Image default
Ευρώπη

Προειδοποίηση Γιούροβα προς Έλον Μασκ για την προστασία δεδομένων

Οι ρυθμιστικές αρχές παρακολουθούν στενά το Twitter και τη συμμόρφωσή του με τους κανόνες προστασίας δεδομένων και ο Μασκ δεν θα πρέπει να υποτιμά τις προσπάθειες της Επιτροπής να καταστήσει τις μεγάλες πλατφόρμες υπεύθυνες, προειδοποίησε η Ευρωπαία Επίτροπος για τη διαφάνεια και τη δημοκρατία Βέρα Γιούροβα.

Η Γιούροβα τόνισε ότι οι ευρωπαϊκοί ψηφιακοί νόμοι πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλους. «Ισχύουν για το Twitter ανεξάρτητα από το ποιος το κατέχει. Ο Μασκ δεν πρέπει να υποτιμά τις προσπάθειές μας να καταστήσουμε τις μεγάλες πλατφόρμες υπεύθυνες», δήλωσε η Επίτροπος.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το Twitter βρίσκεται τώρα υπό ευρωπαϊκό έλεγχο. «Οι ρυθμιστικές αρχές παρακολουθούν ήδη στενά τη συμμόρφωση με τους ισχύοντες κανόνες προστασίας δεδομένων και θα είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε και τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες αργότερα φέτος», εξήγησε η Γιούροβα.

Η εξαγορά του Twitter από τον δισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ και οι αποφάσεις που ακολούθησαν στρέφουν την προσοχή των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Για παράδειγμα, αποφάσισε να απολύσει τους συντονιστές περιεχομένου που παρακολουθούσαν παράνομες αναρτήσεις. Επιπλέον, η πλατφόρμα ανέστειλε τους λογαριασμούς αρκετών διακεκριμένων δημοσιογράφων.

Το Twitter θα μπορούσε να αντιμετωπίσει κυρώσεις ύψους έως και 6% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών, εάν δεν συμμορφωθεί με τους κανόνες της ΕΕ. Ωστόσο, η Γιούροβα θεωρεί τις κυρώσεις ως την έσχατη λύση. «Πρωτίστως, θέλω να σεβαστούν το νόμο και να μειώσουν τους κινδύνους που εγκυμονούν για όλους τους χρήστες τους», δήλωσε στη EURACTIV.cz.

Όπως έμαθε η EURACTIV Τσεχίας, το Κοινοβούλιο ανησυχεί επίσης για την απόφαση του Μασκ, καθώς τον κάλεσε σε συνάντηση τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, δεν δόθηκε καμία απάντηση στην πρόσκληση, όπως επιβεβαίωσε το γραφείο της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

«Περιμένουμε από το Twitter να συμμορφωθεί με το ρυθμιστικό πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί», πρόσθεσε ο Γιούρι Λαάς από το γραφείο της προέδρου.

Ενώ το Twitter προκαλεί ανησυχίες λόγω των πρόσφατων κινήσεών του, η Επίτροπος Γιούροβα θεωρεί την πλατφόρμα σημαντικό εταίρο στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και της παράνομης ρητορικής μίσους. «Αυτό δεν πρέπει να αλλάξει ακόμη και μετά την απόλυση μεγάλου αριθμού υπαλλήλων του Twitter στην Ευρώπη», δήλωσε η Επίτροπος.

Πρόσθεσε ότι το Twitter υπό την ηγεσία του Μασκ επιβεβαίωσε τη βούλησή του να σεβαστεί τον Κώδικα Πρακτικής για την παραπληροφόρηση. «Θα έχουμε την πρώτη αξιολόγηση (της εφαρμογής του Κώδικα) αργότερα τον Ιανουάριο, η οποία θα είναι επίσης ένα τεστ αντοχής», κατέληξε η Επίτροπος.

Σχετικα αρθρα

ΕΕ: Συμφωνία για επέκταση του εθελοντικού στόχου μείωσης της ζήτησης αερίου κατά 15%

admin

FTX: Πάνω από 40 εκατ. δολάρια έδωσε ο Bankman-Fried για να δωροδοκήσει Κινέζο αξιωματούχο

admin

Ταξίδι στην Ταϊβάν για υποστήριξη της δημοκρατίας, ενίσχυση της συνεργασίας: Πρόεδρος της Τσεχικής Βουλής

admin

Ο Μακρόν επιδιώκει την επανασύνδεση με τα συνδικάτα, ενώ επιτίθεται στην Αριστερά

admin

Πώς η Τουρκία ενισχύει την επιρροή της μέσω της αμυντικής της βιομηχανίας

admin

Σε 6 μονάδες «σπάει» η Alibaba

admin

Ζούμε τη «χαμένη δεκαετία» της παγκόσμιας οικονομίας;

admin

Fed: «Χαρακτηριστική περίπτωση κακοδιαχείρισης» η πτώχευση της SVB

admin

Η Κομισιόν αντιμέτωπη με το περίσσευμα εμβολίων κορονοϊού

admin

Ολλανδική βοήθεια 50 εκατ. ευρώ για το νερό σε αναπτυσσόμενες χώρες

admin

Ικανοποίηση στην Τσεχία για τη συμφωνία ΕΕ στα ηλεκτρονικά καύσιμα

admin

BioNTech: Προβλέπει 5 δισ. έσοδα από το εμβόλιο του κορωνοϊού- Από 17 δισ. το 2022

admin