Image default
Οικονομία

Κίνα: Κατά 3% αναπτύχθηκε η οικονομία το 2022 – Η χειρότερη επίδοση των τελευταίων δεκαετιών

Ρυθμό ανάπτυξης καλύτερο του αναμενόμενου κατέγραψε η Κίνα το 2022, καθώς οι λιανικές πωλήσεις του Δεκεμβρίου συνέτριψαν τις εκτιμήσεις.

Η κινεζική οικονομία είχε μία από τις χειρότερες επιδόσεις των τελευταίων δεκαετιών το 2022 καθώς παρασύρθηκε πτωτικά από τα πολυάριθμα lockdowns για τον κορονοϊό. Ωστόσο, τα στοιχεία για το ΑΕΠ ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters, χάρη στο δ’ τρίμηνο.

Αναλυτικότερα, το κινεζικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3% το 2022, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας. Το μέγεθος ήταν καλύτερο από το 2,8% που είχε προβλεφθεί στην έρευνα του Reuters αλλά πολύ χαμηλότερο σε σύγκριση με τον επίσημο στόχο του περίπου 5,5% που είχε τεθεί τον Μάρτιο. Είναι, μάλιστα, το πιο απογοητευτικό μέγεθος από το 1976, το έτος μετά τον θάνατο του Μάο Τσε Τουνγκ, οπότε η οικονομία είχε συρρικνωθεί 1,6%. Υπενθυμίζεται ότι το 2021, η οικονομία της Κίνας είχε ανακάμψει με ρυθμό 8,4%, από το μόλις 2,2% του 2020.

Το ΑΕΠ του δ’ τριμήνου αυξήθηκε κατά 2,9%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για οικονομική επέκταση 1,8%. Οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν τον Δεκέμβριο κατά 1,8% σε ετήσια βάση, έναντι εκτίμησης για μεγάλη βουτιά της τάξης του 8,6%.

Ο διευθυντής της στατιστικής υπηρεσίας Kang Li χαρακτήρισε την ανάπτυξη του 3% της Κίνας ως «σχετικά γρήγορη» εν μέσω όλων των απρόσμενων εξελίξεων αλλά και σε σύγκριση με αυτή της Γερμανίας, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας. Προειδοποίησε, ωστόσο, πως η κατάσταση στο παγκόσμιο εμπόριο δεν είναι αισιόδοξη και πως η παγκόσμια οικονομία μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με στασιμοπληθωρισμό.

«Οι επιχειρήσεις μπορεί να αντιμετωπίσουν πολλές δυσκολίες στην παραγωγή και τη λειτουργία, η επιστημονική και τεχνολική έρευνα δεν είναι αρκετά ισχυρές και ο κόσμος αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες στην απασχόληση», είπε ο Kang. «Χρειάζεται να κάνουμε εντατική προσπάθεια για να προάγουμε μια συνολική βελτίωση στην οικονομία».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Kang, το real estate δεν θα παρασύρει αρνητικά την ανάπτυξη το 2023, στον βαθμό που το έκανε το 2022. Ο επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας εκτιμά, επίσης, ότι οι τιμές καταναλωτή θα είναι εν γένει σταθερές το 2023, καθώς δεν υπάρχει βάση για μια μεγάλη άνοδο.

Σχετικα αρθρα

Πηγές αγοράς για καύσιμα: Η μικρή πτώση στις τιμές θα είναι πρόσκαιρη

fastpath

Αυτοκινητόδρομος «Ιωάννινα – Κακαβιά»: «Άρωμα» εμπλοκής στον διαγωνισμό των 310 εκατ. ευρώ – Η «κοινοπραξία των μικρών»

admin

Παγκόσμια Τράπεζα: Μια δεκαετία ανάπτυξης κινδυνεύει να χάσει η παγκόσμια οικονομία

fastpath

Γιατί μειώθηκαν καταθέσεις και χορηγήσεις τον Φεβρουάριο

admin

BlackRock: Οι αγορές κάνουν λάθος – Δεν θα μειώσει τα επιτόκια φέτος η Fed

admin

Handelsblatt: Απόβαση του Ιβάν Σαββίδη στα ελληνικά λιμάνια!

admin

Από 60 – 200 ευρώ η επιχορήγηση για τη μετατροπή κτηρίων σε “έξυπνα” (ευρυζωνικές συνδέσεις, “έξυπνοι” μετρητές)

admin

Σύνοδος υπ. Ενέργειας: «Ναι» της Ελλάδας στον νέο «κόφτη» κατανάλωσης αερίου – Υπέρ ριζικών αλλαγών στον ηλεκτρισμό

fastpath

Real Estate: Πόσο νοικιάζονται τα γραφεία – Η «εικόνα» σε βασικούς οδικούς άξονες, οι ταχύτητες και το Airbnb

admin

Η Alpha Bank συμμετείχε στην Παγκόσμια Εβδομάδα Χρήματος

admin

Γιατί οι καταθέτες έχασαν την εμπιστοσύνη τους

admin

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Αναμείνατε στο… ακουστικό σας

admin