Image default
EUROBANK

Στο 7,125% το τελικό επιτόκιο για το ομόλογο της Eurobank – Αντλεί €500 εκατ. ευρώ, ισχυρή η ζήτηση

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της έκδοσης του senior preferred ομολόγου της Eurobank, η οποία και άνοιξε τον “χορό” των εκδόσεων των συστημικών τραπεζών για το νέο έτος, στο πλαίσιο της κάλυψης των στόχων MREL.

Το τελικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 7,125%, από το 7,5% που είχε τοποθετηθεί αρχικά, με την τράπεζα να αντλεί έτσι 500 εκατ. ευρώ, ένα ποσό το οποίο έχει ήδη υπερκαλυφθεί στο πρώτο δίωρο της έκδοσης, με τη ζήτηση να ξεπερνά τα 750 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια να αυξάνεται στο 1,45 δισ. ευρώ.

Η Eurobank ακολουθεί την επιτυχή έξοδο στις αγορές του Ελληνικού Δημοσίου με το νέο 10ετές, το οποίο και συγκέντρωσε εντυπωσιακή ζήτηση, προσπαθώντας έτσι να κεφαλαιοποιήσει το ευνοϊκό κλίμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή, τόσο στις αγορές γενικότερα αλλά και γύρω από την Ελλάδα και τις ελληνικές τράπεζες, με τις μετοχές αλλά και τα ομόλογα του κλάδου να έχουν σημειώσει ράλι το τελευταίο διάστημα και τους διεθνείς αναλυτές με μπαράζ εκθέσεών τους να τονίζουν τις ισχυρές τους προοπτικές.

Το νέο ομόλογο είναι διάρκειας έξι ετών με δυνατότητα ανάκλησης μετά τα πέντε έτη και αναμένεται να λάβει αξιολόγηση Ba3 από τη Moody’s, και Β+ από τη S&P και τη Fitch, ενώ θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου.

Την έκδοση έχουν αναλάβει πέντε διεθνείς τράπεζες, οι BNP Paribas, Goldman Sachs Bank Europe SE (B&D), HSBC, IMI-Intesa Sanpaolo και UBS Investment Bank, οι οποίες και είχαν σειρά επαφών με επενδυτές την Τετάρτη.

Η Eurobank είχε εκδώσει τον Ιούνιο του 2022 ομόλογο υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred), με ημερομηνία λήξης στις 9 Μαρτίου 2025 και με δυνατότητα ανάκλησης στις 9 Μαρτίου 2024 (2.75NC1.75), ύψους 500 εκατ. ευρώ, με κουπόνι 4,375% και επιτόκιο 4,5%, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων για την Ελάχιστη Απαίτηση Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (Minimum Required Eligible Liabilities – MREL). Τον Νοέμβριο του 2022 είχε προχωρήσει στην έκδοση 10ετούς ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης (subordinated Tier 2), ύψους 300 εκατ. ευρώ, με κουπόνι 10%, ενώ το επιτόκιο ήταν στο 10,25%, επίσης στο πλαίσιο του MREL.

Ο στόχος MREL της Eurobank έως το τέλος του 2025, όπως είχε σημειώσει η διοίκηση κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων 9μήνου τον Νοέμβριο του 2022, είναι στο 27,4% των στοιχείων σταθμισμένου ενεργητικού – RWA, και υπήρχε ένα μικρό ποσό κοντά στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ που θα καλυφθεί την επόμενη τριετία (έως το τέλος του 2025). Ο ενδιάμεσος μη δεσμευτικός στόχος MREL για την 1η Ιανουαρίου 2023 ήταν το 20,45% και η τράπεζα τον είχε ήδη υπερβεί κατά 85 μονάδες βάσης, δηλαδή τοποθετείται πλέον στο 21,3%.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται και άλλες συστημικές τράπεζες να βγουν στις αγορές δεδομένου ότι οι εκλογές εκτιμάται ότι μπορεί να προκαλέσουν κλίμα αστάθειας στην αγορά, λόγω της χρονοβόρου διαδικασίας.

Σχετικα αρθρα

Eurobank: Σε πλειστηριασμό εργατικές κατοικίες για 28.000 Ε

admin

Eurobank: Στις κορυφαίες τράπεζες παγκοσμίως για τις πρακτικές ESG

admin

Eurobank: Ο πληθωρισμός εξανέμισε την ονομαστική αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος το γ’ τρίμηνο 2022

admin

Eurobank Equities: Παραμένει θετικό το story των ελληνικών τραπεζών – Ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος των εκλογών – Οι νέες τιμές-στόχοι

admin

Eurobank: Μεικτά τα μηνύματα για την πορεία της οικονομίας το 4ο τρίμηνο 2022

admin

Eurobank: Ανάγκη αύξησης της συμμετοχής του πληθυσμού στο εργατικό δυναμικό

admin

Εξερεύνηση στην Ινδία ετοιμάζει η Eurobank

admin

Eurobank: Μελέτη “Το Αναδυόμενο Μοντέλο Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας”

admin

Eξαγορά της BNP Paribas Personal Finance Bulgaria από την Postbank

admin

Eurobank & egg: Σταθερά δίπλα στην καινοτόμο επιχειρηματικότητα

admin

Eurobank: Ελαφρά ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Νοέμβριο, στις 101,4 μονάδες

admin

Eurobank: Στα 70 εκατ. ευρώ το τίμημα για το επιπλέον 13,4% στην Ελληνική Τράπεζα

admin