Image default
Τοις Μετρητοίς

Ο πολιορκητικός κριός και η επίθεση των κατασκευών

Έπρεπε να πάει ως “πολιορκητικός κριός” ο Πέτρος Σουρέτης στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για να μπορέσει η μετοχή να πάρει δυνάμεις μετά από 680 μέρες συνεχούς πολιορκίας και να διαλύσει ανοδικά τη μακροπρόθεσμη συσσώρευση, που είχε πραγματοποιήσει από το Φλεβάρη του 2021.

Πέτρος Σουρέτης εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Διευθύνων Σύμβουλος ΚΕΚΡΟΨ Α.Ε.

Τώρα η μετοχή μετά και την απελευθέρωση από τα δεσμά των 10,60 ευρώ περπατάει σε μονοπάτια που είχε να ξαναδεί για περισσότερα από 15 χρόνια.

Δεν ξέρω αν ο Πέτρος έχει το κοκαλάκι της νυχτερίδας, αλλά το σίγουρο είναι ότι ο Γιώργος Περιστέρης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την κίνησή του αυτή ενίσχυσε σημαντικά τη διοικητική βάση τονίζοντας και με το παραπάνω προς κάθε κατεύθυνση ότι ο όμιλος ανεβαίνει στο υψηλότερο σκαλοπάτι, διεκδικώντας ακόμα πιο μεγάλο μερίδιο από τη γιγάντια κατασκευαστική πίτα των δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ που μόλις τώρα έχει αρχίσει να διανέμεται.

Γιώργος Περιστέρης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι το “team” Σουρέτη άφησε προίκα στην Intrakat ένα ισχυρότατο ανεκτέλεστο έργων άνω των 1,1 δισ. ευρώ, συν τα προς υπογραφή έργα που ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ, όπως τον οδικό άξονα Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη προϋπολογισμού 312,23 εκατ. ευρώ, όπου στο ανάδοχο σχήμα με την ΑΚΤΩΡ έχει το 40%, ή την επέκταση της Λεωφόρου Κύμης προς την Εθνική Οδό ύψους 245 εκατ. ευρώ, όπου έχει το 25% στην ανάδοχο κοινοπραξία που συμμετέχουν η ΤΕΡΝΑ και η ΑΚΤΩΡ. Σημαντική είναι επίσης και η παρακαταθήκη που άφησε στις ΑΠΕ με χαρτοφυλάκιο ισχύος άνω των 1,6 GW, εκ των οποίων 1 GW αφορά αιολικά πάρκα και 0,6 GW φωτοβολταϊκά πάρκα.

Μια προίκα όμως που οι νέοι ιδιοκτήτες της Intrakat δεν έχουν ουδεμία διάθεση να την αφήσουν να τη φάει ο … σκόρος. Τουναντίον. Με τις μέχρι τώρα κινήσεις τους παρουσιάζονται αρκετά δυναμικοί δηλώνοντας ότι σκοπεύουν να την υπερδιπλασιάσουν, κατακτώντας σε ισχύ και οικονομικά μεγέθη τη δεύτερη θέση στο κατασκευαστικό κλάδο. Το ταμπλό πάντως έχει αρχίσει και ανεβάζει σημαντικά τα χτυπήματα υπέρ τους.

Ο παλιός, λοιπόν είναι αλλιώς αλλά και ο νέος είναι… ωραίος.

Αλέξανδρος Εξάρχου, Αντιπρόεδρος & CEO της Intrakat

Γυρνώντας τώρα στην κορυφή του κατασκευαστικού κλάδου, με ένα ιστορικό ανεκτέλεστο έργων που ξεπερνά τα 4,8 δισ. ευρώ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει στρέψει τα φώτα πάνω της εν αναμονή του πιθανού deal πώλησης του 37% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής. Μια πώληση που θα ενισχύσει τη ρευστότητά της κατά 1 δισ. ευρώ, κάνοντάς την ακόμα πιο “επικίνδυνη” αντίπαλο στη διεκδίκηση του πακτωλού των νέων έργων. Διαγραμματικά λοιπόν, όπως προαναφέραμε, μετά τη διάλυση της πόρτας των 10,60 ευρώ ο δρόμος έχει ανοίξει διάπλατα για το λογαριθμικό ύψος του προηγούμενου μακροπρόθεσμου σχηματισμού πλάγιας κίνησης από τα 8 στα 10,60 ευρώ δίνοντας έτσι τεχνικά ως επόμενο στόχο τα 13,10 ευρώ ή ένα +13,5% από τα τωρινά επίπεδα τιμών.

Προχωράμε στη διαγραμματική ανάλυση της Intrakat (INKAT), όπου δείχνει στο εβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών να κάνει έντονο ζέσταμα λίγο πριν τελειώσει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και μπουν οι νέες μετοχές στις 2 του Φλεβάρη. Μάλιστα κάποια στιγμή λόγω και του γενικότερου ανοδικού κλίματος στον κατασκευαστικό κλάδο δεν μπόρεσε να συγκρατηθεί και ξέφυγε μπαίνοντας μέσα στο εύρος αντίστασης των 1,55 με 1,65 ευρώ, με τα δικαιώματα να διαπραγματεύονται χτυπώντας ακόμα και τα 0,35 ευρώ.

Όταν ολοκληρωθεί η αύξηση των 100 εκατ. ευρώ και περάσει ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με το σύνολο των μετοχών στο ταμπλό, η προαναφερόμενη ζώνη μαζί με την υπό κατασκευή βάση αγοραστών στα 1,32 ευρώ θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη μετέπειτα ανοδική πορεία της μετοχής. Στην περίπτωση τώρα που μαζευτούν τα “αδέσποτα” από τις πωλήσεις των βιαστικών, αν φυσικά υπάρξουν, και επειδή ενδέχεται το free float της Intrakat να μικρύνει περαιτέρω λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος των βασικών μετόχων η εξελικτική κυματική ανοδική κίνηση που θα ακολουθήσει είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε τιμές άνω των 1,65 ευρώ. Ανοδική κίνηση η οποία θα βοηθηθεί και από την ανακοίνωση του στρατηγικού πλάνου του ομίλου, όπου θα τον καταστήσει ως έναν άκρως υπολογίσιμο παίκτη στον κλάδο τόσο των κατασκευών όσο και των ΑΠΕ.

Κλείνω με τη μετοχή της Ελλάκτωρ, που παρουσιάζεται στο διεβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών να έχει σπάσει το “ταβάνι” των 1,93 ευρώ που το κράταγε κάτω για πάνω από 8 χρόνια. Τώρα αν επιβεβαιωθεί και στις επόμενες συνεδριάσεις η ανοδική διάσπαση τότε η τιμή της μετοχής είναι πολύ πιθανό να ταξιδέψει προς τα 2,34 ευρώ.

Από ό,τι φαίνεται οι Ολλανδοί της Reggeborgh έχουν βάλει μπροστά τη γνωστή “μηχανή” της ανόδου, ενώ κάποιοι εκ της διοίκησης έχουν αρχίσει και στρώνουν χαλί και για την πώληση της θυγατρικής Ηλέκτωρ στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων.

Πρώτος ενδιαφερόμενος, ποιος άλλος, ο όμιλος της Motor Oil που επενδύει στρατηγικά στον εν λόγω κλάδο, καθώς εμφανίζεται να διεκδικεί μεγάλα έργα για μονάδες επεξεργασίας σε Αττική και Θεσσαλονίκη ενώ προ εβδομάδων ανακοίνωσε και την εξαγορά της Θαλής, ενός από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της Ηλέκτωρ.

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.

January 18, 2023

Σχετικα αρθρα

Cenergy Holdings: Αξίζει μια θέση στο “Billion Club”

admin

Τρομακτικό το upside της μετοχής του ομίλου FOURLIS

admin

Η μόνη εισηγμένη ναυτιλιακή εταιρεία οδεύει πρός δημόσια πρόταση

fastpath

Η αυτοκρατορία της Viohalco και η “hot” θυγατέρα

admin

Το σκιάχτρο της ύφεσης προβληματίζει τη Wall Street

fastpath

Nasdaq – Apple: Κάτι φαίνεται να αλλάζει για τους Bulls

fastpath

Η γκαντεμιά της μαύρης πόρτας των 1000 μονάδων

fastpath

ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ: Σε εξωφρενική υστέρηση σε σχέση με την αγορά

admin

MSCI Emerging Markets: Το «μάνα εξ ουρανού» για το ΧΑΑ.

admin

Wall Street: Θα έρθουν οι Bulls στο προσκήνιο ;

fastpath

ΧΡΥΣΟΣ: Άνοιξε η “επιγραφή” των 2000 δολαρίων

admin

ΕΥΡΩ: Ασυνήθιστα μεγάλα κέρδη σε σχέση με το δολάριο

fastpath