Image default
Ευρώπη

Les Échos για LNG: «Η Αθήνα εκδικείται το Βερολίνο»

«Με το LNG, γινόμαστε μάρτυρες διαφοροποίησης και παγκοσμιοποίησης των προμηθειών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο. Το τοπίο επανασχεδιάζεται πλήρως», τονίζει ο αναλυτής Βιγκνουγέν του Ινστιτούτου Ντελόρ στο Παρίσι, όπως οποίος αναφέρεται σε έρευνα της γαλλικής οικονομικής εφημερίδας Les Échos.

Σημειώνοντας ότι ο υπουργός Οικονομικών της Κροατίας Μάρκο Πρίμορατς δήλωσε πως η χώρα του επιθυμεί να καταστεί «περιφερειακός ενεργειακός κόμβος», η εφημερίδα επισημαίνει ότι η Κροατία δεν είναι η μόνη χώρα που βλέπει τον ρόλο της να μεταβάλλεται από την ενεργειακή κρίση που συγκλονίζει την Ευρώπη, καθώς σχεδόν όλες οι χώρες με ακτογραμμή έχουν εισέλθει στον αγώνα για το LNG.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του Ενεργειακού Κέντρου του Γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (Ifri) Μαρκ Αντουάν Είλ Ματζεγκά επισημαίνει ότι η ακτή της βορειοδυτικής Ευρώπης καθίσταται πλέον το κύριο σημείο εισόδου για φυσικό αέριο.

Στο δημσίευμα επισημαίνεται  επίσης ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να εγκαταστήσει δύο νέους τερματικούς σταθμούς εισαγωγής, με τον Γάλλο καθηγητή πολιτικών επιστημών Τιερί Μπρος να αναφέρει ότι «η Αθήνα εκδικείται το Βερολίνο. Η Γερμανία ονειρευόταν να γίνει ευρωπαϊκός κόμβος φυσικού αερίου, χάρη στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 που τη συνδέουν απευθείας με τη Ρωσία περνώντας κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα. Τελικά, η Ελλάδα είναι αυτή που θα παίξει αυτόν τον ρόλο, σε μικρότερη κλίμακα, ομολογουμένως, προμηθεύοντας φυσικό αέριο στη Βουλγαρία, η οποία στερείται ρωσικού αερίου.»

Σχετικα αρθρα

ΕΕ: Συμβιβαστική συμφωνία των πρέσβεων της ΕΕ για τις εισαγωγές των ουκρανικών προϊόντων

admin

Περισσότερη ανακύκλωση, λιγότερες εξαγωγές αποβλήτων για την ΕΕ

admin

Γαλλία: Δεν αποκλείονται οι επιτάξεις για την επιτάχυνση της παραγωγής όπλων

admin

Το Συμβούλιο της ΕΕ υποστηρίζει τη χαλάρωση των πράσινων κανόνων της ΚΑΠ

admin

Κατώτατος μισθός άνω των 2.000 ευρώ στο Βέλγιο από την Κυριακή

admin

Γερμανία: Τα Ινστιτούτα βλέπουν ανάπτυξη μόνο 0,1% το 2024

admin

Renault: Πουλά στη Nissan μερίδιο 2,5%

admin

Γιατί οι ΗΠΑ απειλούνται με «πτώση» από το βουνό του χρέους

admin

Κομισιόν: Οδηγίες ασφαλείας ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Κοινή Αγροτική Πολιτική: Συγκρατημένα αισιόδοξη η ελληνική κυβέρνηση για τις αλλαγές

admin

H&M: Πάνω από το αναμενόμενο τα κέρδη α’ τριμήνου

admin

Βαλτιμόρη: Ανησυχία για μέρες…covid στην εφοδιαστική αλυσίδα

admin