Image default
Ευρώπη

H ΕΕ θα εκδώσει οδηγία για τα «πράσινα κτίρια» σε 6 μήνες

Από το 2030 και μετά, τα νέα ιδιωτικά κτίρια πρέπει να αρχίσουν να «συμμορφώνονται» με τους περιβαλλοντικούς στόχους στο πλαίσιο της Νέας Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ: Στην  πράξη αυτό σημαίνει ότι σε επτά χρόνια τα νέα σπίτια πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων κατά 40%.

Τη σχετική «οδηγία για πιο ενεργειακά αποδοτικά, πράσινα σπίτια» αναλαμβάνει να εγκρίνει η σουηδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Προτεραιότητά μας είναι να κάνουμε την Ευρώπη πιο πράσινη. Υπάρχουν αρκετοί νομοθετικοί φάκελοι που βρίσκονται τώρα υπό διαπραγμάτευση και στόχος μας είναι να καταλήξουμε σε συμφωνία κατά τη διάρκεια της σουηδικής  Προεδρίας», δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός Ούλφ Κρίστερσον κατά τη συνέντευξη Τύπου με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Μεταξύ αυτών των πρωτοβουλιών είναι η οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση», τόνισε.

Η ψηφοφορία στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (Itre) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη νέα οδηγία της ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων αναβλήθηκε  πάντως για τις 9 Φεβρουαρίου. Οι ευρωβουλευτές έπρεπε να εκφράσουν τις θέσεις τους στις 24 Ιανουαρίου, αλλά η συζήτηση αναβλήθηκε για να καταστεί δυνατή η εξέταση των περισσότερων από 1.500 τροπολογιών που υποβλήθηκαν στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στόχος είναι η τελική ψηφοφορία να γίνει τον Μάρτιο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το κείμενο που παρουσίασε ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ιρλανδός Πράσινος ευρωβουλευτής Κιάραν Καφ, εισάγει επίσης μεγαλύτερη κοινωνική προστασία για τους ιδιοκτήτες, με τη χρήση του Κοινωνικού Ταμείου για τη χρηματοδότηση του κλίματος και της ανάκαμψης.

Ο Ιρλανδός ευρωβουλευτής θέλει, επίσης, να συμπεριλάβει φιλόδοξους στόχους για τις αντλίες θερμότητας στην οδηγία και να ενθαρρύνει τις χώρες της ΕΕ να προωθήσουν την «ανακαίνιση της κοινότητας», σε επίπεδο γειτονιάς.

Το πακέτο εντάσσεται στην περιβαλλοντική πολιτική “Fit for 55” της ΕΕ, που στοχεύει στη μείωση του CO2 κατά 55% έως το 2030, σε σύγκριση με τα δεδομένα του 1990. Από το 2030 και μετά, τα νέα ιδιωτικά κτίρια πρέπει να αρχίσουν να «συμμορφώνονται» με τους στόχους της Νέας Πράσινης Συμφωνίας που προβλέπει ότι «τα κτίρια πρέπει να καταναλώνουν λίγη ενέργεια, να τροφοδοτούνται όσο το δυνατόν περισσότερο από ανανεώσιμες πηγές και δεν πρέπει να εκπέμπουν εκπομπές άνθρακα από ορυκτά καύσιμα», εξήγησαν οι Βρυξέλλες.

Σχετικα αρθρα

Bitcoin Halving: «Πέτα… τα μισά απ’το τρένο» – Τι είναι και πώς θα επηρρεάσει την τιμή του

admin

Σύνοδος Κορυφής: Η έκθεση Λέττα για να μην χάσει η ΕΕ το τρένο της ανταγωνιστικότητας

admin

Συγκέντρωση αναπτυξιακών δυνάμεων στην «οικονομία χαμηλού υψομέτρου» της Κίνας

admin

Κίνα: Η εποχή του 5.5G έφτασε – Είστε έτοιμοι;

admin

Η ακροδεξιά παλεύει να παραμείνει επίκαιρη ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Η ψυχική υγεία στην εργασία εντάσσεται στους επιδημιολογικούς δείκτες της Ισπανίας

admin

Δύο Ρώσοι ύποπτοι για κατασκοπεία συνελήφθησαν στη Γερμανία

admin

Γαλλία: 55 τοποθεσίες για να υποδεχτούν την καθαρή βιομηχανία

admin

Ευκάλυπτος: Το οικολογικό δίλημμα της Πορτογαλίας

admin

Νέα ζώνη χωρίς βενζίνη και ντίζελ εντός της Στοκχόλμης

admin

Απίθανη η ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωζώνη εντός 2025

admin

Μια «δύσκολη» Σύνοδος Κορυφής: Εκτός συμπερασμάτων εταιρικός φόρος, ενιαία εποπτεία

admin