Image default
Ευρώπη

Κομισιόν: Πριν το καλοκαίρι οι κοινές αγορές φυσικού αερίου στην ΕΕ

Αρκετά πριν το καλοκαίρι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ξεκινήσει τη λειτουργία του μηχανισμού για κοινές αγορές φυσικού αερίου, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν , Μάρος Σέφκοβιτς, σε συνάντηση με τους εκπροσώπους των 27 κρατών μελών.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν προέτρεψε τα κράτη-μέλη να προχωρήσουν σε συνεργασία με βασικούς παράγοντες της αγοράς φυσικού αερίου σε κάθε χώρα, ώστε να υπολογιστεί η ποσότητα του  φυσικού αερίου που θα χρειαστεί για να γεμίσουν οι αποθηκευτικοί χώροι της ΕΕ, πριν τον επόμενο χειμώνα. «Εργαζόμαστε σε ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα για να προετοιμαστούμε έγκαιρα για τον επερχόμενο χειμώνα και τη σεζόν πλήρωσης των αποθεμάτων», τόνισε ο Σέφκοβιτς.

Στη συνεδρίαση, οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των εθνικών κυβερνήσεων συζήτησαν τη  διαδικασία δημιουργίας κοινοπραξιών ανοικτών σε εταιρείες φυσικού αερίου και ευρωπαίους καταναλωτές για να διαπραγματευτούν από κοινού με διεθνείς προμηθευτές και να εξασφαλίσουν καλύτερες τιμές για την ηπειρωτική αγορά.

«Έχω ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να συνεργαστούν γρήγορα με βασικούς παράγοντες της αγοράς σε εθνικό επίπεδο, πρώτον για να εντοπίσουν αυτούς που θα συμμετάσχουν στην πλατφόρμα και, δεύτερον, να εκτιμήσουν τους όγκους και τον προέλευση του φυσικού αερίου που θα αγοραστεί μέσω της πλατφόρμας», τόνισε ο Μάρος Σέφκοβιτς, καλώντας για άλλη μια φορά τον κλάδο «να εκφράσει το ενδιαφέρον του για ένταξη σε μια ευρωπαϊκή κοινοπραξία». Η σημερινή  συνεδρίαση ακολούθησε τη συνάντηση υψηλού επιπέδου τον περασμένο Δεκέμβριο ,υπό την προεδρία του ίδιου του Σέφκοβιτς, με τη συμμετοχή 32 εταιρειών, όπου συζητήθηκε η συμμετοχή τους στην ενεργειακή πλατφόρμα της ΕΕ.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν έχει προσκαλέσει  για τις 25 Ιανουαρίου,  τους εκπροσώπους των κύριων καταναλωτών φυσικού αερίου – όπως οι βιομηχανίες κεραμικών, χημικών και λιπασμάτων – για να συζητήσουν τη πιθανή συμμετοχή τους στην πλατφόρμα. Η συντονιστική επιτροπή της πλατφόρμας θα συνεδριάσει ξανά τον Φεβρουάριο.

Σε ελεύθερη πτώση η τιμή του αερίου

Την ίδια ώρα, η τιμή του φυσικού αερίου βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, καθώς οι θερμοκρασίες είναι πάνω από τον εποχιακό μέσο όρο, ενώ έχουν αυξηθεί και οι ροές LNG που φθάνουν στην Ευρώπη.

Οι τιμές στην αγορά του Αμστερνταμ υποχώρησαν κατά 11% στα 57,6 ευρώ ανά μεγαβατώρα, φθάνοντας στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου 2021 και καταγράφοντας μείωση 24% από την αρχή του έτους. Όπως αναφέρει το -, στην υποχώρηση των τιμών συνέβαλε και το γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου στην Κίνα είναι καλά εφοδιασμένες, αναγκάζοντας τους προμηθευτές να στέλνουν περισσότερα φορτία LNG στην Ευρώπη. Αυτό έχει καθησυχάσει τους φόβους πολλών επενδυτών ότι η αναθέρμανση της κινεζικής οικονομίας θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση και να αφαιρέσει φορτία LNG από τη Δύση.

Το φυσικό αέριο επιστρέφει σε τιμές πολύ χαμηλότερες σε σχέση με την περίοδο πριν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που ανέρχονταν σε 79 ευρώ την μεγαβατώρα. Αναμφίβολα, η τιμή εξακολουθεί να βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, αλλά καμία σχέση με τα ρεκόρ που σημειώθηκαν στα τέλη του περασμένου καλοκαιριού, όταν οι τιμές είχαν εκτοξευτεί στα 340 ευρώ.

«Η κατάσταση πανικού του περασμένου έτους αντικαταστάθηκε από τη σιγουριά ότι η Ευρώπη θα ξεπεράσει αυτόν τον χειμώνα χωρίς προβλήματα εφοδιασμού», ανέφερε η Energi Danmark σε ανακοίνωσή της.

Δεν τελείωσε η κρίση

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι η κρίση που πυροδότησαν οι μεγάλες περικοπές στο ρωσικό φυσικό αέριο μετά την εισβολή στην Ουκρανία ,απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει. «Η Ευρώπη ήταν «τυχερή» με τον καιρό , αλλά οι προμήθειες παραμένουν εξαρτημένες από γεωπολιτικά γεγονότα», λέει ο Ιγνάθιο Σάντσεθ Γάλαν ,Διευθύνων Σύμβουλος της ισπανικής εταιρείας Iberdrola SA.

Οι τιμές του φυσικού αερίου, αν και είναι μειωμένες, εξακολουθούν να είναι σχεδόν διπλάσιες από τον μέσο όρο της πενταετίας για αυτήν την εποχή.Η αγορά φυσικού αερίου υποστηρίζεται επίσης σήμερα και από άλλους τομείς: Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας συμβάλλουν στη μείωση της χρήσης φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Μεγάλες ποσότητες αιολικής ενέργειας παράγονται ήδη στη Γερμανία, ενώ ρεκόρ σημειώθηκε επίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο την περασμένη εβδομάδα. «Το τέλος της ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης δεν έχει φτάσει ακόμη», είναι η  εκτίμηση  της ισπανικής εταιρείας κοινής ωφέλειας Iberdrola.

Σχετικα αρθρα

Σοκολάτα από παιδιά-σκλάβους

admin

Κίνα: Απαλλαγή θεωρήσεων για τον διευρυμένο «κύκλο φίλων»

admin

Σιτηρά: «Ευνοημένος» σιτοβολώνας η Ουκρανία, κρατάει ψηλά τις εξαγωγές της, αλλά εξοργίζει

admin

Το Euribor αυξήθηκε ξανά τον Μάρτιο

admin

Στρατηγική σχέση μεταξύ ΕΕ και Αυστραλίας για τις κρίσιμες πρώτες ύλες

admin

Διασφαλίσεις έναντι των ουκρανικών εισαγωγών ζητούν τα κράτη-μέλη

admin

Η Ρωσία δε θα επιτεθεί στο ΝΑΤΟ αλλά τα F-16 θα καταρριφθούν τονίζει ο Πούτιν

admin

Bruegel: Η ΕΚΤ μπορεί να πυροδοτήσει στασιμότητα για όλη την Ευρωζώνη

admin

Και η Γαλλία εξοπλίζεται με νόμο για την αντιμετώπιση της ανάμειξης ξένων κρατών στο εσωτερικό της

admin

Ευρωεκλογές: Η ιταλική κεντροαριστερά συσπειρώνεται πίσω από τις «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης»

admin

Βρετανία: Μακρινός στόχος η μείωση των επιτοκίων της BoE

admin

Ευρωζώνη: Στάσιμα τα τραπεζικά δάνεια τον Φεβρουάριο

admin