Image default
Τοις Μετρητοίς

Σα να μη μας τα λέτε καλά

Υπάρχουν κάποια διαγραμματικά σημάδια στον αμερικανικό δείκτη S&P 500, που δημιουργούν έντονο προβληματισμό για το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Δύο από τα πλέον χαρακτηριστικά είναι πρώτον η τετραπλή άρνηση του δείκτη να περάσει με δύναμη πάνω από τον πολλά βαρύ απλό κινητό μέσο των 200 ημερών, όπου μάλιστα πάλεψε επί τρεις εβδομάδες να τον διασπάσει ανοδικά αλλά δε τα κατάφερε και δεύτερον  η επίσης τετραπλή αδυναμία να καταστρατηγήσει την άνω πλευρά του  μακροπρόθεσμου καθοδικού καναλιού  “C”.

Τα δύο αυτά αγκάθια αν δεν αναιρεθούν άμεσα στο άνοιγμα του νέου χρόνου με την εκδήλωση μιας βίαιης ανοδικής κίνησης με εβδομαδιαία κλεισίματα πάνω κυρίως από τις 4100 μονάδες πράγμα που σημαίνει ότι ο δείκτης θα πρέπει να καλύψει μια ποσοστιαία απόσταση της τάξεως του +8% από τα τωρινά επίπεδα τιμών, που είναι κομματάκι δύσκολο, θα πρέπει να περιμένουμε τεχνικά  ένα «άσχημο» κατέβασμα προς τη κάτω πλευρά του καναλιού “C” που εντοπίζεται στις 3350 μονάδες ή ένα -12% ακόμα.

Βέβαια στο ενδιάμεσο της καθοδικής κίνησης αναμένεται να πέσουν πολλά κορμιά μιας που στην περιοχή που εκτείνεται από τις 3580 έως τις 3480 μονάδες υπάρχει ένα πολύ ισχυρό πλέγμα στήριξης που για να καταστρατηγηθεί θα πρέπει να υπάρχει κάποιο άλλο πιο δυσάρεστο νέο από την ενεργειακή, πληθωριστική και επιτοκιακή κρίση.

Ακόμα πιο επικίνδυνη είναι η ένδειξη που λαμβάνουμε από το τεχνικό ταλαντωτή Σχετικής Ισχύος (RSI), καθώς η κοπιώδη προσπάθειά του να αναπνεύσει καθαρό ανοδικό αέρα  πάνω από τις 52 μονάδες δεν έχει αποδώσει  για πάνω από 250 μέρες. Δυστυχώς κάτι ανάλογο είχε γίνει και το 2008 όπου στο τέλος οδήγησε στο γκρέμισμα του S&P 500. Όλα αυτά τα τεχνικά δεδομένα χρήζουν άμεσης διευθέτησης καθώς όσο περνάει ο χρόνος  και δεν ενεργοποιούνται οι Bulls το αντίπαλο στρατόπεδο θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα.

Δύσκολες ώρες λίγο πριν φύγει το 2022 περνάει ο τεχνολογικός δείκτης NASDAQ 100 με τη τιμή του να βρίσκεται μέσα στο τελευταίο προπύργιο στήριξης των 10700 μονάδων και να ετοιμάζεται για τη καταγραφή νέων χαμηλών χτυπώντας τις 10400 μονάδες. Η τελευταία φορά που είχε γράψει τιμές κάτω από το όριο των 10400 μονάδων ήταν τον Ιούλιο του 2020. Πιθανή επιβεβαιωμένη κατάλυση των 10400 μονάδων θα ανοίξει τη καταπακτή για τιμές κάτω από το ψυχολογικό όριο των 10000 μονάδων και προς το σημείο ισχυρής στήριξης των 9750 μονάδων ή άλλο ένα -9% από τα τρέχον νούμερα.

Από την άλλη όμως η εκδήλωση μιας σθεναρής στήριξης μέσα στο διαγραμματικό «μαξιλάρι» των 300 μονάδων (10700 με 10400 μονάδες) θα αποτυπώσει έναν αρκετά εποικοδομητικό τριπλό πυθμένα, που μπορεί να φέρει στην αντεπίθεση τους αγοραστές ανακαταλαμβάνοντας τις 11250 μονάδες.

Τα διαγράμματα πάντως των τριών τεχνολογικών γιγάντων Apple (AAPL), Microsoft (MSFT) και Alphabet (GOOG) που έχουν κεφαλαιοποιήσεις πάνω από 1 τρισ. δολάρια δε μαρτυρούν σημάδια αντιστροφής τάσης.

Πρωταθλήτρια των αποδόσεων στα  “ Blue chip” της Wall Street  για το 2022 αναδείχθηκε η πετρελαϊκή εταιρεία που ιδρύθηκε το 1882 από τον John D. Rockefeller,   Exxon Mobil (XOM) με το εντυπωσιακό ποσοστό του +77%. Η εταιρεία που έχει 63 χιλ. υπαλλήλους και έχει ανεβάσει τη κεφαλαιοποίηση της στα 446,4 δισ. δολάρια εμφανίζεται παρά τη σημαντική άνοδο να έχει ακόμα ένα φθηνό  P/E στα  8,98. Διαγραμματικά η μετοχή μετά την αντίσταση που βρήκε στην περιοχή των 114,7 δολαρίων έχει κάνει ένα pullback χωνέματος έως τα σύνορα των 102,4 δολαρίων. Η κύρια τάση παραμένει ανοδική, άρα όσο κρατάει τη βάση των 102 με 100 δολαρίων η επόμενη κίνηση θα τη φέρει στα 120 δολάρια.

Στην άλλη όψη του νομίσματος με τη χειρότερη απόδοση συναντάμε τον Elon με τη Tesla (TSLA). Η εταιρεία που δραστηριοποιείται κυρίως στο  σχεδιασμό, ανάπτυξη,  κατασκευή και πώληση ηλεκτρικών οχημάτων κατάφερε να αναπτύξει απίστευτη ταχύτητα στη … κατηφόρα κλείνοντας το 2022 με τις πολύ βαριές απώλειες του -71% κατρακυλώντας έτσι στα 355,9 δισ. δολάρια και στη 14η θέση της κατάταξης των εταιρειών με βάση τη κεφαλαιοποίηση.

Διαγραμματικά… άστο καλύτερα θα χαλαστούμε χρονιάρες μέρες μιας που αν δεν αντέξει το φράγμα των 110 δολαρίων η επόμενη στήριξη κάνει κούκου – κούκου στα 68 δολάρια. Ο Χριστός και Απόστολος !! 

Το άρθρο γράφτηκε το πρωί της περασμένης Πέμπτης  για την εφημερίδα “Κεφάλαιο” όπου και αναδημοσιεύεται

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.

December 31, 2022

Σχετικα αρθρα

Η μετοχή που δεν κάνει το χατίρι στους υποτιμητές

admin

Σε περιπέτειες το Ελληνικό Χρηματιστήριο λόγω Μέσης Ανατολής

admin

Ευρωσύμβουλοι: Ο τεχνολογικός όμιλος που ετοιμάζει ισχυρό deal

admin

Fourlis Group: Έτοιμος να υλοποιήσει στο μέγιστο το αναπτυξιακό του πλάνο

admin

Η ΔΕΗ μετατρέπεται σε ηγετικό παίκτη καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

admin

“Φθηνότερη” τράπεζα στην Ευρώπη η Alpha Bank

admin

Όταν οι ΑΕΕΑΠ πωλούνται σε τιμή ευκαιρίας

admin

Πιθανό καμπανάκι το έντονο κατέβασμα της Wall Street

admin

Το πετρέλαιο ξυπνάει το πληθωριστικό φόβο

admin

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Οι αγοραστές “κάτι” ετοιμάζουν

admin

Γενικός Δείκτης: Ψάχνοντας τον επόμενο χάρτη τάσης

admin

Εβροφάρμα: Με εκρηκτική άνοδο +78% στη κερδοφορία

admin