Image default
Τοις Μετρητοίς

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ο Γιάννος θα πατήσει το “restart”

“Φυγάδεψαν” λοιπόν το Πλαίσιο από το Χρηματιστήριο Αθηνών και έπεσαν όλοι οι καλοθελητές να  γράψουν πηχυαίους τίτλους ότι δήθεν το χρηματιστήριο “μικραίνει”, ότι απαξιώνεται και ότι 300 εταιρείες το έχουν εγκαταλείψει μένοντας “μόλις” 123 εταιρείες  στη  Κύρια Αγορά, 11 στην Εναλλακτική και 17 στην Επιτήρηση. Δε λέω μεγάλο το νούμερο φυγής αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό από τις 300 εταιρείες πτώχευσαν ενώ ένα άλλο συγχωνεύτηκε ή εξαγοράστηκε από τις υπάρχουσες εισηγμένες εταιρείες. Άλλος θα το χαρακτήριζε εύκολα ως ένα υγιές  “ξεκαθάρισμα” σε ότι αφορά την ποιότητα των εταιρειών.

Ναι μεν ένα  μέρος ευθύνης πέφτει στην εκάστοτε διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών αλλά για τη τελευταία δεκαετία δεν έχουμε και πολλά να τους προσάψουμε μιας που η οικονομία της χώρας έφτασε στα πρόθυρα χρεοκοπίας με την Ελλάδα να μπαίνει στη “φυλακή” των  capital controls από το βράδυ της Κυριακής της 28ης Ιουνίου 2015 έως τη Δευτέρα  1η Οκτωβρίου 2018.

Αφήστε που το 2015 είχαμε στήσει αντίσκηνο έξω από το Νομισματοκοπείο για να κόβουμε κίνηση μπας και βρεθούμε την επόμενη μέρα με δραχμές στη τσέπη μας. Ζούσαμε μια σωστή ιλαροτραγωδία.

Πώς είναι δυνατόν με τέτοια ανασφάλεια να μπουν νέες εταιρείες στο ΧΑΑ όταν στην εν λόγω περίοδο έβαλαν λουκέτο 300.000 επιχειρήσεις και 850.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς δουλειά. Τα  κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια έφτασαν στα  62 δισ. ευρώ  σε ένα σύνολο 126 δισ. ευρώ. Οι δε ξένοι  θεσμικοί  ούτε και ήθελαν να μας δουν στα μάτια τους έχοντας συνεχώς στη γλώσσα τους  τα γνωστά ακρωνύμια “GREXIT” και “PIGS” (Portugal, Italy, Greece, and Spain).

Όσο για τη συνέχεια εκεί που πήγαμε να κάνουμε το πρώτο βήμα σταθερότητας το 2019 ήρθε η παγκόσμια πανδημική κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία και μας πάγωσε.

Τώρα λοιπόν  τα περιμένουμε όλα από το Γιάννο Κοντόπουλο, το νέο  Διευθύνων Σύμβουλο του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Ο Γιάννος  λοιπόν θα βάλει νέες μεγάλες εταιρείες στο ΧΑΑ.

Ο Γιάννος θα το αναβαθμίσει, θα φέρει νέους επενδυτές, θα αυξήσει το τζίρο, θα κόψει το Γόρδιο Δεσμό του φαύλου κύκλου, θα δημιουργήσει  ρευστότητα στο σύστημα θα προκαλέσει  θεσμική σταθερότητα.

Ο Γιάννος θα κάνει το ΧΑΑ ανταγωνιστικό επιφέροντας τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και σύγχρονα εργαλεία διαπραγμάτευσης.

Ο Γιάννος θα το κάνει  καινοτόμο, εξωστρεφές, και ομότιμο εταίρο στη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Ο Γιάννος θα πατήσει το “restart” και ας κινδυνεύει με ηλεκτροπληξία.

Το μόνο που δε ζητάμε από το Γιάννο είναι να μας διδάξει από την αρχή τη σωστή επενδυτική κουλτούρα και παιδεία.

Γιάννος Κοντόπουλος,  Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών

Εκεί, ανοίγοντας μια παρένθεση θα αναφέρω τη πολύ καλή δουλειά που κάνει ο Σύνδεσμος Επενδυτών και Διαδικτύου (ΣΕΔ), όπου ο πρόεδρος Μπάμπης Εγγλέζος και το διοικητικό συμβούλιο έχουν στη κυριολεξία ξεχυθεί μην αφήνοντας  Πανεπιστήμιο για Πανεπιστήμιο που να μην έχουν πάει για να μιλήσουν με τη νέα γενιά για το χρηματιστήριο και τις επενδύσεις. Πάλι καλά γιατί κάποιοι έχουν κολλήσει στο 1999  παρόλο που βρισκόμαστε στο 2023. Ακόμα δηλαδή αγωνιούμε για τις βολές  του Αργύρη Καμπούρη στον τελικό του Ευρωμπάσκετ 1987.

Η αλήθεια όμως είναι ότι για πρώτη φορά  το χρηματιστήριο έχει κάποιον ο οποίος έχει όραμα, έχει σχέδια, έχει στρατηγική και στόχους. Οι άλλοι όμως  θα τον αφήσουν να τους “ξεβολέψει”;

Αυτό όμως που δε ξέρουν είναι ότι ο Γιάννος σε σχέση με τους προκατόχους του  θα έχει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα  δύο  μεγάλες  ευκαιρίες να βάλει “φωτιά” στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Πρώτον, η ελληνική οικονομία θα αρπάξει την επενδυτική βαθμίδα και δεύτερον μετά από πολλά – πολλά χρόνια το χρηματιστήριο θα μπει επάξια και πάλι  στο «κλαμπ» των αναπτυγμένων αγορών. Τι σημαίνει αυτό; Ότι πλέον στην αγορά θα μπορούν να επενδύσουν κολοσσιαίοι μακροπρόθεσμοι θεσμικοί επενδυτές που διαχειρίζονται πάνω από μισό τρισεκατομμύριο δολάρια.

Όσο για τις νέες εταιρείες μην αγχώνεστε γιατί  αναμένονται οι εισαγωγές  του  Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» με αξία που προσδιορίζεται στα επίπεδα των 4 δισ.ευρώ, της Noval Property, θυγατρική του ομίλου Viohalco, της Trade Estates του ομίλου Fourlis,  των Lamda Malls της Lamda Development, της Orilina Properties, και της  R Energy 1 του Γιώργου Ρόκα  στην Εναλλακτική Αγορά Plus. Επίσης αναμένουμε μετά από πολλά χρόνια την είσοδο μιας νέας τραπεζικής μετοχής, της Optima Bank όπου για την οικονομική χρήση του 2022 θα ανακοινώσει κέρδη τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ.

Με λίγο “σπρώξιμο”  θα έρθουν και άλλες όπως το χαρτοφυλακίου ακινήτων της ΟΤΕ Estate αξίας στο τέλος του 2021 στα 920 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχει πιθανότητα να δούμε και εισαγωγές θυγατρικών όπως το κατασκευαστικό κομμάτι του ομίλου Mytilineos ή ακόμα και την επανεισαγωγή του… Αλουμίνιον της Ελλάδος. Γιατί όχι;

Εκεί όμως που θα γραφτεί το όνομα του Γιάννου με χρυσά γράμματα στην είσοδο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου είναι να καταφέρει αυτό που δεν μπόρεσε να καταφέρει ο  αείμνηστος Θεόδωρος Καρατζάς το 1998. Την είσοδο της ποντοπόρου ναυτιλίας στο ελληνικό χρηματιστήριο έστω και με  dual listing (παράλληλη διαπραγμάτευση).

Μιλάμε για την Νο1  ναυτική δύναμη στην υφήλιο όπου αυτή τη στιγμή έχει εισηγμένο στη Wall Street έναν γιγάντιο στόλο  24 ελληνόκτητων  εταιρειών που αποτελείτο από 819 πλοία. Έστω και ένα μικρό μέρος να καταπλεύσει προς το Χρηματιστήριο Αθηνών βλέπω τη διοίκηση να αποφασίζει αλλαγή έδρας από τη Λεωφόρο Αθηνών στον Πειραιά.  Το πρώτο μικρό βήμα πάντως έχει γίνει ήδη μέσω των ομολόγων. Άντε και στο μεγάλο που θα προκαλέσει ισχυρό χρηματιστηριακό σεισμό σε παγκόσμιο επίπεδο.

“Ποντάροντας” στο Γιάννο η μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων (ΕΧΑΕ) έχει ένα συντριπτικό πλεονέκτημα καθώς  βρίσκεται ακόμα σε επίπεδα που είχε δει στο ιστορικό εκείνο 2012 πράγμα που σημαίνει ότι βρίσκεται ακόμα με Γενικό Δείκτη στις 600 μονάδες ενώ στην πραγματικότητα ακουμπάει τις 1000 μονάδες.  Αφήνω εκτός το 2020. Η άνοδος, που μπορεί να πετύχει η μετοχή της ΕΧΑΕ αν όντως πετύχει το όραμα του Γιάννου θα είναι συντριπτική. Τα 4,09 ευρώ, όπου και σημειώθηκαν τα υψηλά του 2022 ίσως να είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που θα ακολουθήσει. Διαγραμματικά η μετοχή δείχνει μετά από πολύ καιρό να παίρνει αγοραστικό σήμα από τον Volume Weighted Moving Average (VWMA) δίνοντας ως αρχικό στόχο τα 3,45 ευρώ. Πάνω από εκεί ανοίγει για τα 3,75 ευρώ.

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.

January 13, 2023

Σχετικα αρθρα

Profile: Διόγκωσε περαιτέρω το ανεκτέλεστο έργων και τη κερδοφορία της

admin

Performance Technologies: Έντονη ανάπτυξη σε έσοδα και κερδοφορία

admin

Εκωφαντικό deal ύψους 2 δισ. ευρώ ανάμεσα στη ΔΕΗ και τη MYTILINEOS Energy & Metals

admin

Γενικός Δείκτης: Το κβαντικό μηχάνημα και ο εντυπωσιακός σχηματισμός

admin

Η μετοχή που δεν κάνει το χατίρι στους υποτιμητές

admin

Σε περιπέτειες το Ελληνικό Χρηματιστήριο λόγω Μέσης Ανατολής

admin

Ευρωσύμβουλοι: Ο τεχνολογικός όμιλος που ετοιμάζει ισχυρό deal

admin

Fourlis Group: Έτοιμος να υλοποιήσει στο μέγιστο το αναπτυξιακό του πλάνο

admin

Η ΔΕΗ μετατρέπεται σε ηγετικό παίκτη καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

admin

“Φθηνότερη” τράπεζα στην Ευρώπη η Alpha Bank

admin

Όταν οι ΑΕΕΑΠ πωλούνται σε τιμή ευκαιρίας

admin

Πιθανό καμπανάκι το έντονο κατέβασμα της Wall Street

admin