Image default
Οικονομία

Wall Street – Τι έδειξαν τα αποτελέσματα των αμερικανικών τραπεζών

Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Wall Street πήραν υψηλές προβλέψεις για το ενδεχόμενο ύφεσης και στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων τέταρτου τριμήνου επικοινώνησαν επιφυλακτικότητα για την πορεία των εσόδων από τόκους καθώς αυξάνεται ο ανταγωνισμός για καταθέσεις και συνεχίζεται η αβεβαιότητα για την οικονομία.

To guidance από τις τράπεζες JP Morgan, Bank of America και Wells Fargo για τις προοπτικές των καθαρών εσόδων από τόκους που επηρεάζεται από το κόστος προσέλκυσης καταθέσεων ήταν αβέβαιο έως απογοητευτικό. 

Όπως ανέφερε ο Jamie Dimon, διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, η οικονομία των ΗΠΑ παραμένει δυνατή αλλά η τελική επίδραση των μετωπικών ανέμων που αντιμετωπίζει είναι αβέβαιη και το βασικό σενάριο είναι ότι θα υπάρξει ήπια ύφεση.

Η JP Morgan ανακοίνωσε αύξηση 6% στα κέρδη και ότι θα συνεχίσει τις επαναγορές ιδίων μετοχών. Την άνοδο της κερδοφορίας της ενίσχυσαν τα κέρδη από trading. Στην Bank of America η κερδοφορία αυξήθηκε 2% καθώς η άνοδος των επιτοκίων ενίσχυσε τα έσοδα από τόκους. Όμως τα κέρδη της Citigroup μειώθηκαν 21% καθώς επλήγησαν τα έσοδα από δραστηριότητες επενδυτικής τραπεζικής, ενώ τα κέρδη της Wells Fargo έπεσαν 50%.

Γενικότερα, οι καλές επιδόσεις στο trading αντιστάθμισαν την πτώση των εσόδων στην επενδυτική τραπεζική ενώ τα υψηλότερα επιτόκια μετά τη νομισματική σύσφιξη της Fed ενίσχυσαν τα καθαρά έσοδα από τόκους.

Σύμφωνα με την UBS, το guidance της JP Morgan, της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας, για καθαρά έσοδα από τόκους $74 δισ. το 2023 ήταν χαμηλότερο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών και όπως ανέφερε η τράπεζα σε τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, οι προοπτικές είναι αβέβαιες.

Παρόμοιο ήταν και το μήνυμα της Bank of America που απέφυγε συγκεκριμένη πρόβλεψη για τη φετινή πορεία των καθαρών εσόδων από τόκους λόγω αβεβαιότητας. Η αντίστοιχη εκτίμηση από την Wells Fargo ήταν για αύξηση 10% σε σύγκριση με το 2022, χαμηλότερη όμως από το 16% που ανέμεναν οι αναλυτές. Στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της, η Citigroup προέβλεψε καθαρά έσοδα τόκων γύρω στα $45 δισ. το 2023 από $43,5 δισ. πέρυσι.

Συνολικά οι τέσσερεις τράπεζες πήραν $4 δισ. σε προβλέψεις για πιστωτικές επισφάλειες φέτος. Η Morgan Stanley και η Goldman Sachs θα ανακοινώσουν αποτελέσματα την εβδομάδα που έρχεται.

Η κάμψη στις συγχωνεύσεις, εξαγορές και στις δημόσιες εγγραφές για εισαγωγή στο χρηματιστήριο έπληξαν τα έσοδα των δραστηριοτήτων επενδυτικής τραπεζικής σε όλες τις τράπεζες και οδήγησαν σε απολύσεις προσωπικού, όπως στην Goldman Sachs.

Tα έσοδα επενδυτικής τραπεζικής της JP Morgan μειώθηκαν 57% στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 και της Bank of America πάνω από 50%. Όμως, τα έσοδα από trading ενισχύθηκαν από την αυξημένη μεταβλητότητα στις αγορές και τις προσαρμογές των επενδυτικών χαρτοφυλακίων στο νέο περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων.

Τα έσοδα από τόκους είναι ένας τομέας που θα βρεθεί υπό πίεση φέτος καθώς εντείνεται ο ανταγωνισμός για καταθέσεις και τα υψηλότερα επιτόκια ωθούν τους καταθέτες προς εναλλακτικές τοποθετήσεις ρευστών διαθεσίμων, που σημαίνει οτι οι τράπεζες θα αναγκαστούν να ανεβάσουν τα καταθετικά τους επιτόκια.

Σχετικα αρθρα

Πηγές αγοράς για καύσιμα: Η μικρή πτώση στις τιμές θα είναι πρόσκαιρη

fastpath

Αυτοκινητόδρομος «Ιωάννινα – Κακαβιά»: «Άρωμα» εμπλοκής στον διαγωνισμό των 310 εκατ. ευρώ – Η «κοινοπραξία των μικρών»

admin

Παγκόσμια Τράπεζα: Μια δεκαετία ανάπτυξης κινδυνεύει να χάσει η παγκόσμια οικονομία

fastpath

Γιατί μειώθηκαν καταθέσεις και χορηγήσεις τον Φεβρουάριο

admin

BlackRock: Οι αγορές κάνουν λάθος – Δεν θα μειώσει τα επιτόκια φέτος η Fed

admin

Handelsblatt: Απόβαση του Ιβάν Σαββίδη στα ελληνικά λιμάνια!

admin

Από 60 – 200 ευρώ η επιχορήγηση για τη μετατροπή κτηρίων σε “έξυπνα” (ευρυζωνικές συνδέσεις, “έξυπνοι” μετρητές)

admin

Σύνοδος υπ. Ενέργειας: «Ναι» της Ελλάδας στον νέο «κόφτη» κατανάλωσης αερίου – Υπέρ ριζικών αλλαγών στον ηλεκτρισμό

fastpath

Real Estate: Πόσο νοικιάζονται τα γραφεία – Η «εικόνα» σε βασικούς οδικούς άξονες, οι ταχύτητες και το Airbnb

admin

Η Alpha Bank συμμετείχε στην Παγκόσμια Εβδομάδα Χρήματος

admin

Γιατί οι καταθέτες έχασαν την εμπιστοσύνη τους

admin

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Αναμείνατε στο… ακουστικό σας

admin