Image default
Ευρώπη

Νταβός: «Και τώρα τι θα κάνουμε χωρίς τους Ρώσους;»

Τον παλιό καιρό, τα κορυφαία στελέχη των διεθνών επιχειρήσεων έπιναν βότκα με πάγο στο Russia House, το κτίριο στο οποίο έμενε η Ρωσική αντιπροσωπία – τώρα η Ουκρανική-και έσπευδαν να κλείσουν συμφωνίες με τους Ρώσους ολιγάρχες – από μεγιστάνες της ενέργειας μέχρι φαρμακευτικούς κολοσσούς.

Ακόμη και εν μέσω των κυρώσεων από ΗΠΑ και Ευρώπη το 2014, λόγω  Κριμαίας, η Ρωσία κατάφερε να προσελκύσει ξένες επενδύσεις στη χώρα. Ο Κίριλ Ντμίτριεφ, επικεφαλής του κρατικού Ρωσικού Ταμείου Επενδύσεων, έπεισε εταιρείες και κυβερνήσεις πως παρότι οι κυρώσεις περιόριζαν τον τρόπο με τον οποίο μπορούσαν να συναλλάσσονται, οι συμφωνίες μπορούσαν να προχωρήσουν.

Και ορισμένες εταιρείες βρήκαν χρυσάφι…

Το γεγονός πως για δεύτερη συνεχή χρονιά, οι νέες σκληρές δυτικές κυρώσεις  εμπόδισαν Ρώσους αξιωματούχους και ολιγάρχες να συμμετάσχουν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, είναι  ευπρόσδεκτο για πολλούς  κα  νίκη για τους Ουκρανούς, που συμμετέχουν στη φετινή διάσκεψη πιέζοντας για περισσότερα όπλα.

Αλλά αναγκάζει επίσης τους διευθύνοντες συμβούλους αναμετρηθούν με τη νέα πραγματικότητα, για το πώς μπορεί να λειτουργήσουν σε έναν κόσμο όπου η συνεργασία με τη Ρωσία είναι εκτός συζήτησης.

Με την διεθνή επιχειρηματική τάξη να αλλάζει, χάνονται προσοδοφόρες ευκαιρίες τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα

Οι επικεφαλής των παγκόσμιων εταιριών στο παρασκήνιο αναρωτιούνται σχετικά με το πόσο καιρό η παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα μπορεί να αγνοήσει τη Μόσχα και ταυτόχρονα να βρει νέες αγορές για ενέργεια, μέταλλα και τρόφιμα.

“Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν ακόμη ερωτήματα σχετικά με το αν υπάρχουν μακροπρόθεσμα καλές εναλλακτικές λύσεις για να αντικατασταθεί το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο”, δήλωσε χαρακτηριστικά στο Politico, δυτικός αξιωματούχος στο Νταβός, υπό τον όρο της ανωνυμίας .

«Δεν είναι απομονωμένοι από όλον τον πλανήτη»

Η Ρωσία δεν συμμετείχε ούτε στην περσινή συνάντηση του Παγκόσμιου Φόρουμ τον  Μάϊο  τρεις μήνες μετά την εισβολή. Εμπειρογνώμονες και αξιωματούχοι πίστευαν τότε ότι οι κυρώσεις θα κατέστρεφαν τη ρωσική οικονομία. Ένα μήνα αργότερα, η ρωσική κυβέρνηση αθέτησε το εξωτερικό χρέος της για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες. Αλλά καθώς οι μήνες περνούσαν, η οικονομία της χώρας άρχισε να προσαρμόζεται σε μια νέα κανονικότητα.

«Οι κυρώσεις δεν είχαν τον άμεσο αντίκτυπο που πίστευαν οι Δυτικοί» δήλωσε η Άντζελα Στεντ, συνεργάτης της δεξαμενής σκέψης Brookings Institution στην Ουάσινγκτον.

Σήμερα, τα ράφια των παντοπωλείων εξακολουθούν να είναι γεμάτα και η ζωή, ως επί το πλείστον, συνεχίζεται κανονικά.  Οι κινεζικές φίρμες αντιπροσωπεύουν πλέον σχεδόν το ένα τρίτο της αγοράς αυτοκινήτων της Ρωσίας, αφότου οι δυτικές εταιρείες εγκατέλειψαν τη χώρα λόγω των κυρώσεων, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Reuters.

“Η Ρωσία είναι σε μεγάλο βαθμό απομονωμένη από τη Δύση, αλλά φυσικά δεν είναι απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο. Ο Νότος ούτε έχει καταδικάσει τη Ρωσία ούτε έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία”, δήλωσε η Στεντ, παραπέμποντας στην Ινδία, η οποία παρ’ότι εταίρος των ΗΠΑ, αγοράζει μεγάλες ποσότητες ρωσικού πετρελαίου”.

Παράλληλα η χώρα “έχει  μετατραπεί σε έναν από τους κορυφαίους εξαγωγείς σιτηρών … και το έκανε αυτό υπό τις κυρώσεις και εν μέρει ως απάντηση στις κυρώσεις”, δήλωσε ο Τόμας Γκράχαμ, ο οποίος διετέλεσε ειδικός βοηθός του προέδρου και ανώτερος διευθυντής για τη Ρωσία στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους.

Η Ρωσία άρχισε να εγκαθιδρύει τον γεωργικό της τομέα προτού τεθούν σε ισχύ οι κυρώσεις, δήλωσε ο Γκράχαμ. Αλλά αφότου η Δύση άρχισε να επιβάλλει τα οικονομικά μέτρα,  επένδυσε σημαντικά στην εγχώρια παραγωγή σιταριού, αντί να βασίζεται στις εισαγωγές, προκειμένου να θρέψει τον λαό της.

Το θέμα της παρατεταμένης υποστήριξης για την Ουκρανία  πιθανότατα θα εγείρει άβολα ερωτήματα για τους δυτικούς αξιωματούχους στο Νταβός αυτή την εβδομάδα, ιδιαίτερα σχετικά με τις κυρώσεις και τις δυνατότητές τους να διαταράξουν τις οικονομίες, ειδικά στην Ευρώπη, το 2023 και όχι μόνο.

Οι ανησυχίες δεν θα κατευνάζονται, τουλάχιστον, για όσο στο Russia House  παραμένει η Ουκρανική αποστολή.

Σχετικα αρθρα

Ντε Γκαλό (ΕΚΤ): Δεν έχουμε τελειώσει με τις αυξήσεις επιτοκίων

admin

Lufthansa- Ita Airways: Προς μια win-win συμφωνία 

admin

ΔΝΤ: Το 15% των χωρών χαμηλού εισοδήματος αντιμετωπίζουν κρίση  χρέους

admin

Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου για πυρηνικές απειλές Πούτιν: Πρέπει να προετοιμαστούμε για όλα

admin

Εβδομάδα Εκλογών στην Ευρώπη: Τα SOS της ενημέρωσης σας

admin

Παραμένει στα 60 δολάρια ανά βαρέλι το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

admin

Περισσότερα ληγμένα τρόφιμα και λιγότερα φάρμακα για τους Βρετανούς, λόγω πληθωρισμού

admin

Γαλλία: Επιβράδυνση του πληθωρισμού τον Μάρτιο

admin

Virgin Orbit: Διακόπτει τις δραστηριότητές της και απολύει σχεδόν όλο το προσωπικό

admin

Το ευρωπαϊκό real estate ο επόμενος αδύναμος κρίκος

admin

«Μείνετε μακριά» – Εκστρατεία απομάκρυνσης τουριστών από το Άμστερνταμ

admin

Διεθνές Δικαστήριο: Απορρίφθηκε το αίτημα του Ιράν για αποδέσμευση των «παγωμένων» κεφαλαίων της Κεντρικής Τράπεζας

admin