Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Ελλάδα και Μάλτα δεν πάγωσαν τα ρωσικά κεφάλαια

Η Ελλάδα και η Μάλτα υστερούν σε σχέση με το υπόλοιπο μπλοκ στο πάγωμα των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία, ανέφερε αξιωματούχος της ΕΕ όπως ανέφερε το Reuters.

Μέχρι σήμερα, 27 χώρες της ΕΕ έχουν αναφέρει ότι έχουν δεσμεύσει περίπου 20,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν επιβληθεί κυρώσεις, με την Ιταλία, την Ιρλανδία, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Αυστρία να έχουν κοινοποιήσει ενέργειες συνολικού ύψους άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Σχεδόν κάθε άλλη χώρα της ΕΕ έχει παγώσει περιουσιακά στοιχεία αξίας εκατομμυρίων, σύμφωνα με το έγγραφο της εκτελεστικής Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ, το οποίο είδε το Reuters.

Συγκριτικά, η Ελλάδα είχε κοινοποιήσει στο μπλοκ μόνο δέσμευση περιουσιακών στοιχείων αξίας 212.000 ευρώ και η Μάλτα 147.000 ευρώ. «Αυτό είναι λίγο περίεργο», είπε ο αξιωματούχος της ΕΕ, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Είτε δεν έχουν πολλά είτε δεν κάνουν τη δουλειά τους. Ή έχουν κάνει κάτι αλλά δεν μας το έχουν επικοινωνήσει παρόλο που είχαν ευκαιρίες».

Η Ελλάδα και η Μάλτα δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό, επισημαίνει το πρακτορείο.

Πάνω από 10 μήνες από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ΕΕ έχει επί του παρόντος στη μαύρη λίστα περίπου 1.300 άτομα και 120 οντότητες, καθώς και οικονομικές κυρώσεις που περιλαμβάνουν το εμπόριο, τις μεταφορές, την ενέργεια, τις τράπεζες, τα μέσα ενημέρωσης και την άμυνα.

Η προσοχή της ΕΕ στρέφεται φέτος στο πώς και εάν θα κατάσχει τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και θα τα δαπανήσει για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, μια «άσκηση» κατά την οποία θα μπορούσαν επίσης να τεθούν υπό διακύβευση περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας στην Ευρώπη αξίας 300 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Υπάρχει μικρό νομικό προηγούμενο και ορισμένα κράτη-μέλη εκφράζουν μεγάλες ανησυχίες σχετικά με τις επακόλουθες αγωγές, ενώ άλλα λένε ότι η χρήση των περιουσιακών στοιχείων προς όφελος της Ουκρανίας είναι κάτι σωστό.

Σε σχέση με αυτό, η ΕΕ εργάζεται επίσης για να καταστήσει την παράκαμψη των κυρώσεων ποινικό αδίκημα σε όλα τα κράτη-μέλη, κάτι που δεν συμβαίνει επί του παρόντος. Ο αξιωματούχος είπε ότι τα κορυφαία στελέχη του μπλοκ θα πρέπει να είναι σε θέση να ανακοινώσουν την πρόοδο σε αυτά τα θέματα, όταν θα ταξιδέψουν στο Κίεβο για μια σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας στις 3 Φεβρουαρίου.

Σχετικα αρθρα

Έρχονται χιλιάδες ξένοι εργαζόμενοι στον τουρισμό

admin

Ρεύμα: Το φράγμα των 3 δισ. ευρώ έσπασε η ανάκτηση υπερεσόδων από τους παραγωγούς

admin

Οι 3 παγίδες που κρύβουν τα τεκμήρια στις φετινές δηλώσεις (παραδείγματα)

admin

Aνακαλείται η άδεια της Συνεταιριστικής Ολυμπος – Στην ΕΤΕ οι καταθέσεις της τράπεζας

admin

Στεγαστικά δάνεια: «Στο κόκκινο» οι νέες δόσεις

admin

Έκρηξη κερδών για την Capital Product Partners το 2022

admin

Λιμένας Βόλου: Ποιοι είναι οι 8 «μονομάχοι» – Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο ΟΛΘ, η συνεργασία Intrakat – ΤΕΚΑΛ και τα διεθνή σχήματα

fastpath

Εξωδικαστικός: Οφειλές 1,6 – 2 δισ. ευρώ θα ρυθμιστούν το επόμενο 5μηνο – «Κούρεμα» άνω του 30% έγινε στο 40% των ρυθμίσεων

admin

Επιστροφή στην Επενδυτική Βαθμίδα: Οικονομική Μεγέθυνση, Πληθωρισμός και Δημοσιονομική Διαχείριση – Alpha Bank

admin

Δάνεια: Η αύξηση των επιτοκίων φέρνει μεγάλες επιβαρύνσεις στις δόσεις – Παράδειγμα

admin

«Κλείδωσαν» οι όροι του ΣΔΙΤ για το Κέντρο Καινοτομίας

admin

Γιατί οι αγορές «γιορτάζουν», παρά την αύξηση των επιτοκίων

fastpath