα είναι οι αιτίες που προκαλούν την εξαφάνιση της ζωής στον πλανήτη. Η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN) κάνει λόγο για περίπου 41 χιλιάδες είδη χλωρίδας και πανίδας που κινδυνεύουν με εξαφάνιση πολλά εκ των οποίων μάλιστα αντιμετωπίζουν άμεσο κινδύνο εξαφάνισης. Η ακαδημαϊκή κοινότητα αναφέρει ότι έχουμε εισέλθει στην εποχή της «έκτης μαζικής εξαφάνισης της ζωής στη Γη».

Σύμφωνα με τους ερευνητές η μελέτη τους είναι πιο ολοκληρωμένη από τις προηγούμενες επειδή εκείνες κοιτούσαν τι συμβαίνει σε κάθε είδος μεμονωμένα ενώ αυτή η μελέτη κάνει  πολύπλευρη προσέγγιση εξετάζοντας τις διασυνδέσεις και αλληλεξαρτήσεις που υπάρχουν ανάμεσα σε διάφορα είδη. «Σκεφτείτε τα διάφορα είδη ζώων που αποτελούν θηράματα για άλλα ζώα. Αν τα θηράματα εξαφανίζονται εξαιτίας της απώλειας του φυσικού τους περιβάλλοντος ή της κλιματικής αλλαγής το ίδιο θα συμβεί παράλληλα και με τους θηρευτές που δεν θα έχουν τι να φάνε» αναφέρει ο Κόρει Μπράνσο, καθηγητής του Πανεπιστημίου Flinders της Αυστραλίας εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Η διεθνής κοινότητα έχει συμφωνήσει να μετατραπεί το 30% της Γης σε μια ζώνη προστασίας της φύσης και της ζωής μέχρι το 2030 αλλά μένει να διαπιστωθεί αν και πώς θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Σχετικα αρθρα

Γιατί το πετρέλαιο δεν «φοβάται» και τόσο τη σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ

admin

Χαλκό μεταμφιεσμένο σε παλιοσίδερα εμπορεύονται Κίνα – Ρωσία

admin

Προσπαθεί η Μελόνι να κουκουλώσει το αυξανόμενο ιταλικό χρέος;

admin

Πρώτη στάση της θητείας του η Μαδρίτη για τον νέο Πορτογάλο πρωθυπουργό

admin

Μετανιωμένος για την απαγόρευση των αμβλώσεων ο Μοραβιέτσκι, αλλά για τους λάθος λόγους

admin

Η σύγκρουση Ιράν – Ισραήλ έφερε τη μεγαλύτερη αναστάτωση στις αερομεταφορές από την 11η Σεπτεμβρίου του 2001

admin

Έκθεση Oxfam: Οι εισοδηματικές ανισότητες αυξάνονται στις χώρες που δανείζει το ΔΝΤ

admin

Ιράν: Το «μήνυμα» για τις ροές πετρελαίου

admin

Μελέτη: Ένας ευρωπαϊκός φόρος πλούτου θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τον προϋπολογισμό της ΕΕ

admin

Διεθνής Αμνηστία: Tο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση «αποβαίνει εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

admin

ΗΠΑ: Ρώσοι χάκερ χρησιμοποίησαν πρόσβαση στη Microsoft για να κλέψουν κυβερνητικά emails

admin

Γκρίνια από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία για τα κινεζικά ηλεκτροκίνητα

admin