Image default
Οικονομία

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Διατήρηση ανοδικής πορείας, αισιοδοξία για οικονομία

Εδραιώνονται οι εκτιμήσεις σε διεθνές επίπεδο για έναν πιο ήπιο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, ενισχύοντας τη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη μεγαλύτερου ρίσκου.

Ακάθεκτο και με διαθέσεις ράλι συνέχισε και χθες να κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ η εντυπωσιακή ζήτηση για το 10ετές ομόλογο δείχνει ότι οι επενδυτές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης όχι μόνο στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αλλά και σε κάθε είδους asset. 

Την ίδια ώρα τα μηνύματα για την παγκόσμια οικονομία δεν είναι τόσο «μαύρα» όσο φαίνονταν στα τέλη του περασμένου έτους, με κορυφαία στελέχη οργανισμών όπως το ΔΝΤ, κεντρικών τραπεζιτών αλλά και επιχειρηματιών που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός να τονίζουν ότι αν και θα υπάρξει διολίσθηση σε ύφεση, τελικά αυτή δεν θα είναι τόσο επιθετική όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί. 

Ανοδική πορεία καταγράφουν τα futures των ευρωπαϊκών αγορών, με τον DAX να ενισχύεται 0,19%, ενώ ήπια κέρδη σημειώνουν τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να ενισχύεται 0,14%. Σημαντικές πιέσεις δέχθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση η αμερικανική αγορά, με «βαρίδι» τη μετοχή της Goldman Sachs (-6,4%), η οποία δεν ικανοποίησε με τα μεγέθη της για το 2022. Ο Dow Jones έχασε 1,14% και έκλεισε στις 33.910,85 μονάδες, ενώ ο S&P 500 0,20% στις 3.990,97 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq είχε οριακά κέρδη 0,14% και διαμορφώθηκε στις 11.095,11 μονάδες.

Η εγχώρια αγορά συνέχισε την πολύ καλή της πορεία, δείχνοντας ότι έχει εισέλθει σε ένα ανοδικό momentum το οποίο δεν είναι ευκαιριακό, καθώς η χθεσινή ήταν η 10η ανοδική στις έντεκα που έχουν γίνει έως τώρα στο έτος, με τη μοναδική αρνητική να είναι το οριακό -0,06% της προηγούμενης Τρίτης 10/1, ενώ πλέον τα κέρδη για τον Γενικό Δείκτη διαμορφώνονται στο +6,15% στο 2023, με τον FTSE 25 στο +6,50%, τον Mid Cap στο +5,64% και τον τραπεζικό δείκτη στο +14,01%.

Παράλληλα η πολύ καλή πορεία της αξίας συναλλαγών είναι το σημαντικότερο ποιοτικό στοιχείο των συνεδριάσεων του 2023, καθώς οι μέσοι τζίροι διαμορφώνονται πάνω από τα 90 εκατ. ευρώ, θυμίζοντας το αντίστοιχο περυσινό ξεκίνημα, ενώ πολύ μεγάλη κινητικότητα υπάρχει σε τράπεζες και blue chips με πακέτα ξένων ισχυρών θεσμικών.

«Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ευρωπαϊκών αγορών δείχνουν θετικό άνοιγμα σήμερα, καθώς η διάθεση για ανάληψη κινδύνου υποστηρίζεται από ενδείξεις για μια πιο ανθεκτική παγκόσμια οικονομία από ό,τι φοβόταν προηγουμένως και από τις προσδοκίες για μείωση της σύσφιξης των κεντρικών τραπεζών», υπογραμμίζει στο προσυνεδριακό της σχόλιο η Eurobank Equities..

Σχετικα αρθρα

ΕΦΚΑ: Καταβάλλονται 54,5 εκατ. ευρώ για 26.000 επικουρικές συντάξεις που εκδόθηκαν τον Φεβρουάριο

admin

Αισιοδοξία των οίκων αξιολόγησης για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

fastpath

Πτηνοτρόφοι: Γιατί απειλείται με λουκέτο το 56% των επιχειρήσεων του κλάδου

admin

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών από την ΑΑΔΕ -Ραβασάκια για παλιές «αμαρτίες» πριν ξεκινήσουν οι φετινές υποχρεώσεις

fastpath

Πώς βλέπουν Fitch και Moody’s την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα

admin

ΕΦΚΑ: Τοποθετήθηκαν οι πρώτοι νέοι Γενικοί Διευθυντές – Γυναίκες οι τέσσερις

admin

Στις αγορές με νέο πενταετές ομόλογο η Ελλάδα

admin

Γ. Στύλιος στο Naftemporiki TV: Πώς θα γίνει η μετάβαση στην ευφυή γεωργία

admin

Παρίσι-Κεφαλονιά απευθείας αεροπορική σύνδεση από 22/4 έως και Οκτώβριο

admin

Πηγές αγοράς για καύσιμα: Η μικρή πτώση στις τιμές θα είναι πρόσκαιρη

fastpath

Αυτοκινητόδρομος «Ιωάννινα – Κακαβιά»: «Άρωμα» εμπλοκής στον διαγωνισμό των 310 εκατ. ευρώ – Η «κοινοπραξία των μικρών»

admin

Παγκόσμια Τράπεζα: Μια δεκαετία ανάπτυξης κινδυνεύει να χάσει η παγκόσμια οικονομία

fastpath