Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

S&P: Χρέος $300 τρισ. απειλεί να «πνίξει» την παγκόσμια οικονομία

«Καμπανάκι» από τον οίκο αξιολόγησης S&P Global Ratings σχετικά με το ενδεχόμενο νέας οικονομικής κρίσης που θα αντιμετωπίσει ο πλανήτης, δεδομένου ότι κυβερνήσεις, νοικοκυριά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συσσωρεύουν ασταμάτητα χρέη.

Ο οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί ότι η συσσώρευση του χρέους θα μπορούσε να οδηγήσει τη συνολική μόχλευση στο 366% του παγκόσμιου ΑΕΠ έως το 2030.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του -, αυτό θα σήμαινε μια απότομη αύξηση από το επίπεδο του 349% στο οποίο βρισκόταν ο λόγος του παγκόσμιου χρέους προς το ΑΕΠ τον Ιούνιο του 2022, όταν το συνολικό χρέος σε όλη την υφήλιο ανερχόταν στα 300 τρισ. δολάρια.

Ειδικότερα, στην έκθεση του οίκου αξιολόγησης που υπογράφουν Τέρι Τσαν και Αλεξάντρα Ντιμιτρίγεβιτς, επισημαίνεται ότι η μόχλευση αυξάνεται ελαφρώς πιο γρήγορα για τις ανεπτυγμένες οικονομίες παρά τις αναδυόμενες.

«Η ζήτηση για χρέος για να βοηθηθούν τα νοικοκυριά με τον πληθωρισμό, να μετριαστεί η κλιματική αλλαγή και να ανοικοδομηθούν οι υποδομές, για παράδειγμα, θα συνεχιστεί. Για να μετριαστεί ο κίνδυνος μιας οικονομικής κρίσης, μπορεί να χρειαστεί να γίνει μια εξισορρόπηση μεταξύ δαπανών και αποταμίευσης», επισημαίνουν στην έκθεση.

Η αύξηση στα επιτόκια από τις κεντρικές τράπεζες κατά τον περασμένο χρόνο έχουν καταστήσει το βάρος του χρέους μεγαλύτερο.

Αν δεχτούμε ότι περίπου το 35% του παγκόσμιου χρέους έχει κυμαινόμενο επιτόκιο το οποίο είναι ευαίσθητο στη νομισματική πολιτική, ο περσινός κύκλος αύξησης των επιτοκίων πρόσθεσε άλλα 3 τρισ. δολάρια στο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, σύμφωνα με την S&P. «Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να κρατηθεί η παγκόσμια μόχλευση χαμηλά» προειδοποιούν οι αναλυτές της S&P.

Οι κυβερνήσεις των πλούσιων οικονομιών που δανείζονται στο δικό τους νόμισμα δεν αντιμετωπίζουν γενικά τους άμεσους περιορισμούς που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά ή οι επιχειρήσεις όταν αυξάνονται τα επιτόκια. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι άτρωτες, όπως απέδειξε πρόσφατα η Βρετανία. Το σχέδιο της πρώην πρωθυπουργού Λιζ Τρας να μειώσει τους φόρους απέτυχε, προκαλώντας την πτώση των κρατικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές πανικοβλήθηκαν για το επιπλέον χρέος που θα προέκυπτε. Η Τρας παραιτήθηκε και οι βρετανικές αγορές έχουν σταθεροποιηθεί, αλλά η νέα κυβέρνηση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει διπλασιασμό του κόστους των τόκων το επόμενο έτος.

Μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών, το ιταλικό δημόσιο χρέος ανησυχεί περισσότερο τους επενδυτές. Οι πληρωμές τόκων πρόκειται να ξεπεράσουν το 7% του ΑΕΠ έως το 2030, ποσοστό μη βιώσιμο, όπως εκτιμά το - Economics. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει στηρίξει το ιταλικό χρέος στο παρελθόν, αλλά αν το έκανε ξανά, θα αντιμετώπιζε πιθανότατα την αντίδραση άλλων κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ΗΠΑ μπορεί να οδηγηθούν επίσης σε πολιτικούς πονοκεφάλους για το χρέος. Με τους Ρεπουμπλικάνους έτοιμους να αναλάβουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων τον Ιανουάριο, υπάρχει πιθανότητα για μια ακόμη μάχη που θα ταράξει τις αγορές σχετικά με την αύξηση του ομοσπονδιακού ανώτατου ορίου χρέους.

Πολλές αναπτυσσόμενες χώρες βρίσκονται ήδη εν μέσω κρίσεων δημόσιου χρέους. Η Σρι Λάνκα και η Ζάμπια έχουν χρεοκοπήσει, ενώ η Αίγυπτος ή το Πακιστάν είναι μεταξύ μιας χούφτας άλλων που κινδυνεύουν να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι περισσότερες από τις μισές χώρες χαμηλού εισοδήματος βρίσκονται σε δυσχερή κατάσταση χρέους ή στα πρόθυρα αυτής. Το ταμείο χορηγεί πακέτα διάσωσης όσο ποτέ άλλοτε.

Βέβαια υπάρχουν και ορισμένα αισιόδοξα σημάδια καθώς οι αναδυόμενες οικονομίες έχουν ενισχύσει τα συναλλαγματικά τους αποθέματα και πολλά νοικοκυριά μπόρεσαν να αποταμιεύσουν χρήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ οι επιχειρήσεις σημείωσαν ισχυρά κέρδη κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν διδαχθεί από προηγούμενες κρίσεις και διαθέτουν εργαλεία για να παρεμβαίνουν όταν συσσωρεύονται πιέσεις.

Η έκταση της ζημίας είναι πιθανό να εξαρτηθεί από το πόσο ψηλά θα ανεβάσουν οι κεντρικές τράπεζες τα επιτόκια. Μια σύντομη νίκη επί του πληθωρισμού ή μια απόφαση να συμβιβαστούν με τιμές λίγο πάνω από τον στόχο, θα τους επέτρεπε να σταματήσουν τη σύσφιξη. Προς το παρόν φαίνεται ότι θα συνεχίσουν, ενώ ο πλήρης αντίκτυπος όσων έχουν ήδη κάνει δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί πλήρως.

 

Σχετικα αρθρα

Χρηματιστήριο: Με αξιόλογο τζίρο μια «αιρετική» άνοδος έφερε τον ΓΔ σε νέο υψηλό τελευταίων 8 ετών

admin

Χρηματιστήριο: Επτά συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου

admin

ΣΕΒΕ: Με μεγάλη επιτυχία η παρουσίαση του σήματος «Macedonia the Great» στο Ευρωκοινοβούλιο

admin

Προς αναθεώρηση – εξπρές του Ταμείου Ανάκαμψης έως τον Απρίλιο: Επιπλέον επιδοτήσεις 769 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

fastpath

ΑΑΔΕ: Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο των νέων ελεγκτικών δομών

admin

Οικονόμου:Τους 400.000 έφτασαν οι δικαιούχοι της ψηφιακής κάρτας του προγράμματος «Τουρισμός για όλους»- Κληρώθηκαν 125.000 νέοι δικαιούχοι

admin

Η «σκιά» της ύφεσης παραμένει πάνω από την Ευρωζώνη – Από την ενεργειακή κρίση, στην ΕΚΤ και τη «διαφορετική» Κίνα

fastpath

Λιμάνια: Το σχέδιο αξιοποίησης για Αλεξανδρούπολη – «Κληρώνει» για Βόλο, αναμονή για Ηράκλειο

fastpath

Στα «ψιλά γράμματα» της Λαγκάρντ η χρηματοδότηση του «Πράσινου Βιομηχανικού Σχεδίου» της Κομισιόν

admin

Αθήνα: 105 επιχειρήσεις, πάνω από 2.500 θέσεις εργασίας στις «Ημέρες Καριέρας ΔΥΠΑ»

admin

Γ. Μασούτης: Σημαντική ενίσχυση του ρόλου των Επιμελητηρίων

admin

Eurobank: Σε πλειστηριασμό εργατικές κατοικίες για 28.000 Ε

admin