Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Λαγκάρντ: Ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός,έρχεται νέα αύξηση επιτοκίων

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σήμερα ότι ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός και τόνισε ότι τα μέλη της ΕΚΤ δεν θα χαλαρώσουν τις προσπάθειες να επαναφέρουν τις τιμές στον στόχο της τράπεζας.

“Ο πληθωρισμός, με βάση όλες τις μετρήσεις, όπως και να τον κοιτάξεις, είναι πολύ υψηλός”, ανέφερε η Λαγκάρντ μιλώντας σήμερα σε πάνελ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στο Νταβός. “Θα παραμείνουμε στην πορεία μας μέχρι να φτάσουμε σε εκείνη τη στιγμή που θα έχουμε περάσει σε περιοριστικά επίπεδα, για αρκετό χρονικό διάστημα ώστε να μπορέσουμε να οδηγήσουμε τον πληθωρισμό στο 2% εγκαίρως”.


Ο πληθωρισμός της Eurostat επιβραδύνθηκε τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, με τον δείκτη να πέφτει στο 9,2% τον Δεκέμβριο από 10,1% τον Νοέμβριο και 10,6% τον Οκτώβριο. Τα στοιχεία αύξησαν τις προσδοκίες για μια πιο επιπόλαιη στάση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην επόμενη συνεδρίασή της, με το - να αναφέρει πρόσφατα ότι η κεντρική τράπεζα είχε αρχίσει να εξετάζει μια μικρή αύξηση των επιτοκίων.


Ωστόσο, αρκετοί αξιωματούχοι της ΕΚΤ προειδοποίησαν ότι σε διαρθρωτικό επίπεδο, εξαιρουμένων της ενέργειας και των τροφίμων, οι τιμές παρέμειναν πολύ υψηλές και χρειαζόταν περαιτέρω δράση για την πτώση τους. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου Francois Villeroy de Galhau και Klaas Knot, πρόεδροι της τράπεζας, διευκρίνισαν στη δήλωσή τους στο Νταβός ότι η καθοδήγηση του προέδρου της ΕΚΤ για 50 μονάδες βάσης διαδοχικών αυξήσεων των επιτοκίων που δόθηκε στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου παραμένει σε ισχύ.

Στρέφοντας την προσοχή της στην οικονομία η Λαγκάρντ, εμφανίστηκε περισσότερο αισιόδοξη, σημειώνοντας ότι μια “μικρή συρρίκνωση” είναι πλέον πιο πιθανή απ’ ό,τι μια ύφεση.
“Οι ειδήσεις έχουν γίνει πολύ πιο θετικές τις τελευταίες λίγες εβδομάδες”, ανέφερε. “Δεν είναι ένα καταπληκτικό έτος, αλλά είναι πολύ καλύτερο από αυτό που φοβόμασταν”.
Στο ίδιο πάνελ, ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Christian Sewing αναφέρθηκε στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί ο υψηλός πληθωρισμός, σημειώνοντας ότι ο ίδιος δεν βλέπει τον κίνδυνο υπερβολικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ.


“Αν και συμφωνώ με τις δηλώσεις ότι υπάρχει περισσότερη αισιοδοξία για την οικονομία, το βασικό πρόβλημα που έχουμε στην Ευρώπη – ο υψηλός πληθωρισμός και κάποιες άλλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις – δεν έχει εκλείψει”, σημείωσε.

“Θα πρέπει επίσης να δούμε τον αντίκτυπο που θα έχει στον πληθωρισμό το άνοιγμα της Κίνας”, πρόσθεσε.

Για τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Mark Rutte, ο πληθωρισμός επίσης παραμένει το βασικό πρόβλημα. “Η ανησυχία μου επικεντρώνει στον πληθωρισμό, σε συνδυασμό με τις χαμηλές μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές της Ευρώπης”, ανέφερε.

Τι περιμένουν οι οικονομολόγοι
Πάντως, οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε πρόσφατη δημοσκόπηση του - εκτιμούν ότι η μάχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με τον πληθωρισμό ενδεχομένως να περιοριστεί στα μέσα του 2023 καθώς προβλέπουν ότι οι αξιωματούχοι της θα αρχίσουν μειώνουν τα επιτόκια μετά τον Ιούλιο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση που εκφράστηκε στην έρευνα, το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ θα αυξηθεί από το τρέχον επίπεδο του 2% στο 3,25% σε τρεις συνεδριάσεις.

Το αποτέλεσμα της έρευνα δείχνει ότι η αγορά αναμένει δύο αυξήσεις κατά μισή μονάδα (0,5%) στις συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου και στη συνέχεια μία ακόμα 25 μονάδων βάσης (0,25%) τον Μάιο ή τον Ιούνιο. Ακολούθως, ωστόσο, η μέση πρόβλεψη των αναλυτών βλέπει μείωση του επιτοκίου στο 3% στις αρχές του τρίτου τριμήνου του 2023.

Σχετικα αρθρα

Χρηματιστήριο: Με αξιόλογο τζίρο μια «αιρετική» άνοδος έφερε τον ΓΔ σε νέο υψηλό τελευταίων 8 ετών

admin

Χρηματιστήριο: Επτά συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου

admin

ΣΕΒΕ: Με μεγάλη επιτυχία η παρουσίαση του σήματος «Macedonia the Great» στο Ευρωκοινοβούλιο

admin

Η Navios Partners παρέλαβε νεότευκτο bulk carrier

admin

Προς αναθεώρηση – εξπρές του Ταμείου Ανάκαμψης έως τον Απρίλιο: Επιπλέον επιδοτήσεις 769 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

fastpath

ΑΑΔΕ: Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο των νέων ελεγκτικών δομών

admin

Οικονόμου:Τους 400.000 έφτασαν οι δικαιούχοι της ψηφιακής κάρτας του προγράμματος «Τουρισμός για όλους»- Κληρώθηκαν 125.000 νέοι δικαιούχοι

admin

Η «σκιά» της ύφεσης παραμένει πάνω από την Ευρωζώνη – Από την ενεργειακή κρίση, στην ΕΚΤ και τη «διαφορετική» Κίνα

fastpath

Λιμάνια: Το σχέδιο αξιοποίησης για Αλεξανδρούπολη – «Κληρώνει» για Βόλο, αναμονή για Ηράκλειο

fastpath

Στα «ψιλά γράμματα» της Λαγκάρντ η χρηματοδότηση του «Πράσινου Βιομηχανικού Σχεδίου» της Κομισιόν

admin

Αθήνα: 105 επιχειρήσεις, πάνω από 2.500 θέσεις εργασίας στις «Ημέρες Καριέρας ΔΥΠΑ»

admin

Γ. Μασούτης: Σημαντική ενίσχυση του ρόλου των Επιμελητηρίων

admin