Image default
Αγορές

Νέα άνοδος και με ανατροπή για τη Wall Street

Νέα άνοδος και με ανατροπή για τη Wall Street

Με εντυπωσιακή ενδοσυνεδριακή επάνοδο ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στη Wall Street, με τις τράπεζες να κινούν τα… νήματα ως προς τη σημερινή (13/1) αλλαγή σκηνικού.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Παρασκευής ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,33% στις 34.302,61 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,38% στις 3.998,20 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε με κέρδη 0,71% στις 11.079,16 μονάδες. Νωρίτερα και οι τρεις δείκτες σημείωναν απώλειες λόγω των οικονομικών μεγεθών ορισμένων τραπεζικών κολοσσών.

Ωστόσο, οι μετοχές των τραπεζών κατέγραψαν σημαντική άνοδο μετά τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων, με τους επενδυτές να φέρουν αντίσταση σε «μαύρες» προβλέψεις, όπως της JPMorgan Chase, η οποία έκανε λόγο για ύφεση το 2023 αναφορικά με την αμερικανική οικονομία.

Σημειώνεται πως αυτή ήταν η δεύτερη διαδοχική ανοδική εβδομάδα για τη Wall Street. Επίσης ήταν η έκτη συνεχόμενη ημέρα κερδών για τον Nasdaq και η τέταρτη για τους άλλους δύο δείκτες. Συγκεκριμένα, στο πενθήμερο ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 2%, ο S&P 500 κέρδισε 2,7% και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα κατά 4,8%.

Στα μάκρο της ημέρας, σημαντική αύξηση, μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, εμφάνισε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ κατά τον Ιανουάριο. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 64,6 μονάδες έναντι 59,7 μονάδων τον Δεκέμβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 60,7 μονάδες. Οι 64,6 μονάδες είναι η καλύτερη μέτρηση των τελευταίων 9 μηνών.

Απροσδόκητη αύξηση κατέγραψαν τον Δεκέμβριο οι τιμές των εισαγωγών στις ΗΠΑ μετά από πέντε διαδοχικούς μήνες υποχώρησης. Ειδικότερα, οι τιμές των εισαγωγών ανέκαμψαν 0,4% τον περασμένο μήνα μετά από πτώση 0,7% τον Νοέμβριο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι οι τιμές εισαγωγής, χωρίς τους δασμούς, θα υποχωρούσαν κατά 0,9%. Στο 12μηνο έως τον Δεκέμβριο, οι τιμές εισαγωγής αυξήθηκαν 3,5% μετά από άνοδο 2,7% τον Νοέμβριο.

Ισχυρή εβδομαδιαία άνοδος για πετρέλαιο και χρυσό

Με κέρδη άνω του 8% ολοκληρώθηκε η δεύτερη εβδομάδα του 2023 για τις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες έλαβαν κυρίως στήριξη από την αύξηση της ζήτησης στην Κίνα. Παράλληλα, ο «μαύρος χρυσός» κατέγραψε την έβδομη διαδοχική ανοδική του συνεδρίαση, στο μεγαλύτερο σερί του από τον Φεβρουάριο του 2022.

Ειδικότερα, το αργό τύπου WTI παραδόσεως Φεβρουαρίου κέρδισε 1,47 δολάρια ή 1,9% στα 79,86 δολάρια το βαρέλι. Στην εβδομάδα το WTI σημείωσε ισχυρά κέρδη της τάξης του 8,3%. Το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Μαρτίου πρόσθεσε 1,25 δολάρια ή 1,5% στα 85,28 δολάρια το βαρέλι, ενώ σε εβδομαδιαία βάση έκλεισε στο +8,5%.

Πάνω από το όριο των 1.900 δολαρίων για πρώτη φορά από τον περασμένο Απρίλιο έκλεισε ο χρυσός, λαμβάνοντας ώθηση από την επιβράδυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και την αποδυνάμωση του δολαρίου.

Ο χρυσός παραδόσεως Φεβρουαρίου πρόσθεσε 1,2% ή 22,90 δολάρια στα 1.921,70 δολάρια. Στην εβδομάδα, σημείωσε κέρδη της τάξης του 2,8%. Το ασήμι παραδόσεως Μαρτίου ενισχύθηκε κατά 37 σεντς ή 1,5% στα 24,372 δολάρια η ουγγιά, με εβδομαδιαία κέρδη 1,6%. Ο χαλκός παραδόσεως Μαρτίου πρόσθεσε 2 σεντς ή 0,5% στα 4,216 δολάρια η λίβρα, ενώ στην εβδομάδα κατέγραψε «άλμα» 7,8%.

  • WALL STREET ΗΠΑ
  • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • χρυσός
  • τιμές εισαγωγών
  • καταναλωτική εμπιστοσύνη

    Σχετικα αρθρα

    Ρεκόρ απόδοσης για S&P500- Άλμα 10,2% στο τρίμηνο

    admin

    Νέα ρεκόρ στις ευρωαγορές- Άλμα 6,8% στο τρίμηνο

    admin

    Προς ρεκόρ απόδοσης Q1 ο S&P500- Συνεχίζεται το ράλι

    admin

    Κέρδη ξανά στο άνοιγμα των Ευρωαγορών-Επιβεβαιώνεται η ύφεση στην Βρετανία

    admin

    Σε υψηλό-ρεκόρ οι αυστραλιανές μετοχές- «Ζορίζεται» το γεν

    admin

    Wall Street: Νέο ρεκόρ ο S&P 500-Άλμα ο Dow Jones

    admin

    Ευρωαγορές: Νέο ρεκόρ για τον Stoxx 600-Ράλι 15% η H&M

    admin

    Wall Street: Επιστροφή στα κέρδη μετά την τριήμερη πτώση

    admin

    Goldman Sachs: Αναμένει «περιορισμένη άνοδο» για τις αμερικανικές μετοχές

    admin

    Επιφυλακτικότητα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Υποχωρεί η δυναμική της αγοράς

    admin

    Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- «Ζυγίζοντας» τα μάκρο

    admin

    Επεκτάθηκαν οι απώλειες στη Wall Street- Τρίτη μέρα διόρθωσης

    admin