Image default
Πολιτική

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις στην Ουάσινγκτον για την Τουρκία – Γιατί ο Μπάιντεν θέλει να δώσει τα F-16

Τζο Μπάιντεν

Καθοριστικής σημασίας για τις εξελίξεις η συνάντηση του Μπλίνκεν με τον Τσαβούσογλου την Τετάρτη – Δεν υπαναχωρεί ο Μενέντεζ – Επιμένει στο βέτο για τη Σουηδία η Άγκυρα

Μεγάλες αντιδράσεις στην Ουάσινγκτον προκάλεσε το χθεσινό δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν είναι αποφασισμένη να φέρει προς έγκριση στο Κογκρέσο την πώληση εξελιγμένων F-16 στην Τουρκία. Ο πρώτος που αντέδρασε ήταν ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής του Κογκρέσου, ο οποίος δήλωσε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την πώληση των εξελιγμένων αμερικανικών οπλικών συστημάτων στην Άγκυρα.

Αντίθετος στην πώληση νέων F-16 στην Τουρκία είναι και ο δημοκρατικός βουλευτής Κρις Πάππας, – νέος συμπρόεδρος της ομάδας στο Κογκρέσο για τα ελληνικά θέματα – λέγοντας ότι η Τουρκία θα μπορούσε ενδεχομένως να λάβει αμερικανικά όπλα, για να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ. Αντιδράσεις υπήρξαν και από τους Γκας Μπιλιράκη και Νικόλ Μαλλιωτάκη.

Στο ίδιο μήκος κύματος και άλλοι Αμερικανοί γερουσιαστές, οι οποίοι ενημερώνονται καθημερινά για τις προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των υπουργών του, όπως και για τις απειλές εναντίον της Ελλάδας, για εισβολή στα νησιά και πυραυλικά χτυπήματα στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές.

Σύμφωνα, ωστόσο, με εκτιμήσεις, ο Τζο Μπάιντεν θέλει να χρησιμοποιήσει τα F-16 ως «Δούρειο Ίππο», προκειμένου να κάμψει τις αντιστάσεις της Τουρκίας και να αρθεί το βέτο της Άγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να επικαλεστεί «ζήτημα εθνικής ασφάλειας» για την πώληση των F-16 στην Τουρκία, αν τελικά επιλέξει να το συνδέσει άμεσα με το θέμα της ένταξης στη Βορειοατλαντική Συμμαχία των δύο σκανδιναβικών χωρών. Το ΝΑΤΟ και η Ουάσινγκτον θεωρούν στρατηγικής σημασίας την ενσωμάτωση της Σουηδίας και της Φινλανδία στη δύναμη του ΝΑΤΟ, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και η απειλή της Ρωσίας ολοένα και επεκτείνεται.

Τα θέματα του τουρκικού βέτο και η πώληση των F-16 αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στη συνάντηση που θα έχει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την ερχόμενη Τετάρτη.

Η Άγκυρα πάντως επιμένει στην πολιτική του παζαριού, εμμένοντας στο βέτο της κατά της Σουηδίας. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος τόνισε ότι «δεν είμαστε σε θέση να στείλουμε τον νόμο προς επικύρωση στη Βουλή, έχουμε πραγματικό πρόβλημα σε αυτό το θέμα», λέγοντας ότι «υπάρχει κίνδυνος οι βουλευτές να απορρίψουν τον νόμο».

Πού βρίσκεται η υπόθεση των «τουρκικών» F-16

Στην παρούσα φάση δικαίωμα βέτο διατηρεί και ο επικεφαλής της μειοψηφίας στην επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, Τζιμ Ρις, αλλά και ο νέος πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Μάικ Μακόλ.

Οι τεχνικές συνομιλίες μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας έχουν ολοκληρωθεί και πλέον εκτιμάται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν θα καθυστερήσει να στείλει επίσημα το αίτημα στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου, ζητώντας τους να εγκρίνουν την αμυντική σύμβαση. Στην παρούσα φάση το εν λόγω αίτημα πρέπει να εγκριθεί από την επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας. Εάν τελικά η αμυντική σύμβαση για τα F-16 δεν περάσει τον σκόπελο του Κογκρέσου, αυτό πρακτικά θα σημαίνει ότι η υπόθεση δεν θα προχωρήσει καθόλου για έναν ολόκληρο μήνα, καθώς η διαδικασία προβλέπει ότι σε αυτό το διάστημα θα γίνονται διαβουλεύσεις προκειμένου να αποφασιστούν οι διορθωτικές κινήσεις που θα ήθελε να δει το Κογκρέσο να γίνονται.

Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση Μπάιντεν θα παραλάβει τις συστάσεις και τις υποδείξεις του Κογκρέσου, το οποίο είναι σε θέση να βάλει τις προϋποθέσεις που κατά τη δική του κρίση θα βελτιώσουν την αμυντική σύμβαση. Στη συνέχεια, ο Λευκός Οίκος θα πρέπει να παρουσιάσει αυτές τις αλλαγές στην Τουρκία προκειμένου να εξετάσει το κατά πόσο είναι εφικτό να ενσωματωθούν στη σύμβαση. Στην περίπτωση που η Τουρκία τηρήσει τελείως αρνητική στάση, ο πρόεδρος θα έχει τη δυνατότητα εάν το επιθυμεί να επανέλθει στο Κογκρέσο, ζητώντας αυτή τη φορά την έγκριση μιας τελικής συμφωνίας.

Σημειώνεται ότι στο πρόσφατο παρελθόν ο Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε σε αυτή τη κίνηση, καθώς παράκαμψε την άρνηση του Κογκρέσου για την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία. Εάν τελικά ο πρόεδρος Μπάιντεν πράξει κάτι ανάλογο, θα είναι σίγουρα πιο δύσκολο για το Κογκρέσο να παρακάμψει σε αυτό τον δεύτερο γύρο την πρόθεση του Λευκού Οίκου, καθώς θα απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων τόσο στη Βουλή όσο και στην Γερουσία.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, πολιτικοί αναλυτές στην Ουάσιγκτον επισημαίνουν ότι για τον πρόεδρο Μπάιντεν δεν θα είναι πολιτικά μια εύκολη υπόθεση να αψηφήσει τελείως το βέτο ενός προέδρου της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων που προέρχεται από το δικό του κόμμα.

- sofokleous10.gr

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.

Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Σχετικα αρθρα

Μαξίμου: Αναζητείται ο αντικαταστάτης του Μπρατάκου – «Μοιράζονται» οι αρμοδιότητες του Παπασταύρου

admin

Με εσωτερική αναδιάταξη η αντικατάσταση Παπασταύρου και Μπρατάκου

admin

Το Σαββατοκύριακο η πρώτη συνεδρίαση του Μεταβατικού Πανελλαδικού Συντονιστικού της Νέας Αριστεράς

admin

Μητσοτάκης στο υπουργικό: Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου – Στις ευρωεκλογές θα ζυγιστεί και η πολιτική σταθερότητα στη χώρα

admin

Μαρινάκης: Δεν έχω ξαναδεί τέτοια επιχείρηση εργαλειοποίησης πονεμένων ανθρώπων από αντιπολίτευση

admin

Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, το Κυπριακό

admin

Αυγέρη στον ΣΚΑΪ: Εγκαλώ τον κ. Καραμανλή για τα ψέματά του

admin

Καραμανλής στον ΣΚΑΪ: Είμαι στη διάθεση των αρχών για εξηγήσεις – Με κατηγορούν χωρίς να υπάρχουν κατηγορίες

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Οι πρώτοι υποψήφιοι για τις προκριματικές του ευρωψηφοδελτίου

admin

Εκρέμ Ιμάμογλου: Στην πρώτη μας συνάντηση ο Ερντογάν με έβαλε να κάτσω σε σπασμένη καρέκλα

admin

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δείτε live την ανακοίνωσή του για την αύξηση του κατώτατου μισθού

admin

Στέφανος Κασσελάκης: Ορκίστηκε στη Θήβα, παίρνει άδεια και θα γιορτάσει τα γενέθλιά του στου Ψυρρή

admin