Image default
Ευρώπη

Άρση αυστριακού βέτο για ένταξη Βουλγαρίας-Ρουμανίας στη Σένγκεν βλέπει ο Χαν

Ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν αναμένει ότι η Βιέννη θα άρει το βέτο της κατά της ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη Σένγκεν εν ευθέτω χρόνω, ανοίγοντας το δρόμο για την αποκατάσταση της εικόνας της χώρας.

Τον Δεκέμβριο του 2022, η Αυστρία, με έντονη εστίαση στα μεταναστευτικά ζητήματα, εμπόδισε τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία να ενταχθούν στη Σένγκεν, την ειδική ζώνη της ΕΕ που στερείται συνοριακών ελέγχων. Ενώ επετράπη η είσοδος στην Κροατία, με τη Σόφια και το Βουκουρέστι να εξοργίζονται.

«Στο σχετικά ορατό μέλλον και οι δύο χώρες μπορούν να γίνουν μέλη της Σένγκεν», δήλωσε ο Χαν στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα ORF την Κυριακή. Ένα πρώτο βήμα θα μπορούσε να γίνει για τις πτήσεις, πρόσθεσε.

Τότε, αυστριακοί παρατηρητές απέδωσαν το βέτο της Βιέννης στις επικείμενες περιφερειακές εκλογές στην Κάτω Αυστρία στις 29 Ιανουαρίου, την καρδιά του συντηρητικού ÖVP. Ο ίδιος ο Χαν προέρχεται από το συντηρητικό κόμμα, αλλά έχει απομακρυνθεί σε μεγάλο βαθμό από την εσωτερική πολιτική λόγω των δύο διαδοχικών θητειών του ως Επίτροπος στις Βρυξέλλες.

Ο Χαν παραδέχθηκε ότι η εικόνα της Αυστρίας είχε «σίγουρα» υποστεί ζημιά στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία ως αποτέλεσμα του βέτο, «αλλά αυτό μπορεί να διορθωθεί», επέμεινε.

Ενώ δεν ήταν «ευχαριστημένος» με το βέτο, ο Χαν σημείωσε ότι η εισροή αιτούντων άσυλο που βίωσε η Αυστρία, περίπου 80.000 μη καταγεγραμμένοι, ήταν ένα ζήτημα που αναγνώρισε.

Στο μέλλον, η ΕΕ θα πρέπει να διασφαλίσει ότι η πολιτική θεωρήσεων των υποψήφιων προς ένταξη χωρών ευθυγραμμίζεται 100% με την Ένωση, τόνισε ο Αυστριακός Επίτροπος.

Το 2022, η απόφαση της Σερβίας να επιτρέψει το ταξίδι χωρίς βίζα για τους Ινδούς και τους Τυνήσιους είδε μια σοβαρή αύξηση των αιτήσεων ασύλου από πολίτες αυτών των χωρών.

Σχετικα αρθρα

Γερμανία: Αναθεώρησε την εκτίμηση ανάπτυξης από το 0,2% στο 0,3%

admin

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για καθυστερήσεις πληρωμών

admin

Η αναγκαιότητα της Ταϊβάν στην προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες

admin

Πώς η Bolt σκανδαλωδώς προσπάθησε να μπλοκάρει τους κανόνες για την εργασία σε πλατφόρμες

admin

Επιστημονική δυσπιστία απέναντι στον στόχο του Μακρόν για ένα δισ. νέα δέντρα

admin

Κέλεχερ (UBS): Δεν ισχύει ότι η τράπεζα είναι «πολύ μεγάλη για να πτωχεύσει»

admin

Η Tesla υπόσχεται «πιο προσιτά» αυτοκίνητα μετά την πρώτη πτώση εσόδων από το 2020

admin

Μήπως είστε ALICE; Η ανησυχητική αύξησή τους

admin

ΕΕ: Απαγόρευση διάθεσης προϊόντων καταναγκαστικής εργασίας

admin

Γερμανία: Δεν είναι όλα ρόδινα για τους γιατρούς που μεταναστεύουν στην χώρα

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε ο σχεδιασμός για τη βιωσιμότητα

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Εγκρίθηκαν νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ

admin