Image default
Οικονομία Τράπεζες

Χρήστος Σταϊκούρας σε Servicers: Προχωρήστε σε ρυθμίσεις των «κόκκινων δανείων»

Ρυθμίστε τα δάνεια,  κάντε περισσότερες ρυθμίσεις…Αυτό ήταν το μήνυμα του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στους  servicers, με τους οποίους συναντήθηκε χθες το απόγευμα.

Στη συνάντηση μετείχαν ο κ. Τάσος Πανούσης από την doValue,  ο κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος της Intrum, o Θόδωρος Αθανασόπουλος της  Cepal –που είναι και ο νέος πρόεδρος της Ένωσης των servicers- και ο κ. Σπύρος Παντελιάς από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα με τον υπουργό βέβαια να επιμένει ότι οι ρυθμίσεις στις οποίες προχωρούν οι εταιρείες διαχείρισης δεν επαρκούν.

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών διαχείρισης συμφώνησαν να «ανεβάσουν ταχύτητα» στις ρυθμίσεις και μάλιστα τους ζητήθηκε να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς θα κινηθούν το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Διότι έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο και το μήνυμα που παίρνει και ο κ. Σταϊκούρας από τους ψηφοφόρους του στην Φθιώτιδα είναι αυτό ακριβώς, κάντε κάτι να ρυθμίσουμε τα δάνεια μας….

Οι servicers επανέλαβαν τις θέσεις τους, ότι προχωρούν σε ρυθμίσεις,  ότι για φέτος εκτιμούν ότι θα παρασινίουν πάνω από 15 δις ευρώ δάνεια τα οποία θα επιστρέψουν πίσω στις τράπεζες, ότι προχωρούν και σε «κούρεμα» οφειλής.

Ωστόσο ο υπουργός θέλει πολύ περισσότερα και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ρυθμίσεων τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού.

Οι servicers λοιπόν τις επόμενες μέρες θα επανέλθουν με συγκεκριμένες προτάσεις για το εύρος των ρυθμίσεων στις οποίες θα προχωρήσουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο. Ενώ αναμένονται και τα στοιχεία που αφορούν την πορεία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού το 2022.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος –στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας-, οι  servicers έχουν αναλάβει τη διαχείριση 92,7 δις ευρώ προβληματικών δανείων.

Οι εταιρείες διαχείρισης με τις ρυθμίσεις που προσφέρουν  «κουρεύουν» και τμήμα της οφειλής. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις προχωρούν και σε «κούρεμα» υπό όρους,   δηλαδή με διαχωρισμό οφειλής, όπου ένα μέρος του δανείου πληρώνεται και το υπόλοιπο διαγράφεται, εφόσον αποπληρωθεί το πρώτο μέρος.
Σχετικα αρθρα

Χρηματιστήριο: Με αξιόλογο τζίρο μια «αιρετική» άνοδος έφερε τον ΓΔ σε νέο υψηλό τελευταίων 8 ετών

admin

ΣΕΒΕ: Με μεγάλη επιτυχία η παρουσίαση του σήματος «Macedonia the Great» στο Ευρωκοινοβούλιο

admin

Προς αναθεώρηση – εξπρές του Ταμείου Ανάκαμψης έως τον Απρίλιο: Επιπλέον επιδοτήσεις 769 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

fastpath

ΑΑΔΕ: Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο των νέων ελεγκτικών δομών

admin

Οικονόμου:Τους 400.000 έφτασαν οι δικαιούχοι της ψηφιακής κάρτας του προγράμματος «Τουρισμός για όλους»- Κληρώθηκαν 125.000 νέοι δικαιούχοι

admin

Η «σκιά» της ύφεσης παραμένει πάνω από την Ευρωζώνη – Από την ενεργειακή κρίση, στην ΕΚΤ και τη «διαφορετική» Κίνα

fastpath

Λιμάνια: Το σχέδιο αξιοποίησης για Αλεξανδρούπολη – «Κληρώνει» για Βόλο, αναμονή για Ηράκλειο

fastpath

Στα «ψιλά γράμματα» της Λαγκάρντ η χρηματοδότηση του «Πράσινου Βιομηχανικού Σχεδίου» της Κομισιόν

admin

Αθήνα: 105 επιχειρήσεις, πάνω από 2.500 θέσεις εργασίας στις «Ημέρες Καριέρας ΔΥΠΑ»

admin

Γ. Μασούτης: Σημαντική ενίσχυση του ρόλου των Επιμελητηρίων

admin

Eurobank: Σε πλειστηριασμό εργατικές κατοικίες για 28.000 Ε

admin

Σταϊκούρας: Περισσότεροι από 3.320 έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους προς το δημόσιο και τους χρηματοδοτικούς φορείς

admin