Image default
Ευρώπη

Κόκκινη κάρτα από την ΕΕ στην ουγγρική διαβούλευση για τις κυρώσεις κατά τις Ρωσίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε τη Δευτέρα (16 Ιανουαρίου) τα αποτελέσματα της αμφιλεγόμενης κυβερνητικής διαβούλευσης της Ουγγαρίας σχετικά με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα το Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πολύμηνης διαβούλευσης, περίπου το 97% των ερωτηθέντων απέρριψε πολλές πτυχές της πολιτικής κυρώσεων της ΕΕ, ιδίως τα μέτρα που στοχεύουν στην ενέργεια.

Το 97,5% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είναι κατά των κυρώσεων της ΕΕ κατά του ρωσικού πετρελαίου, ενώ περίπου το 97,6% αντιτίθεται σε μέτρα κατά των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου και άλλων πόρων.

Το ερωτηματολόγιο είχε προηγουμένως χαρακτηριστεί παραπλανητικό από παρατηρητές, λόγω του χαρακτηρισμού των τιμωρητικών μέτρων της Ένωσης ως «κυρώσεις των Βρυξελλών» ή ως μέτρα που επιβλήθηκαν από τους «ηγέτες των Βρυξελλών», ενώ παρέλειπε το γεγονός ότι είχαν εγκριθεί από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωσε, ωστόσο, την «πολύ χαμηλή συμμετοχή των ερωτηθέντων πολιτών», δήλωσε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο, στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Λιγότεροι από 1,4 εκατομμύρια από τα 8,2 εκατομμύρια εγγεγραμμένους ψηφοφόρους της Ουγγαρίας συμμετείχαν στη διαδικασία διαβούλευσης που διήρκεσε από τις 14 Οκτωβρίου έως τις 15 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τους επίσημους αριθμούς.

Ο Μπάλας Όρμπαν, ο επικεφαλής σύμβουλος του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, δήλωσε ωστόσο ότι «τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους».

«Οι Βρυξέλλες πρέπει να επανεξετάσουν την πολιτική κυρώσεων και να βρουν μια νέα στρατηγική. Χρειαζόμαστε ειρήνη και όχι νέες κυρώσεις», πρόσθεσε ο σύμβουλος.

Η Ουγγαρία έπαιξε ήδη τον Δεκέμβριο την επιλογή των ηγετών της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αξιολογήσουν ενδεχομένως τον αντίκτυπο των κυρώσεων του μπλοκ κατά της Ρωσίας σε μεμονωμένα κράτη μέλη, ιδίως στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης.

«Πριν συμφωνήσουμε για το 10ο ή 11ο πακέτο, θα πρέπει να καθίσουμε και να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση για τις επιπτώσεις των κυρώσεων», δήλωσε ο σύμβουλος Όρμπαν, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, στη EURACTIV, προσθέτοντας ότι αυτό θα πρέπει να γίνει μέχρι την επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

«Οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να καθίσουν κάτω, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να δημιουργήσει μια ανάλυση σχετικά με τις επιπτώσεις των κυρώσεων», συνέχισε ο  Όρμπαν.

Ο εκπρόσωπος Τύπου Στάνο δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Τα κράτη μέλη επανεξετάζουν συνεχώς τις κυρώσεις, βλέποντας αν πρέπει να απαντήσουμε στην περαιτέρω κλιμάκωση από τη Ρωσία σε αυτή την παράνομη επίθεση κατά της Ουκρανίας και την κατάφωρη παραβίαση του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου».

Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, είναι απίθανο η Κομισιόν να προβεί σε νέα ανάλυση αποκλειστικά ως αντίδραση στο αίτημα της Βουδαπέστης.

«Όταν θα υπάρξει απόφαση σχετικά με το επόμενο πακέτο ή την τροποποίηση των υφιστάμενων πακέτων, αυτή θα είναι μια απόφαση που θα ληφθεί από τα 27 κράτη μέλη με ομοφωνία», πρόσθεσε ο Στάνο.

Μέχρι στιγμής, παρά τις διάφορες προσπάθειες να αμβλυνθούν τα πακέτα κυρώσεων καθώς και να αφαιρεθούν ορισμένα πρόσωπα και οντότητες από τον κατάλογο κυρώσεων της ΕΕ, η Ουγγαρία δεν έχει ασκήσει βέτο σε κανέναν από τους προηγούμενους γύρους κυρώσεων.

Σχετικα αρθρα

Γερμανός ακροδεξιός ενώπιον της δικαιοσύνης για ναζιστικά σύμβολα

admin

Στενότερη συνεργασία Ιταλίας-Τυνησίας για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης

admin

Google: Απέλυσε 28 υπαλλήλους μετά από συμμετοχή σε διαδηλώσεις

admin

Ένας «πράσινος» κεντρικός τραπεζίτης που βλέπει πολύ πιο μακριά

admin

Eurostat : Στο 2,4% ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάρτιο

admin

Κορυφαίες αντιδράσεις εναντίον της καταστολής του ακροδεξιού συνεδρίου στις Βρυξέλλες

admin

Αναδιανομή κρατουμένων σε όλη την ΕΕ ζητούν οι Ευρωσκεπτικιστές της Σουηδίας

admin

Ισπανία: «Δίκαιη κατανομή» των παιδιών μεταναστών μεταξύ των περιφερειών

admin

Πάνω από 500 Πολωνοί υπό παρακολούθηση με Pegasus επί κυβέρνησης PiS

admin

Ευρωβαρόμετρο: Προτεραιότητα στην άμυνα από τους Ευρωπαίους πολίτες

admin

Mozilla: Σοβαρά κενά διαφάνειας στις online πλατφόρμες ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Βρετανία: Επιβραδύνθηκε τον Μάρτιο ο πληθωρισμός, αλλά λιγότερο από το αναμενόμενο

admin