Image default
Οικονομία

Ομόλογα: «Φωτιά» στις πωλήσεις παγκοσμίως – Ρεκόρ με σχεδόν 600 δισ. δολάρια

Οι δανειολήπτες που θέλουν να αντλήσουν νέα χρηματοδότηση συναντούν επενδυτές με μια φαινομενικά ατελείωτη όρεξη για χρέος. «Η αύξηση των τιμών των ομολόγων εξηγείταο διαίτερα όταν αφορά χώρες με επενδυτική βαθμίδα».

Την καλύτερη εκκίνησή τους εδώ και 24 έτη βιώνουν τα ομόλογα παγκοσμίως, τροφοδοτούμενα από την άνευ προηγουμένου πώληση χρέους από κυβερνήσεις και εταιρείες σε όλο τον κόσμο που ξεπερνάει το μισό τρισ. δολάρια (586 δισ. δολάρια), μπαίνοντας δυναμικά το 2023, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία μέχρι την 18η Ιανουαρίου.

Από τις ευρωπαϊκές τράπεζες μέχρι τις ασιατικές επιχειρήσεις και τις χώρες των αναπτυσσόμενων χωρών, σχεδόν κάθε γωνιά της αγοράς ανθίζει, χάρη στο ράλι που είδαν τα παγκόσμια ομόλογα όλων των κατηγοριών με άλμα 4,1% για να ξεκινήσουν τη χρονιά, στην καλύτερη επίδοσή τους για το ίδιο διάστημα από το μακρινό 1999.

Για πολλούς, τα ομόλογα φαντάζουν ολοένα και πιο ελκυστικά αφού η ιστορική καταστροφή του περασμένου έτους οδήγησε τις αποδόσεις στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008 (υψηλά 14ετίας), κυρίως λόγω της διαφαινόμενης επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας που προσφέρει τη δυνατότητα για «σίγουρα» κέρδη, εν μέσω ενδείξεων ότι ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται και οι κεντρικές τράπεζες θα σταματήσουν την επιθετική νομισματική σύσφιξη.

«Η αύξηση των τιμών των ομολόγων έχει εξήγηση κατά την άποψή μας, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για χώρες με επενδυτική βαθμίδα», τονίζει ο Ομάρ Σλιμ, συνεπικεφαλής στην PineBridge Investments. «Τα θεμελιώδη μεγέθη των επιχειρήσεων συνεχίζουν να είναι σε γενικές γραμμές σταθερά», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «η απότομη στροφή που βλέπουμε στις κινεζικές πολιτικές θα παράσχει μια πολύ αναγκαία ώθηση στην παγκόσμια ανάπτυξη, μετριάζοντας ορισμένους από τους κινδύνους για τις αναδυόμενες αγορές και παρέχοντας περαιτέρω υποστήριξη».

Το - Intelligence προβλέπει ότι οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων θα αγγίξουν το 10%, φέτος μετά τη χειρότερη επίδοσή τους εδώ και μισό αιώνα το 2022, ενώ η έκδοση χρέους σε ευρώ σπάει ρεκόρ, σκαρφαλώνοντας περίπου 39% σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ πλέον δανειολήπτες που θέλουν να αντλήσουν νέα χρηματοδότηση συναντούν επενδυτές με μια φαινομενικά ατελείωτη όρεξη για χρέος.

«Είμαστε αρκετά επιφυλακτικοί δεδομένου ότι δεν έχουμε ακόμη δει τον πλήρη αντίκτυπο των αυξήσεων των επιτοκίων στην πραγματική οικονομία και τα κέρδη», υπογραμμίζει η Παουλίν Κρίσταλ, διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου στην Kapstream Capital στο Σίδνεϊ. «Ωστόσο, η συζήτηση για εμάς έχει μετατοπιστεί από την προστασία του χαρτοφυλακίου πέρυσι σε μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση όπου εξετάζουμε επίσης πώς να συμμετάσχουμε στο ράλι της αγοράς» συμπλήρωσε.

Σχετικα αρθρα

Τα πέντε μεγάλα διλήμματα των κεντρικών τραπεζών

admin

Άδ. Γεωργιάδης: Η Ελλάδα είναι σταθερά πρώτη στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ

fastpath

ΕΤΑΑ: Ανοίγει ο δρόμος για τα πρώτα έργα InvestEU – Χρηματοδότηση για για πράσινη κινητικότητα και ενέργεια

admin

Εκτέλεση προϋπολογισμού: Πάνω από τον στόχο κατά 1,245 δισ. τα φορολογικά έσοδα το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2023

admin

Ν. Μηταράκης: Παράταση της διαδικασίας για εισδοχή εργατών γης

admin

ΤτΕ: Νέα μείωση των καταθέσεων τον Φεβρουάριο

admin

Η εφορία ψαλιδίζει το ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού

admin

Ο οίκος Moody’s αναβάθμισε την οικονομική προοπτική του Δήμου Αθηναίων

fastpath

Προϋπολογισμός: Ποιοι φόροι γέμισαν τα κρατικά ταμεία το πρώτο δίμηνο

admin

ΤτΕ: «Βουτιά» 1,456 δισ. στις καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων τον Φεβρουάριο

admin

Τουρισμός: Ελληνική πρωτιά σε πωλήσεις στη Γαλλία τον Φεβρουάριο

admin

Φθηνό «πράσινο» ρεύμα στις βιομηχανίες: Νέες διαπραγματεύσεις με Κομισιόν για πρεμιέρα στις αρχές 2024

admin