Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Νταβός: Ανησυχίες για τον κατακερματισμό της παγκόσμιας οικονομίας

Οι αξιωματούχοι προειδοποιούν για απειλή για τις επιχειρήσεις και τις προκλήσεις της συμμόρφωσης με τους κανονισμούς καθώς οι παγκόσμιες δυνάμεις αποκλίνουν στο εμπόριο και τη βιομηχανική πολιτική.

Ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός, η αποσύνδεση της τεχνολογίας και ο προστατευτισμός έχουν αλλάξει όλο και περισσότερο το επιχειρηματικό και πολιτικό τοπίο του κόσμου, προσθέτοντας νέους κινδύνους και απειλές και, για κάποιους, ευκαιρίες, λένε στελέχη και αξιωματούχοι που συναντώνται αυτή την εβδομάδα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

«Ανησυχούμε πολύ για τον γεωοικονομικό κατακερματισμό», δήλωσε η Gita Gopinath, η υπ’ αριθμόν δύο αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σε συνέντευξή.

Τα αποτελέσματα δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί στους αριθμούς των συναλλαγών, οι οποίοι είναι σχετικά υγιείς, είπε η κ. Gopinath. Ωστόσο, μπορούν να φανούν στην αποσύνδεση της τεχνολογίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, στις εντάσεις μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ σχετικά με τη βιομηχανική πολιτική, όπως οι επιδοτήσεις ηλεκτρικών οχημάτων και οι διαταραχές και αναποτελεσματικότητα στις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου που προκαλούνται από τον πόλεμο, είπε.

Σε ομιλία της στο φόρουμ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παραπονέθηκε ότι το μπλοκ είναι θύμα τόσο της Κίνας, η οποία «ενθαρρύνει ανοιχτά τις εταιρείες έντασης ενέργειας στην Ευρώπη και αλλού να μετεγκαταστήσουν το σύνολο ή μέρος της παραγωγής τους». Στις ΗΠΑ ένα πρόσφατο πακέτο για το κλίμα, την υγειονομική περίθαλψη και τη φορολογία, που ονομάζεται νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού , θα επιδοτεί τα ηλεκτρικά οχήματα μόνο εάν συναρμολογούνται στη Βόρεια Αμερική.

Στο Νταβός το 2017, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ παρουσίασε την Κίνα ως πρωταθλητή της παγκοσμιοποίησης, ένα μήνυμα που χαιρετίστηκε από πολλούς. Έκτοτε, αυτή η φήμη έχει κλονιστεί από τις προσπάθειες της Κίνας να εκτοπίσει τις δυτικές εταιρείες από βασικές αγορές , τα σκληρά lockdown Covid-19 που διακόπτουν την επαφή με τον κόσμο και την αυθαίρετη τιμωρία τόσο σε ιδιωτικές εταιρείες όσο και σε εμπορικούς εταίρους.

Στο Νταβός την Τρίτη, ο Κινέζος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λιου Χε, ο οικονομικός τσάρος του κυρίου Σι, προσπάθησε να επιδιορθώσει τη φήμη της Κίνας. «Το άνοιγμα στον κόσμο είναι απαραίτητο, όχι σκοπιμότητα», είπε ο κ. Liu. « Πρέπει να ανοίξουμε ευρύτερα και να το κάνουμε να λειτουργεί καλύτερα . Αντιτιθέμεθα στη μονομέρεια και τον προστατευτισμό και προσβλέπουμε στην ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας».

Υπήρχε όμως σκεπτικισμός για το μήνυμα και τον αγγελιοφόρο. Υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία ότι ο ίδιος ο κ. Xi πίστεψε ποτέ στο δυτικό, μη παρεμβατικό μοντέλο της παγκοσμιοποίησης. Εν τω μεταξύ, ο φιλικός προς τη Δύση κ. Liu αποσύρεται σύντομα και τον διαδέχτηκε μια νέα ομάδα ηγετών πιο κοντά στον κ. Xi ως προς την καχυποψία του τόσο για τις αγορές όσο και για τη Δύση.

Για τις επιχειρήσεις, ο κατακερματισμός είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπιστεί – και πιθανώς μια ευκαιρία.

Όταν η Αυστραλία ζήτησε μια ανεξάρτητη έρευνα για την προέλευση του Covid-19, η Κίνα ανταπέδωσε, μεταξύ άλλων, σταμάτησε τις εισαγωγές άνθρακα, μεγάλο μέρος του οποίου εξορύχθηκε από την BHP Group Ltd.

Η εταιρεία ανταποκρίθηκε αναπτύσσοντας σχέσεις αλλού . «Χρειαζόμασταν να στραφούμε γρήγορα σε άλλες αγορές», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Mike Henry στη Wall Street Journal. Με την υποχώρηση των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών, είπε, η BHP θα επιδιώξει να πουλήσει ξανά στην Κίνα, βασιζόμενη στις μακροχρόνιες σχέσεις της με τους πελάτες εκεί. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, «έχουμε νέες και δυναμικές σχέσεις με άλλους πελάτες» στην Ευρώπη, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, είπε.

Η BHP, είπε, έχει «υπερσυνειδητοποίησει» ότι οι κυβερνήσεις δίνουν πλέον προτεραιότητα στην ασφάλεια των κρίσιμων ορυκτών και ότι πολλές πλούσιες σε πόρους χώρες θέλουν να αποσπάσουν περισσότερο από την αξία διύλισης, όχι μόνο εξόρυξης, των ορυκτών. Μέρος της «πρότασης αξίας της BHP είναι… η κοινωνική συνεργασία» με τέτοιες χώρες, είπε ο κ. Henry.

Η εταιρεία συσκευασίας Sealed Air Corp. επενδύει σε αναβαθμίσεις ή στην προσθήκη πρόσθετης τεχνολογίας στις εγκαταστάσεις παραγωγής στο Βιετνάμ και την Ταϊλάνδη. «Το παλιό μοντέλο ήταν να στέλνει τα πάντα από την Κίνα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Ted Doheny. «Εκεί πήγαινε η παγκοσμιοποίηση».

Ενώ ο κ. Doheny είπε ότι τα στελέχη κάποτε σκέφτηκαν να τοποθετήσουν την παραγωγή σε «χώρες χαμηλού κόστους», ο στόχος τώρα είναι να βρουν «κομητείες χαμηλού κόστους κοντά στους πελάτες».

«Νομίζω ότι η παγκοσμιοποίηση υπάρχει, αλλά πρέπει να είμαστε τοπικά σημαντικοί», είπε.

Ενώ η Ευρώπη έχει παραπονεθεί έντονα για τον IRA, ορισμένες εταιρείες πρότειναν την αντιγραφή του. «Αντί να πολεμάω τον IRA, ενθαρρύνω την ΕΕ να εμπνευστεί από αυτόν», δήλωσε ο Mads Nipper, διευθύνων σύμβουλος της δανικής πολυεθνικής εταιρείας ενέργειας Ørsted A/S, του μεγαλύτερου κατασκευαστή υπεράκτιων αιολικών πάρκων στον κόσμο, σε συνέντευξή του.

Οι εταιρείες τεχνολογίας, εν τω μεταξύ, αντιμετωπίζουν το λεγόμενο Μεγάλο Τείχος προστασίας της Κίνας , τις προσπάθειες της Ρωσίας να απομονώσει το εγχώριο Διαδίκτυό της και τους δυτικούς κανονισμούς που όχι μόνο δεν ευθυγραμμίζονται, αλλά μερικές φορές συγκρούονται.

Το Διαδίκτυο «βαλκανίζεται απολύτως», δήλωσε ο Μάθιου Πρινς, διευθύνων σύμβουλος της Cloudflare Inc., μιας εταιρείας κυβερνοασφάλειας και υποδομής διαδικτύου που αντιμετωπίζει αποφάσεις σε ορισμένες χώρες για διακοπή συγκεκριμένων ιστοσελίδων ή υπηρεσιών.

«Στην Ευρώπη, απαιτείται να περιορίζετε τα πάντα, και στο Τέξας, δεν επιτρέπεται να περιορίζετε οτιδήποτε», είπε ο κ. Πρινς στο περιοδικό, αναφερόμενος σε έναν νέο νόμο για το περιεχόμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα τεθεί σε ισχύ το επόμενο έτος και ο νόμος για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο Τέξας αντιμετωπίζει επί του παρόντος δικαστικές προκλήσεις. «Πώς το κάνετε αυτό για 50 διαφορετικές πολιτείες και 220 διαφορετικές χώρες;»

Ο πραγματικός οικονομικός αντίκτυπος της αποπαγκοσμιοποίησης είναι ασαφής. Στην αρχή του φόρουμ, το ΔΝΤ δημοσίευσε μια μελέτη προειδοποιώντας ότι ο κατακερματισμός θα μπορούσε να συρρικνώσει την παγκόσμια οικονομική παραγωγή έως και 7%, ή έως και 12% σε ορισμένες χώρες, όταν περιλαμβάνεται η τεχνολογική αποσύνδεση.

Βραχυπρόθεσμα, οι ανεπάρκειες που προκαλούνται από τον κατακερματισμό θα μπορούσαν να αυξήσουν τις πιέσεις κόστους. «Όλες οι χώρες προσπαθούν να μειώσουν τον πληθωρισμό διαρκώς. Ο γεωοικονομικός κατακερματισμός θα το κάνει πολύ πιο δύσκολο», είπε η κ. Gopinath.

Ωστόσο, ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Λάρι Σάμερς προέβλεψε ότι ο αρνητικός αντίκτυπος της αποπαγκοσμιοποίησης που καθοδηγείται από την πολιτική σε ευαίσθητους τομείς θα αντισταθμιστεί περισσότερο από τις τεχνολογικές εξελίξεις, όπως η τηλεδιάσκεψη από απόσταση σε άλλους.

Οι επικριτές, εν τω μεταξύ, πιστεύουν ότι η ξεκάθαρη κατανόηση του γιατί η παγκοσμιοποίηση υποχωρεί είναι απίθανο να προκύψει στο Νταβός, επειδή εδώ και πολύ καιρό θεωρείται τόπος συνάντησης των πρωταθλητών της παγκοσμιοποίησης.

«Το πλήθος του Νταβός υπερηφανεύεται για τη φουτουριστική σκέψη και γενικά είναι καλό σε αυτό», είπε ο Ρόμπερτ Λάιτχιζερ, ο οποίος ήταν πρεσβευτής του εμπορίου των ΗΠΑ υπό τον Πρόεδρο Τραμπ, μέσω -. «Αλλά ο κορπορατισμός, η παγκοσμιοποίηση και το ελεύθερο εμπόριο είναι τόσο κεντρικά στον πνευματικό τους πυρήνα που δεν μπορούν να φανταστούν ότι θα μπορούσαν να είναι επιβλαβή».

Σχετικα αρθρα

Χρηματιστήριο: Με αξιόλογο τζίρο μια «αιρετική» άνοδος έφερε τον ΓΔ σε νέο υψηλό τελευταίων 8 ετών

admin

Χρηματιστήριο: Επτά συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου

admin

ΣΕΒΕ: Με μεγάλη επιτυχία η παρουσίαση του σήματος «Macedonia the Great» στο Ευρωκοινοβούλιο

admin

Προς αναθεώρηση – εξπρές του Ταμείου Ανάκαμψης έως τον Απρίλιο: Επιπλέον επιδοτήσεις 769 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

fastpath

ΑΑΔΕ: Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο των νέων ελεγκτικών δομών

admin

Οικονόμου:Τους 400.000 έφτασαν οι δικαιούχοι της ψηφιακής κάρτας του προγράμματος «Τουρισμός για όλους»- Κληρώθηκαν 125.000 νέοι δικαιούχοι

admin

Η «σκιά» της ύφεσης παραμένει πάνω από την Ευρωζώνη – Από την ενεργειακή κρίση, στην ΕΚΤ και τη «διαφορετική» Κίνα

fastpath

Λιμάνια: Το σχέδιο αξιοποίησης για Αλεξανδρούπολη – «Κληρώνει» για Βόλο, αναμονή για Ηράκλειο

fastpath

Στα «ψιλά γράμματα» της Λαγκάρντ η χρηματοδότηση του «Πράσινου Βιομηχανικού Σχεδίου» της Κομισιόν

admin

Αθήνα: 105 επιχειρήσεις, πάνω από 2.500 θέσεις εργασίας στις «Ημέρες Καριέρας ΔΥΠΑ»

admin

Γ. Μασούτης: Σημαντική ενίσχυση του ρόλου των Επιμελητηρίων

admin

Eurobank: Σε πλειστηριασμό εργατικές κατοικίες για 28.000 Ε

admin