Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ τάχθηκε υπέρ της πρότασης της Ουκρανίας για τη σύσταση ειδικού δικαστηρίου που θα πρέπει να διώκει εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τη Ρωσία.
Μιλώντας ενώπιον της Ακαδημίας Διεθνούς Δικαίου της Χάγης τη Δευτέρα, η Μπέρμποκ αναγνώρισε ότι το έργο της παραπομπής της ρωσικής ηγεσίας στη δικαιοσύνη για τον πόλεμο που διεξήγαγε στην Ουκρανία ωθεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) στα όρια των δυνατοτήτων του.
Για να βοηθήσει να γεφυρωθεί αυτό το χάσμα, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός ειδικού δικαστηρίου που θα πρέπει να βρίσκεται εκτός Ουκρανίας αλλά να βασίζει τη δικαιοδοσία του στο ουκρανικό ποινικό δίκαιο.
«Το γεγονός ότι χρειαζόμαστε αυτή την ειδική λύση είναι επειδή υπάρχει αυτό το κενό στο ισχύον διεθνές δίκαιο», τόνισε η υπουργός.
Η ίδρυση ενός νέου δικαστηρίου για την απόδοση ευθυνών στη Ρωσία προτάθηκε για πρώτη φορά από το Κίεβο και η Μπέρμποκ δήλωσε ότι συζήτησε την ιδέα αυτή με τον Ουκρανό ομόλογό της, Ντμίτρο Κουλέμπα, κατά την επίσκεψή της στο Χάρκοβο την περασμένη εβδομάδα.
Αν και η Ουκρανία δεν έχει επικυρώσει το Καταστατικό της Ρώμης που αποτελεί τη νομική βάση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, υπέγραψε το 2014 τη λεγόμενη δήλωση υποβολής, με την οποία εξουσιοδότησε το ΔΠΔ να διερευνήσει εγκλήματα στο έδαφός της. Εν τω μεταξύ, ούτε η Μόσχα έχει επικυρώσει το Καταστατικό, γεγονός που εμποδίζει πλέον το δικαστήριο να θέσει τη ρωσική ηγεσία προ των ευθυνών της.
Ως εκ τούτου, η Μπέρμποκ ζήτησε επίσης να επεκταθεί η δικαιοδοσία του ΔΠΔ στα εγκλήματα επίθεσης. «Αυτό σημαίνει ότι για το έγκλημα της επίθεσης, όπως η γενοκτονία, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τα εγκλήματα πολέμου, θα πρέπει να αρκεί το κράτος-θύμα να είναι συμβαλλόμενο μέρος της συνθήκης», τόνισε.