Image default
BLOOMBERG

Bloomberg: Κορύφωση των επιτοκίων της ΕΚΤ στο 3,25% – Μείωση από τον Ιούλιο

Η μάχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) με τον πληθωρισμό μπορεί να τελειώσει εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πιθανόν να αρχίσουν τις μειώσεις επιτοκίων τον Ιούλιο, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του -.

Το επιτόκιο καταθέσεων θα αυξηθεί στο ανώτατο όριο του 3,25% – από το τρέχον επίπεδο του 2%- σε τρία βήματα. Η έρευνα δείχνει δύο αυξήσεις κατά μισή μονάδα στις συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, ακολουθούμενες από αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάιο ή τον Ιούνιο.

Στη συνέχεια, η μέση πρόβλεψη των αναλυτών κάνει λόγο για μείωση του επιτοκίου στο 3% στην αρχή του τρίτου τριμήνου.

ECB Rate Path Suggests Hikes at the Next Two Meetings |
Η ΕΚΤ προτείνει αυξήσεις για τις επόμενες δύο συνεδριάσεις

Ένα τέτοιο σενάριο υποδηλώνει μία δραστική αντιστροφή των γεγονότων, την οποία δεν οραματίζεται η ΕΚΤ.

Οι περισσότεροι από τους αξιωματούχους της βλέπουν τα επιτόκια να παραμένουν εκεί που θα διαμορφωθούν μετά την τελευταία αύξηση που θα σημειωθεί και κανένας δεν έχει κάνει λόγο για μειώσεις επιτοκίων.

Οι επενδυτές βλέπουν το επιτόκιο των καταθέσεων να αυξάνεται ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα MLIV Pulse, με περισσότερους από τους μισούς στη δημοσκόπηση να προβλέπουν ότι θα κορυφωθεί στο 3,5% ή και υψηλότερα.

Ενώ η άνοδος των τιμών στην ευρωζώνη μετριάζεται και οι καταναλωτές ανησυχούν λιγότερο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν βάλει στόχο να μειώσουν τον υποκείμενο πληθωρισμό, ο οποίος σημείωσε ρεκόρ τον περασμένο μήνα.

«Εφόσον ο δομικός πληθωρισμός δεν κορυφώνεται, η αλλαγή στον ονομαστικό πληθωρισμό δεν θα αλλάξει την αποφασιστικότητά μας», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας Ρόμπερτ Χόλτσμαν.

Ο δομικός πληθωρισμός αναμένεται να κορυφωθεί αυτό το τρίμηνο

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση εκτιμούν ότι ο βασικός δείκτης τιμών – που εξαιρεί τα τρόφιμα, την ενέργεια και άλλα ευμετάβλητα είδη – θα κορυφωθεί κατά μέσο όρο στο 5,1% αυτό το τρίμηνο, πριν υποχωρήσει στο 3,5% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023.

Ο ονομαστικός πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει κατά 3,7% από 8,5% την ίδια περίοδο.

Σχετικα αρθρα

Bloomberg: Η Σνάμπελ πίεζε για αναφορά μελλοντικών αυξήσεων επιτοκίων από την ΕΚΤ

admin

Στα δικαστήρια με την Daily Mail ο πρίγκιπας Χάρι

admin

Ουίλσον (Morgan Stanley): Γιατί οι αγορές απειλούνται από απότομη βουτιά

admin

Η νέα τραπεζική πραγματικότητα

admin

Ammar Al Khudairy: Παραιτήθηκε ο Σαουδάραβας τραπεζίτης που γκρέμισε με τις δηλώσεις του την Credit Suisse

admin

Εξάρχου στο Bloomberg: Μετά τη συγχώνευση Attica-Παγκρήτιας θα χρειαστεί και νέα αύξηση κεφαλαίου

admin

Toshiba: Αποδέχθηκε την πρόταση εξαγοράς 15,3 δισ. δολαρίων από την JIP

admin

UBS: Η μετοχή της κάλυψε τις απώλειες της προηγούμενης εβδομάδα – Διακυμάνσεις στη σημερινή συνεδρίαση

admin

Σπάνιο Patek Philippe πουλήθηκε στην τιμή ρεκόρ των 5,8 εκατ. δολαρίων

admin

Οι Ρώσοι ήπιαν πέρυσι 1,9 εκατομμύρια μπουκάλια σαμπάνιας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

admin

UBS: Προσφέρεται να επαναγοράσει ομόλογα ύψους 2,75 δισ. ευρώ που εξέδωσε λίγο πριν την εξαγορά της Credit Suisse

admin

First Republic Bank: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις – Πιθανή η κρατική στήριξη

admin